Terugblik op 2020, februari

Mogelijk slecht nieuws voor de gemeente, VolkerWessels in beroep

Het leek zo mooi. De Raad voor Arbitrage voor de bouw wees de claim van VolkerWessels jegens de gemeente Tiel voor het betalen van 3,8 miljoen als bijdrage voor de onvoorziene meerkosten van de bouw van Zinder naar de prullenbak. VolkerWessels ziet echter nog juridische mogelijkheden om (een deel van) de claim binnen te halen en ging deze maand in beroep. De uitspraak in beroep zal waarschijnlijk pas in 2021 zijn.

Avri wroet in kliko’s

Avri is het zat dat inwoners hun afval niet op de juiste manier scheiden. Een klein percentage van de inwoners brengt het afval niet naar de ondergrondse verzamelcontainer maar biedt het aan in de containers die uitsluitend voor groenafval, papier of plastic bedoeld zijn. Daardoor zijn deze afvalsoorten niet meer te recyclen, levert het niets meer op en moet het tegen hoge kosten als restafval verbrand worden. Controleurs kijken al een tijdje in kliko’s en delen steeds vaker boetes uit. De weerstand tegen deze controles neemt in februari heftige vormen aan en Avri besluit naar aanleiding daarvan het accent te verschuiven van boetes naar meer aandacht voor informatie en coaching. Ook op het gebied van groenonderhoud ligt Avri onder vuur. Inwoners klagen deze maand over het onderhoud van het park langs de Dode Linge en later krijgt een vergeten stukje groen in de wijk Passewaaij veel media-aandacht. Avri kan in 2020 weinig goeds doen.

Black Lives Matter laat ook Tiel niet onberoerd

De aandacht voor Black Lives Matter, een losse verzameling van themagroepen en lokale actiegroepen die zich keren tegen iedere vorm van rassendiscriminatie wordt ook in Tiel voelbaar. De afgelopen jaren kregen de assistenten van Sint Nicolaas naast het klassiek zwart alle kleuren van de regenboog en deed de ook roetpiet zijn entree. De Hema vernoemde vanaf maart van dit jaar zijn Moorkoppen chocoladebollen. Bij bakker van Ooijen ontstond door de landelijke aandacht plotseling vraag naar moorkoppen, die tot dan niet in zijn assortiment zaten. Daar sprong het bakkerspaar op in en introduceerde in februari de Morekop.

Buurtbewoners niet blij met komst torenflats bij Echteldsedijk

Het gaten vullen in de bebouwde kom van Tiel gaat snel. Op verschillende plaatsen wordt gebouwd of liggen er bouwplannen klaar. Niet iedereen is er blij mee. Dat bleek toen de buurtbewoners van de Nachtegaallaan en omgeving protesteerden tegen de komst van nog eens drie woontorens en een aantal grondgebonden woningen nabij de Echteldsedijk. Het groene pasje met peppelbomen, dat nestgelegenheid biedt aan een roekenkolonie en dient als buitenspeelplaats voor de kinderen moet blijven, vinden zij. De bewoners vrezen ook dat door het toenemende verkeer de verkeersveiligheid afneemt en dat de schaduw van de appartementengebouwen de zon wegneemt in een aantal tuinen.

Visboeren en kaasboer in actie

Een ander soort protest kwam van de twee visboeren en de kaasboer bij winkelcentrum Kwadrant. Bij de verhuizing naar het nieuwe winkelcentrum Westlede was geen rekening gehouden met de standplaatshouders die daar op gemeentegrond al vele jaren hun waar verkochten. Publiciteit en een indringende in de raadszaal keerden het tij. Binnen enkele weken kreeg wethouder Ben Brink het voor elkaar dat inspreek actie er een plaatsje voor de drie wagenverkopers beschikbaar kwam. Blijdschap alom. Na de opening van het nieuwe winkelcentrum Westlede bleek de ligging van de gevonden plek niet ideaal voor een goede verkoop en bleven de supermarkten van mening dat de concurrentie van de buitencollega’s niet eerlijk was.

Corona sluipt het land binnen

Vanaf januari besteden de media veel aandacht aan een geheimzinnig virus dat het verre oosten in zijn greep houdt. Vooral China , waar het virus ontstaan is, wordt daar zwaar getroffen. Met verbazing zagen we hoe de Chinezen in enkele dagen enorme noodhospitalen bouwden en strenge maatregelen troffen. In februari wordt duidelijk dat het virus ook aan Europa niet voorbij zal gaan. Naarmate de maand vordert, worden berichten over de verspreiding van het nieuwe onbekende virus in met name de skigebieden van Italie en Oostenrijk steeds onrustbarender. Virologen verwachten dat ook Nederland niet gespaard zal blijven. Maar de heersende mening is dat het geen grote uitbraak zal worden. “Daarvoor hebben wij Nederlanders onze zaakjes te goed voor elkaar”. Op 28 februari komt tijdens een tv-uitzending het bericht dat in een Tilburgs ziekenhuis voor het eerst bij een patiënt Corona is vastgesteld. Het virus zal het openbare leven in Nederland maar ook in Tiel de komende maanden gaan beheersen.

Start bouwproject Kop van Waal 1ste fase van 107 woningen

Wethouder Marcel Melissen mocht samen met Perry van Leeuwen van BAM, Henri van Dam van Synchroon en 4 kinderen op 13 februari een tijdcapsule begraven als start van de werkzaamheden. De capsule was gevuld met wensen door de toekomstige bewoners. De bewoners gingen daarna bij hun kavel kijken en kennis maken met de toekomstige buren. Kop van Waal is een ontwikkeling van De Groene Weerd, een samenwerking van: Synchroon en BAM Wonen.

Tiel noodopvang voor kraamvrouwen van elders

Gebrek aan capaciteit in de ziekenhuizen in de Randstad zorgen er voor dat steeds meer vrouwen er voor kiezen hun baby in Ziekenhuis Rivierenland ter wereld te laten komen. Het zorgt voor een overvolle kraamafdeling en regelmatig moet de afdeling nee verkopen aan vrouwen van verre. Met kunst en vliegwerk lukt het nog wel om dames uit het werkgebied van het ziekenhuis een bevallingsplekje in het ziekenhuis te bieden.

Regio: Aanzien verkeersplein Deil verandert door windmolens

Jaren is er over gepraat, maar in 2020 zijn ze er dan toch gekomen. Maar liefst 11 windmolens verrezen er in de eerste maanden van 2020 aan de zuidzijde van de A15 aan weerszijden van het verkeersplein. Met hun 208 meter hoogte inclusief de wieken zijn het de op een na hoogste windmolens op het vasteland van Nederland. Vanuit de verre omgeving zijn ze bij helder weer te zien.

De nieuwe molens brengen het totaal aantal windmolens in het gebied van de regio Rivierenland (Fruitdelta Rivierenland) op 25. Dat moeten er volgens een aanbod van de regio 42 worden. Ook is aangeboden om de komende jaren 172 hectare grootschalige zonnevelden aan te leggen. Dat is nog maar een eerste stap. De regio heeft de ambitie om het aanbod te verdubbelen en zo meer bij te dragen aan het Gelders klimaatakkoord en het nationale duurzaamheidsprogramma. Ondertussen gaan er steeds meer stemmen in Nederland op om zowel zonneparken als windmolens geconcentreerd op zee aan te leggen. Energieleverancier Vattenfall heeft onderzocht hoe het in Nederland staat met het bouwen van gasloze woningen. Met een percentage van 0,3 % van alle woningen in de gemeente staat Tiel daar op de laagste plaats in de provincie Gelderland.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights