Muzikale marathon in Corona-tijd

Bijdrage: Marjon de Lange

In het hele land zijn er gelukkig goede initiatieven om eenzaamheid onder ouderen en hulpbehoevenden te bestrijden ten tijde van de Corona-crisis. Overal worden bijvoorbeeld openlucht-concerten georganiseerd bij woonzorgcentra, zo ook in Tiel. Om de medewerkers een hart onder de riem te steken maar ook om de bewoners wat afleiding te bezorgen nu ze geen bezoek én entertianment mogen ontvangen.

Dj Ramon besloot om samen met accordeonist Frans Baggerman een serie van optredens te gaan verzorgen langs Tielse woonzorgcentra. Dit was al besloten voor de nóg strengere maatregelen in verband met het corona-virus die aangekondigd werden op maandag 23 maart jongstlede. Gelukkig kon de serie optredens wel doorgaan, het ging immers om drie muzikanten en de vereiste afstand van anderhalve meter kon gewaarborgd worden.
Natuurlijk moesten de huizen wel eerst op de hoogte gesteld worden. Dus werden zij benaderd door mevrouw Trees van Dijk, de moeder van DJ Ramon, die optredens voor hen organiseert. “Ze waren allemaal heel enhousiast, maar de reactie van Walstede was wel heel bijzonder”, vertelt Trees. “Natuurlijk vonden ze het leuk als er op zaterdag muziek gemaakt zou worden, maar de woensdag daarvoor was er een 60-jarig huwelijk in het huis en ze vroegen meteen of we daar ook aandacht aan konden besteden. Dat hebben we uiteraard gedaan.”

Achter glas
Opa Carlos en oma Tonnie van Veenendaal vierden woensdag 25 maart hun diamanten bruiloft. Maar zonder bezoek of feest want Walstede zat “op slot” als gevolg van de corona-crisis. Accordeonist Frans en DJ Ramon trokken er samen speciaal op uit om het bruidspaar te verrassen. Maar natuurlijk liet het verzorgend personeel van Walstede de bijzondere dag ook niet zo maar voorbij gaan. Hoewel het echtpaar beiden in Walstede woont, zijn ze niet altijd samen. Omdat hij extra verzorging nodig heeft woont mijnheer Van Veenendaal namelijk op de eerste etage en mevrouw op de vijfde. Het personeel zorgde ervoor dat de bruidgom zijn bruid op ging halen bij haar kamer. Er was taart en er waren bloemen. Daarna kregen ze een ereplaats aan het raam dat uitkijkt op de voortuin van Walstede, waar ondertussen de DJ en de accordeonist hun apparatuur opgebouwd hadden. Ook was de familie er inmiddels zodat het bijzondere jubileum toch (een soort van) gevierd kon worden met naasten.
We konden het natuurlijk niet aan ze vragen, maar het was gelukkig wel duidelijk zichtbaar dat het bruidspaar achter glas genoot van het accordeonconcert. Een gulle lach, hand in hand, af en toe een kusje, maar ook wat traantjes, het was een emotioneel moment. Niet alleen voor de familie maar ook voor de accordeonist die zelf geen ouders meer heeft en het super vond en vooral deed om het leed wat deze mensen nu moeten doorstaan wat te verzachten.
Het diamanten bruidspaar, Walstede maar ook accordeonist Frans én zijn geluidsman Party DJ Ramon waren helemaal overdonderd door de belangstelling. TV Gelderland, de Zakengids en de Gelderlander waren eveneens aanwezig. De kinderen van het bruidspaar vonden het in één woord geweldig!
Walstede zorgde voor een koffiewagentje in de deuropening met een consumptie voor de aanwezigen. Het afscheid door de familie viel zwaar, handen werden tegen elkaar gehouden, maar wel met glas ertussen in. Meer dan een handkus kon er niet gegeven worden.

 

Muzikale Tour
Maar dit vloeide voort uit een heel ander initatief. Frans Baggerman en DJ Ramon besloten om wat leuks te gaan doen voor de bewoners van de verzorgingshuizen én natuurlijk hiermee tegelijk een ode te brengen aan het personeel. Door de corona-crisis mogen bewoners geen bezoek meer ontvangen en hebben de medewerkers het extra zwaar. De personeelsformatie kan maar moeilijk rond gekregen worden met veel zieke collega’s thuis. Het advies van de RIVM wordt natuurlijk ten strengste opgevolgd. Zodra een medewerker symptomen van griep vertoont moet hij al thuisblijven. Zelfs bij een verkoudheid. Dat is essentieel met zoveel broze ouderen om hen heen. Het corona-virus treft toch onze ouderen het hardst.
Voor het diamanten bruidspaar trokken de muzikanten er op woensdag speciaal extra op uit.

Zaterdag 28 maart stond een tour langs drie woonzorgcentra gepland. Allemaal in de open lucht én natuurlijk met inachtneming van de gepaste afstand van minimaal anderhalve meter! Gelukkig was het zaterdag stralend weer, net als de woensdag ervoor. Wel koud, maar daar leken de muzikanten én de toeschouwers geen last van te hebben. Om 11 uur werd een concert gegeven bij Vrijthof. Een groep bewoners kwam speciaal met hun verzorgers naar buiten om mee te zingen, er werd geklapt en met de armen gezwaaid. Wat een enthousiasme! Uit één van de aangrenzende woningen kwam een bewoner met zijn rollator op de muziek af. Hij danste vrolijk midden op de straat, vooral de klompendans was zijn favoriet.

Bij de parkeerplaats van Vrijthof troffen we twee kleindochters die een manier gevonden hadden om toch hun oma te kunnen ‘bezoeken’. Oma stond namelijk voor het raam, een strook tuin scheidde hen alleen nog. De dames op de stoeprand zwaaiden en hadden, net als oma, hun mobiele telefoon aanstaan zodat ze toch met elkaar konden spreken terwijl ze elkaar ook zagen!

Walstede
Om 13 uur herhaalden de muzikanten hun optreden bij Walstede, maar nu in de prachtige binnentuin in plaats van in de voortuin. Van achter vensters keken diverse bewoners toe, ook verzamelden zich bewoners op hun balkons om van het optreden te genieten. Op een bankje in het zonnetje in de tuin troffen we Maaike. Ze is de zus van mevrouw Van Veenendaal en herkent mij van de woensdag ervoor. “U was er ook afgelopen woensdag”, zegt ze. “Ik ben de zus van de bruid, ik kan u verzekeren dat mijn zus genoten heeft, en haar man ook. Ze hebben het schitterend gevonden!”
Om 15 uur is er nog een optreden bij de Vier-Gravinnen. Wat fijn dat er ook in Tiel initiatieven zijn voor onze ouderen en hulpbehoevenden.

Laten we hopen dat deze spannende tijd spoedig ten einde komt.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights