Zeven vluchtverhalen in ‘Gast-Vrij’

Tielenaar Zeger Visser is al jaren actief als vrijwillig taalcoach voor meerdere vluchtelingen. Een mooie eerdere ervaring bij het helpen van een vluchteling bracht hem er toe een compleet boek te maken over de vluchtverhalen van mensen die bij ons in de buurt wonen. Het resultaat is een bijzonder boek. Het is interessant om te lezen maar het dwingt je ook om na te denken over hoe wij denken over vluchtelingen en hoe gastvrij wij als gemeenschap maar ook als persoon zijn voor deze nieuwkomers. Zeger hoopt dat het boek Gast-Vrij een bijdrage levert aan het inzicht wat het betekent om te moeten vluchten en aan meer nuancering in het gesprek over dit onderwerp.

Het was woensdagavond 17 april een indrukkwekkende avond in Zinder. In aanwezigheid van de hoofdpersonen in het boek bood Zeger Visser zijn boek aan aan de uit Tiel afkomstige gedeputeerde Josan Meijers.

De provincie en de regiogemeenten steunen het initiatief van Visser door het mogelijk te maken dat verhalenvertellers Mia Verbeelen en Pauline Seebregts een vertelvoorstelling maakten op basis van het boek. Beide dames zullen in het najaar met deze voorstelling veertien maal optreden in zeven gemeenten in de regio; in bibliotheken en scholen voor V.O., maar de aanwezigen in Zinder tijdens de boekpresentatie kregen al een eerste versie te zien.

De boekpresentatie werd verzorgd door Nanny Roelen en twee vluchtelingen die in het boek staan; de achttientienjarige Ilaf en ook Fawzia Zarin. Nanny ging met iedere vluchteling uit het boek in gesprek en – samen met Ilaf – natuurlijk ook met de auteur Zeger Visser.

Mia Verbeelen is blij met het verzoek dat ze kreeg van de gemeente Tiel om een vertelvoorstelling te maken op basis van het boek Gast-Vrij. “Ik voelde meteen dat ik op die manier een bijdrage kon leveren. Door het verhaal van de vluchtelingen te vertellen, hoop ik dat er meer begrip, mededogen en verbinding zal ontstaan voor deze mensen die proberen hier een nieuwe thuishaven te vinden. Ik hoop door de voorstelling een inkijk te geven in hun leven en stem geven aan hun verdriet, hun angst, maar ook hun geluk en het gevoel van vrijheid voelbaar maken.” Dat Mia en Pauline daar prima in slaagden bleek tijdens de voorstelling. Muisstil en geroerd luisterden de talrijke aanwezigen een uur lang naar de vertellingen waarin niet alleen aandacht was voor de vluchtverhalen maar ook voor de positieve en negatieve ervaringen die de vluchtelingen, die nu In Tiel, Culemborg en West Betuwe wonen, tegen kwamen.

Een positieve ervaring krijgt in het boek ruime aandacht. Zeger Visser raakte onder de indruk van een buurvrouw van een jonge Syrische aan wie hij taalles geeft. Visser: “Marjan de Bruin – zo heet zij – vindt van alles over zaken rond vluchtelingen, maar helpt met een groot hart en veel inzet haar buurvrouw en haar drie kleine kinderen. Ze is hen met van alles en nog wat tot grote steun.”

Hoofdbestanddeel van het boek zijn de zeven vluchtverhalen. Visser tekende ze op en liet ieder van de hoofdpersonen, die afkomstig zijn uit Syrië, Irak, Afghanistan en Iran, met eigen woorden een aantal vragen in het Nederlands beantwoorden. Die antwoorden staan ook in het boek. Zij zijn vertederend, informatief maar ook veelzeggend. Visser kende de hoofdpersonen in zijn boek als taalcoach of door het project ‘Pak je Kans’. Pak je Kans is een project voor en door vrouwen die zich willen ontwikkelen om op eigen benen te kunnen staan. Pak je kans biedt op maat gemaakte trainingen en workshops en maakte het project Gast-Vrij financieel mogelijk.

Gast-vrij is te koop via info@uitgever-gast-vrij.nl en bij boekhandel Arentsen in Tiel en kost 15 euro (excl. evt. verzendkosten)

Het echtpaar Jamai Abduaal en Maryam Alrefaee vertellen in het boek welke afschuwelijke gebeurtenissen ze in Syrië meemaakten. Zij wonen nu met hun vijf kinderen in Ophemert.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights