Titanic in Tiel al vroeg uitverkocht

Al geef je niets om musicals maar loop binnen in de zaal van school de Cambier waar muziektheater de Elstars repeteert en dat idee van je gaat in zo´n twee uur gezwind de helling af en de ploemp in.

Prachtig. Bijna honderd deelnemers aan de eerstvolgende musical ´Titanic´troffen elkaar zondag 10 maart voor het eerst in een gezamenlijke repetitie. Op 12 en 13 april brengen ze de musical in theater de Agnietenhof. Het koor bestaat uit 70 deelnemers, het orkest uit 35 en het kindertal is 25.

Video:

1500

Het is al uitverkocht. Marjan, de regieassistente en van de PR, bracht zondag het grote nieuws in de ´Sitzprobe´. Dat betekent dat er 1500 kaarten verkocht zijn. Er klonk een voorzichtig applaus op en terecht want het is wel érg gauw dat die toegangsbewijzen hun weg naar de liefhebbers gevonden hebben.

Veel applaus was er die dag overigens niet, want je klapt toch niet voor je zelf! Er werd gerepeteerd van tien uur ´s morgens tot vijf uur ´s middags. Het applaus klonk een enkel keertje op. Zoals ´s morgens rond 12 uur toen voor het eerst orkest, solisten en koor zich tegelijk lieten horen. Dat was een belangrijk ´ijkpunt´, of hoe heet dat in musicaltermen? Na afloop gelach, zuchten van ontspanning en (weer) een bescheiden applausje.

Na een uurtje was er een oponthoud voor de lunch. In de kantine had de keukenploeg een paar flinke pannen met soep en wat hartige dingen geregeld. Maar omdat het tussen bijna doorlopende stortregens éven droog was zetten de deelnemers nog even een sprintje naar buiten in voor een fotosessie op een brug – gelijkend op een loopplank – naast de Cambier.

Loopplank

Een aantal deelnemers is van het eerste uur – de Elstars brengen al járen operettes en muziektheater – en zoals elke keer is er weer veel nieuw talent. Om de twee jaar komen de Elstars met een show. Wie er veel voor voelt om mee te doen meldt zich van zelf aan wanneer er oproepen in de kranten verschijnen. ´Ik denk dat twintig procent van de deelnemers van buiten Tiel komt´, zegt Nico, zanger en ook van de PR. Ze hebben al een paar maanden geoefend op dinsdagavond en in deze weken is het in het weekend – dan kunnen ze zes a zeven uur achter elkaar doorgaan.

Met het droevige weer van de laatste weken moet je toch maar iedere keer de reis naar Tiel aanvaarden. Marjan zal later zeggen dat er zelfs kinderen uit Utrecht en Houten komen. Nico zegt dat er genoeg talent in Tiel en omgeving zit. ´Promotie in de regionale kranten is voldoende, nee, in landelijke kranten hoeven we geen oproepen te doen´.

Een meisje uit het orkest springt in een moment van rust met haar viool op, enthousiast-verbaasd, en zegt dat ze het nog nooit meegemaakt heeft dat een koor van zeventig mensen ´achter haar zit te zingen. ´Tjee, dat maakt wel een heel verschil met hoe wij altijd spelen…Je moet daar wel érg aan wennen´.

De Cambier is een ideale repeteerlocatie omdat er zoveel verschillende ruimten zijn. Zo is er ook een vertrek uitermate geschikt om een dertigtal vrouwen en mannen op te maken, te kappen en te grimeren. Dat doe je natuurlijk niet elke week maar zondag dus wel. En het is bijna nooit een klusje van een uur, aan sommigen moet urenlang ´gewerkt´ worden – onder leiding van Nathalie, in gewone doen schoonheidsspecialiste én acupuncturiste, dus dat komt ook goed.

Dan nog een uitleg van het woord ´Sitzprobe´. Tja, zegt Nico, een goed Nederlands woord ervoor heeft hij ook niet. Het is als voor het eerst vocalisten, koor en orkest bij elkaar aanschuiven. Muziek en zang moeten feilloos op elkaar afgestemd zijn.

Vreemd hoor, daar hebben we toch zelf wel woorden voor, of we lenen het van het Engels. In de dikke Van Dale-woordenboek Duits-Nederlands van 1997 staat Sitzprobe niet eens opgenomen. Maar die Van Dale blijkt ook weer 21 jaar oud…

Als koor en orkest nog eens een keer tegelijk optreden, zegt Marjan dat het toch geweldig is om dat in Tiel te kunnen doen, zang en orkest. ´Zelfs Joop van Ellende heeft dat niet in zijn musicals, ze doen het met een band. Wat ik net zei? – O Joop van Ellende, maar dat moet je niet schrijven, hoor’.

Nu rest alleen nog – een kaartje bemachtigen

zie ook; https://detielenaar.nl/nieuws/2018/09/taartmoment-elstars-tiel-bij-start-musical-titanic/

site Elstars:  http://www.elstarsmuziektheater.nl/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights