Archeologen BATO in Tiel voor zoveelste keer verhuisd

BATO, de archeologische werkgroep van de Tielse Oudheidkamer, is opnieuw verhuisd. Nu ging het depot naar een loods aan de Bulkweg, het kantoor met verdere ruimten als het laboratorium is nu gevestigd op de bovenverdieping van een bedrijfspand honderd meter verderop.

Video:

BATO, Beoefenaren Archeologie Tiel en Omstreken, was er blij mee en daarom werd er een klein feestje gehouden. Wethouder Frank Groen mocht het nieuwe depot na een symbolische opgraving openen. Behalve ´gravers´ van de BATO was er ook belangstelling van andere historische verenigingen en buren van het pand aan de Bulkweg, een paar corsowagenbouwers. ´Ik denk dat we hier toch wel de komende tien jaar kunnen blijven´, zei Toine Bäcker, bestuurslid van de Oudheidkamer en tussenpersoon met de BATO. Hij en collega/leraar wijlen Guus Taconis waren twee van de belangrijkste oprichters van de BATO veertig jaar geleden.

De amateur/archeologen, lange tijd tussen de vijf en tien man, gingen een gouden tijd tegemoet. Er kon veel opgegraven worden dat de moeite waard was. De grote rivieren hadden het in het verre verleden meegevoerd. De belangrijkste vondsten gingen naar musea, de grote rest van gevonden materiaal werd gerangschikt en belandde in een aanzienlijk aantal dozen. ´Meer dan achthonderd zijn het er´, zei Willem Spekking, voorzitter van de BATO. Het moet allemaal nog verder uitgezocht worden. Bij het zien van de hoog opgestapelde dozen in het depot zou een mens de moed in de schoenen zinken, maar niet bij de ´gravers´, want gravers, vaak in de modder staande, zijn taaie volhouders. De laatste twintig jaar zat het de archeologie, zowel lokaal als landelijk, enorm mee. Opgravingen in Passewaaij en Medel en op het spoor van de Betuweroute gaven Tiel landelijke bekendheid en zelfs internationale.

meer info over BATO:  https://www.oudheidkamer-tiel.nl/bato.php

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights