Binnenstad Tiel wordt gratis openlucht expositie

Geschiedenis, kunst en fruit moeten de binnenstad aantrekkelijker maken voor inwoners en bezoekers. Caro Agterberg en Karin Eetgerink hebben een groot aantal ideeën gebundeld om de stad de komende twee jaar stapsgewijs een stuk aantrekkelijker te maken.

Goede waarnemers hebben kunnen zien dat er op verschillende plaatsen al stappen gezet zijn. Zo zijn onder meer drie stegen opgeknapt, zijn er fraaie muurschilderingen van Flipje verschenen en zijn de straten een stuk schoner geworden . Recent heeft kunstenaars collectief ‘De Strakke Hand’ uit Utrecht twee grote muurschilderingen aangebracht op de zijkanten van de Hema bij het Plein en bij Erik en Haar aan de Groenmarkt – Damstraat. Het zijn zelfportretten van de Tielse kunstenaar Johan Ponsioen.

Naast de muurschilderingen krijgen lege etalages een inrichting met thema’s uit de Tielse geschiedenis, (Tielse) kunst en fruit. Naast afbeeldingen kunnen dit ook historische tekstfragmenten en muurgedichten zijn.

In de Ruiterstraat zullen de ramen van het pand tegenover de modezaak van Blijdesteijn beplakt worden met vergrote reproducties van de handwerkpatronen uit de beroemde collectie Landwehr Vogels.

Eén van de plannen is ook het opknappen en bijzonder maken van de rotonde bij Zinder / gerechtsgebouw. Kunstenaars Jan van IJzendoorn en Caro Agterberg hebben hiervoor een ontwerp gemaakt.

Drie stegen zijn al onderhanden genomen. De acht anderen in de binnenstad komen later aan de beurt. Een aantal plannen wordt nog dit jaar uitgevoerd. Naast een financiële bijdrage van de gemeente maken sponsoring (in geld, materiaal en tijd) van Tielse ondernemers de realisatie mogelijk.

Vorige week nam een gezelschap waaronder burgemeester Hans Beenakker, wethouder Ben Brink, René van IJzendoorn, voorzitter van ondernemersvereniging Hart van Tiel en Franklin Blijdesteijn een kijkje bij het werk van de kunstenaars en in de Ruiterstraat. Inmiddels zijn de muurschilderingen klaar.

Johan Ponsioen

Johan Ponsioen (1900 -1969) was een bekende kunstschilder, die vanaf zijn zesde in Tiel woonde. In enkele belangrijke musea voor moderne kunst hangt werk van hem en regelmatig zijn er in musea thematentoonstellingen, waar werk van Ponsioen getoond wordt. Na zijn leerperiode maakte hij vooral magisch realistische werken. Later legde hij zich vooral toe op zogenaamde nat-in-nat technieken, waarbij mooie kleurovergangen ontstaan. Ponsioen heeft veel Tielenaren geportretteerd. Veel Tielse senioren, waaronder uw auteur, hebben les van hem gehad op de katholieke Jongensschool Thomas van Aquino. Het Flipje en Streekmuseum bezit enkele schilderijen van zijn hand. In 2015 organiseerde het museum een drukbezochte overzichtstentoonstelling van een tachtigtal portretten van Ponsioen. Daaronder waren er velen van bekende Tielenaren. De nu op de muur geschilderde portretten kunt u in het echt in het Flipje en streekmuseum bekijken.

Borduurpatronen

Niet iedereen weet dat het Regionaal Archief Rivierenland nationaal en internationaal faam geniet vanwege de collectie borduurpatronen van Josephine Landwehr-Vogels. Haar man John Landwehr was een bekend bibliograaf. Mevrouw Landwehr maakte jarenlang jacht op bijzondere borduurpatronen. Samen bezocht ze met haar man honderden antiquairs in heel Europa. De collectie wordt regelmatig gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en delen worden regelmatig uitgeleend aan tentoonstellingen in het hele land. De collectie telt meer dan 3000 patronen waarvan velen uit de biedermeiertijd.

voor het aanbrengen van de muurschilderingen zie:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/11/aanbrengen-muurschilderingen-binnenstad-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights