Druk bezochte dag van de ouderen Tiel

131 senioren kwamen zaterdagmorgen 29 september naar Restaurant de Betuwe aan de Hoogkellenseweg om samen te genieten van een heerlijk diner en een attractief programma. Het thema van de dag van de ouderen was ditmaal ‘Terug in de tijd’. Het hele programma stond in het teken van nostalgie en de plaatselijke geschiedenis.

Burgemeester Hans Beenakker wees op de rijke geschiedenis van de stad en noemde de vele bijzondere monumenten die Tiel ondanks de vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantrekkelijke stad maakte voor inwoners en bezoekers. Zijn werkplek bevond zich in een van de oudste monumenten van de stad, het ambtmanshuis. Daar hingen schilderijen uit de achttiende eeuw.

Hij wees er op dat veel ouderen geneigd zijn om het verleden te idealiseren. Men vergeet dan de donkeren kanten van het leven toen. Denk bijvoorbeeld aan de stinkende stadsgracht waar alle uitwerpselen op geloosd werden en de gezondheidssituatie. De burgemeester was verrast door het aantal doorgaans hoogbejaarden dat gebruik maakte van de mogelijkheden van computer of tablet. “De techniek heeft ons veel goeds gebracht. Dat geld ook voor de digitalisering van de samenleving”, concludeerde de burgervader.

Vervolgens was het woord aan voorzitter Martin van der Mark en secretaris Emile Smit van de vereniging Oudheidkamer Tiel. Van de Mark schetste wat de Oudheidkamer allemaal doet voor het bewaren, bekend maken en goed benutten van het erfgoed van de gemeente en de directe omgeveving. Ook vertelde hij wat de leden allemaal aangeboden krijgen voor hun contributie van 20 euro per jaar. ‘We zijn dan ook dankzij enkele legaten allerminst noodlijdend’ schertste Smit.  De bijna allesweter van de tielse geschiedenis, Emile Smit, vertoonde vervolgens een selectie uit zijn 2500 ansichten en andere oude foto’s van Tiel. Het was voor de aanwezigen een feest van herkenning. Verschillende leden gaven de organisatoren de tip om volgend jaar Smit deel twee van de beeldenreeks te laten vertonen en toelichten.

Na een heerlijk diner was het tijd voor een muzikale stap terug in de tijd. Een koor uit Beneden Leeuwen met de toepasselijke naam ‘terug in de Tèd’ bracht een nostalgisch repertoire uit eigen streek, Nederland maar ook het buitenland. De muziekkeuze, de afwisseling tussen kooroptredens en solo en dua acts en het betrekken van de deelnemers bij het programma maakten dit optreden tot een geweldige afsluiting van een dag waar de bezoekers nog lang van zullen nagenieten. Helaas kon het team van de Tielenaar niet aanwezig zijn bij dit middagvullende spektakel. Op de website http://www.trugindeted.nl vindt u meer informatie over dit koor met tal van foto’s van optredens.

De Dag van de Ouderen was zeventien jaar geleden een initiatief van Jan Rabbinge, het boegbeeld van de nu veel gemiste Stichting Welzijn Ouderen. Jan kon daarbij op de steun van de drie lokale afdelingen van de ouderenbonden rekenen. Ook Truus Vermeulen, de oud- locatiedirecteur van Walstede was vanaf het begin betrokken bij de organisatie van deze feestelijke dag. Na Rabbinge nam Anneke de Bie samen met Truus Vermeulen de organisatie op zich. De laatste jaren tekenen Mark Smits, Yvonne Son Stolk en Truus Vermeulen voor de organisatie. Deelnemers betalen slechts een bescheiden bijdrage voor het diner. Het programma en de goodybag, die deelnemers na afloop meekregen werden dit jaar mogelijk gemaakt door bijdragen in geld of goederen van de Jumbo, Oudheidkamer, gemeente Tiel, wegrestaurant de Betuwe en hoofdsponsor de Stichting het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights