Sint Maarten Tiel heet klimmers welkom

Een soort ´zomerontvangsten´ kun je de openstelling van de Sint Maartenskerk op een paar zaterdagen noemen. Twaalf Tielse kunstenaars hebben er hun creaties hangen, staan of liggen (onder glas – met een slotje). En wie dat wilde kon de toren (45 meter naar de omloop) beklimmen onder leiding van Antoon Wesseling namens de kerk.

Het slechte weer kon de die-hards niet weren. Ruim dertig belangstellenden gingen omhoog. Publiek van buiten Tiel? Helemaal niet. Antoon Wesseling ´Als ik vraag waar ze vandaan komen, zegt verreweg de meerderheid uit Tiel.´ Soms wonen ze al tientallen jaren hier en moeten dan bekennen nog nooit in de Sint Maarten geweest te zijn. Op zondag 9 september is er nog eenmaal de kans om kunstzinnigheid van eigen bodem te bekijken en/of om de toren te beklimmen, drie keer is het mogelijk, om 12.30, 13.30 en 15 uur.

Wesseling besteedde ook aandacht aan het carillon, 47 klokken sterk. De beiaardier zit op een meter of dertig hoog, in een omtimmerde en dichte ruimte die de loeiende wind buiten moet houden. Vanaf vier uur gistermiddag speelde de 43-jarige Russische Olesya Rostovskaya op het carillon. Ze is beiaardier, organist en componist. De organisatie hoopte dat het tussen vier en vijf uur droog zou zijn en het zonnetje zou schijnen, zodat buiten vanaf het gras geluisterd kon worden naar de charmante diva uit Rusland. Maar het was slechts een dappere enkeling die het tussen de buien door waagde..

De vaste beiaardier van de kerk is Wim Ruitenbeek, woonachtig in Nijkerk. Interessant om te weten is het dat Internet het voor hem mogelijk maakt dat hij vanuit Nijkerk rechtstreeks op het carillon kan ´inbreken´. Wie denkt er nou aan als je naar dat carillon luistert dat de bediener een kilometer of zestig verderop zit.

 

Antoon Wesseling heet alweer een groep belangstellenden voor het toren beklimmen welkom.

 

Een relief van Tielenaar Ron Leutscher. Hypermodern werkstuk boven deze oude zerk van Baldewijn Peters, ter aarde besteld op 13 maart 1635. Hier zullen z´n botten overigens allang niet meer liggen.

 

 

Van Tielenaar Jan Schimmel schilderijen zoals dit ´Gezicht´ op acryl

 

 

Bovenop de omloop op 45 meter hoogte. En een glimp van Tiel onder wolkenhemel.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights