Te restaureren historische ETAO autobus terug in Tiel

Door Jan Bouwhuis op maandag 9 januari 2017, geplaatst in Nieuws, Historie, Foto.

APELDOORN ROC Rivor leerlingen en hun begeleiders van de afdeling Mobiliteit en voertuigen hebben een bezoek gebracht aan Stichting Veteraan Autobussen SVA.
Daar staat een citroen autobus uit 1938 van de voormalige ETAO uit Tiel. Ook de zoon van de voormalig eigenaar van ETAO, de hr H.G. Verhoeks uit Culemborg was aanwezig.

Een dezer dagen komt een gehavende oldtimer Citroen T23 autobus uit 1938 terug naar Tiel. Deze bus was in eigendom van de firma ETAO (Eerste Tielse Autobus Onderneming) van de familie Verhoeks. De komende twee jaar wordt deze bus gerestaureerd door leerlingen van het ROC onder supervisie van de vrijwilligers van de Stichting Veteranen Autobussen. Deze in Apeldoorn gevestigde stichting heeft zo’n 70 autobussen in de collectie. De Tielse bus wordt grotendeels bij het ROC aan de Franklinstraat gerestaureerd.

De geschiedenis van deze bus.
Deze zogenaamde plattelandsbus, die 16 personen kon vervoeren, werd gebouwd door de firma van Leersum & Co in opdracht van de Tielse M. Verhoeks. Verhoeks was eigenaar van de Eerste Tielsche Autobus Onderneming. Vanuit de vestigingsplaats Tiel verzorgde dit bedrijf het busvervoer in een deel van de Betuwe. In 1966 ging de ETAO op in de
Betuwse Streekvervoer Maatschappij (BSM), die op haar beurt in 1971 onderdeel werd van het grote streekvervoerbedrijf Zuidooster. Tot ongeveer 1955 bleef de Citroen dienst doen.

Betrokkenheid van Tielse jongeren.
De opleiding Ambacht en technologie, afdeling mobiliteit en voertuigen van het ROC/Rivor bij monde van afdelings coördinator Roel Cox is enthousiast over dit project. “Het is bijzonder om met onze leerlingen nu eens niet aan moderne, vol techniek behangen auto’s te sleutelen, maar aan een stuk historisch erfgoed met een regionaal tintje. Mooi dat ROC hieraan kan bijdragen. Ons streven is om de bus tijdens het fruitcorso 2018 te presenteren. Wellicht dat ROC en SVA ook naar de toekomst toe vaker iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Stichting Veteranen Autobussen (SVA)
De heer Rob van Hengel, voorzitter van de stichting Veteranen Autobussen is blij dat nu daadwerkelijk een begin kan worden gemaakt met de restauratie. ”De bus is al sinds 1969 in ons bezit. Als we niets zouden doen zou er nog maar een route zijn, die naar de sloop. Hoewel nog niet al het benodigde geld voor de restauratie binnen is, kunnen we nu wel een start maken om dit unieke voertuig weer op de rit te krijgen.”

Bus inzetten voor Tiel
Stadspromotor Roland van Vugt, die het contact heeft gelegd tussen ROC en SVA, is eveneens enthousiast. Mooi dat zo’n historisch voertuig wordt gerestaureerd. We kunnen deze bus prima inzetten voor stadspromotie. Het is een authentiek stukje Tiel en daar moeten we zuinig op zijn.

voor de video zie:

Dhr. H. Verhoeks.Dhr. H. Verhoeks.ETAO autobussen in 1954 bij de VVV halte op het HasselmanpleinETAO autobussen in 1954 bij de VVV halte op het Hasselmanplein

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights