Toeristenseizoen 2018 in Rivierenland geopend

Het toeristenseizoen in de regio is weer gestart. Vrijdag 16 maart gaf het Regionaal Bureau Toerisme Rivierenland de aftrap bij Hotel en Meetingcentrum Van der Valk in Zaltbommel. Zo’n 200 recreatieondernemers, organisatoren van evenementen, toeristenvoorlichters en bestuurders hadden de middag er voor vrij gemaakt.

Een van de bezoekers: “Het is ieder jaar gezellig, je ontmoet veel mensen die je niet zo vaak ziet en je hoort nog eens wat ”. Die analyse klopt wel. Zo ontmoette ik voor het zaalprogramma een vrijwilliger van stoomgemaal ‘De Tuut’ in Appeltern. Het bestuur van “De Tuut” wil van het gemaal een erkend museum maken. Het was interessant om te horen wat zo’n kleine organisatie daar allemaal voor moet doen en wat dat betekent voor de organisatie.

Tijdens de dit keer wel heel erg lange zaalsessie was er verheugend nieuws. Het toerisme in het Rivierenland zit in de lift! Het ontwikkelt zich sneller dan het landelijk gemiddelde. Recent zijn de cijfers van de vrijetijdsmonitor over het jaar 2016 bekend geworden. RBT-directeur Richard de Bruijn kon vol trots melden dat het aantal overnachtingen in het gebied ten opzichte van 2014 met maar liefst 18 % is gestegen. In totaal waren er 486.000 overnachtingen in het gebied. Ook de stijging van de omzet van hotels, campings en waterrecreatiebedrijven lag met 10 % boven het landelijk gemiddelde van 6 %. Dat is goed voor de werkgelegenheid. In 2016 was het toerisme goed voor 2070 volledige banen. Die banen zaten vooral in het eenvoudige segment waar in de streek nog veel behoefte aan is.

Gedeputeerde Bea Schouten meldde vol trots dat de provincie Gelderland de kuststreek ingehaald heeft als belangrijkste toeristische regio van Nederland.

Burgemeester Hans Beenakker maakte nog eens promotie voor het regionaal investeringsfonds. Ondernemers kunnen daaruit onder voorwaarden een bijdrage krijgen voor een uitvoeringsgericht project (max. 100.000 euro of voor een studie, verkenning of pilot van 10.000 euro.). Het initiatief moet bijdragen aan een van de drie speerpunten van de regio waarvan recreatie en toerisme er een is.

De burgemeester vertelde dat de succesvolle Kersenparty, die vorig jaar bij de Sint Maartenskerk in Tiel gehouden werd een vervolg krijgt. Dit jaar is de bijeenkomst op 22 juni in Culemborg. De Kersenparty is vooral een feestje en netwerkbijeenkomst voor bestuurders en ondernemers. De meeste inwoners zullen meer plezier beleven aan de Open Kersendagen die kersenteler Aart Blom ieder jaar in zijn reusachtige kersenboomgaard in Wadenoijen organiseert. Blom werkt aan een nieuwe dagattractie rond het thema fruit waar toeristen een dag aangenaam en leerzaam kunnen doorbrengen. In juni komt hij met meer informatie.

Er komen steeds meer fruitstalletjes langs de weg. Die stalletjes horen bij de streek, maar ze zijn niet allemaal een sieraad in het landschap. Jammer, vindt Jolijn Zwart-Kessel. Zij organiseerde vanuit een netwerkorganisatie een wedstrijd voor een design fruitstalletje. Het winnende ontwerp dat zij presenteerde is gebaseerd op de bekende houten fruitkisten.

De uitbreiding en vernieuwing van hotel Tiel van het Van der Valkconcern heeft het toerisme een flinke impuls gegeven en neemt en flink deel van de groei van het aantal overnachtingen voor zijn rekening. Op dit moment wordt gewerkt aan een verdere uitbreiding de overnachtingsmogelijkheden in de streek. Bij Mariënwaerdt in Beesd komt een hotel met maar liefst 81 kamers. Ook bij het Nationaal Fruitpark in Ochten wordt de komst van een hotel voorbereid. Daar moeten volgens de plannen 30 hotelkamers komen.

De stapelbakker op Mariënwaerdt blijkt al jaren een schot in de roos. Op topdagen waren er regelmatig wachtrijen. Vanaf half mei heeft het restaurant er 120 extra zitplaatsen bij. Ook de buitenruimte is opnieuw ingericht met een aangepast terras en eigentijdse spelmogelijkheden voor de kids.

De tuinen van Appeltern zijn uitgebreid met een geheel nieuw entreegebouw. Passanten kunnen daar zonder een entreekaartje te kopen gebruik maken van de horeca en de tuin- en plantenwinkel. Directeur Ben van Ooijen rekent er op dat daardoor het aantal bezoekers dit jaar stijgt van 100.000 naar 130.000. Een goed start kon hij nog niet maken. Op de openingsdag kwam er vanwege de extreme koude 1 bezoeker en de volgende dag niemand, meldde hij laconiek. Maar dat zal snel veranderen.

Tot slot van de plenaire bijeenkomst reikte Burgemeester Jan de Boer van Buren de Toeristenaward 2018 uit. De onderscheiding ging naar Edwin Cretier, de uitbater van Hotel Restaurant De Gouden Molen in Rossum. Cretir kreeg de award omdat hij niet allen zijn bedrijf grondig gerenoveerd heeft maar ook veel werk maakt van de streekpromotie en het op toeristisch gebied informeren van zijn gasten.

En nu maar hopen op een mooie zomer , waarin we er vaak in eigen streek op uit kunnen trekken. Talrijke tips en gratis routes vindt u in de nieuwste versies van het dikke en gratis toeristenmagazine en het routeboekje ‘Fietsen en Wandelen door Rivierenland’.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights