Oude kanonnen, nieuwe onderstellen op Tielse stadsmuur geplaatst

Terug van weggeweest, de twee Tielse kanonnen. Sinds vrijdag 25 oktober liggen ze weer waar ze horen te staan, op de ronddeel van de Tielse stadsmuur, uitzicht op de Waal.

Vanaf 2007 stonden ze eigenlijk op de verkeerde plaats, namelijk bij de Tielse Havendijk. De kanonnen moesten weg in verband met de dijkversterking, dat was een mooie gelegenheid om ze op te knappen.

Studenten van het opleidingen Bouw, Schilderen en Metaal van ROC Rivor in Geldermalsen kregen de renovatieopdracht. Vooral de onderstellen, ‘affuiten’ genaamd waren in zo’n slechte conditie dat ze vervangen moesten worden. Op basis van oude bouwtekeningen maakten studenten van de opleiding Bouwmensen Rivierengebied nieuwe affuiten van eikenhout. Een knap stukje werk. De kanonnen moeten precies op de affuiten passen. De opleiding OBM Riva, metaalbewerking ROC zorgde voor renovatie van het ijzer, de schildersvakopleiding heeft al het schilderwerk gerenoveerd.

Video:

 

In juni 2024 werden de kanonnen van de stadsmuur gehaald. Direct na de zomervakantie begonnen de studenten met hun ‘klus’, die in een paar maanden tijd geklaard is. Vrijdag 25 oktober werden de kanonnen weer door aannemer Ploegmakers opgehaald om terug naar Tiel te brengen en te plaatsen. Een ‘zware’ klus, de gevaarten wegen zo’n 3.000 kg per stuk. Met een kraan werden ze op de stadsmuur geplaatst. Precies op de plek waar ze meer dan een eeuw gestaan hebben, namelijk van 1814 tot en met 1929. Meer hierover in de historische beschrijving door Emile Smit.

Al met al mooi dat een stukje historisch erfgoed weer terug is in Tiel, de affuiten zien er nu nog wel erg nieuw uit, ze zullen vanzelf ouder worden.

Historie door Emile Smit: https://detielenaar.nl/nieuws/2024/10/de-kanonnen-op-de-tolhuiswal-in-tiel/

Ophalen kanonnen juni 2024: https://detielenaar.nl/nieuws/2024/06/dijkversterking-tiel-studenten-repareren-de-tielse-kanonnen/

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights