Pieter van den Burg in Tiel overleden

Door Bert Leenders op zondag 28 mei 2017, geplaatst in Politiek, Nieuws.

Zondag 28 mei is Pieter van den Burg geheel onverwacht op 58-jarige leeftijd overleden. Pieter van den Burg was een bekende Tielenaar, die op heel veel fronten in het openbare leven actief was. Hij vervulde onder meer belangrijke rollen in de lokale politiek, het culturele leven en als voorzitter van voetbalvereniging TEC.
Pieter groeide op in Kapel Avezaath. Al op heel jonge leeftijd was durf en enige bravoure hem niet vreemd. Na de Mavo in Tiel volgde hij een schilders- en interieurontwerpersopleiding in Utrecht en de lerarenopleiding Textiele Vormgeving in Nijmegen. In 1979 organiseerde hij samen met anderen een freakfestival in de Lingedisco. Later gaf Agnietenhofdirecteur Peter Mulder deze wat rebelse maar creatieve jongeren de kans om dit festival in de Agnietenhof te continueren. In die tijd organiseerde hij ook diverse exposities en was hij een kunstbeoefenaar, die actief was op het terrein van de fotografie, theaterproducties en performance. Pieter was ook kortstondig zelf directeur van een cultureel centrum en daarna een schouwburg in Brabant. Op vrijwillige basis stelde hij jarenlang het jaarprogramma van het Heerenlogement in Beusichem samen en had hij een belangrijke rol in de praktische organisatie en exploitatie van dit theater.
Pieter kwam uit een rood nest. Zijn vader was raadslid en wethouder voor de PvdA in Zoelen en Tiel. Vrijwel automatisch werd hij ook lid van die partij en wilde in de voetsporen van zijn vader treden. Toen hij voor de PvdA in Tiel een raadszetel kon innemen, bleek hij in de fractie niet welkom. Waarna hij als eenling toch toetrad tot de gemeenteraad. Dat kostte hem het lidmaatschap van de partij waarmee hij zich steeds sterk mee verbonden voelde. Zijn entree in de politieke arena van Tiel resulteerde in de oprichting van de Partij van de Burgers. Na een periode als eenmansfractie verwierf de partij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen vier zetels. In korte tijd ontwikkelde de partij zich van enfant terrible in de gemeenteraad, tot een serieuze partij met veel invloed. Sport, de minder draagkrachtigen, cultuur en de ontwikkelingen in de binnenstad waren daarbij belangrijke aandachtsgebieden. Samen met zijn partner Simone de Boer exploiteerde hij Het Grote Geheim, een bed and breakfast in de binnenstad. Sinds februari 2015 was hij een gewaardeerd voorzitter van tweede divisionist TEC. Ook in de organisatie van het jaarlijkse jazzfestival Jazzy Tiel vervulde hij als voorzitter een belangrijke rol. In Pieter van den Burg verliest Tiel een kleurrijke inwoner, een goede organisator, politicus en wellicht een potentiële wethouder.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights