Vragen op het gebied van zorg en ondersteuning? De sociale poort Tiel wijst u de weg.
Binnen de gemeente Tiel zijn er meer dan veertig organisaties die zich bezighouden met het verlenen van zorg, hulp en welzijnsbevordering. Goed dat er zoveel aanbod is. Maar hoe weet je nou waar je moet zijn met jouw hulpvraag. In de praktijk bleek het voor menig Tielenaar lastig om het juiste loket te vinden. Daarom is in 2021 de Sociale Poort opgericht. Veel Tielenaren hebben wel over de Sociale Poort gehoord maar weten er het fijne niet van. Daarom maakten we dit artikel. We spraken daarvoor met wethouder Carla Kreuk en Anke de Boer. Anke is coördinator van het team informatie en advies van de Sociale Poort. Het team informatie en advies is de toegang waar je met al je vragen terecht kunt.
Met welke vragen kun je bij het team van de sociale poort terecht?
Wethouder Kreuk geeft uitleg: “De sociale Poort is een informatie- en adviespunt voor alle Tielenaren, die vragen of problemen hebben op het gebied van zorg, hulp en welzijn. Denk daarbij aan de WMO (de Wet Maatschappelijke Ondesteuning), vragen over werk en inkomen, maar ook aan Schuldhulpverlening, of hulp bij uw administratie, leerplichtproblemen, opvoedingsproblemen en rouwverwerking. De medewerkers van de sociale poort weten waar je met welke vraag moet zijn en helpen u verder. Anke: Wij voorzien echt in een behoefte. Iedere dag ontvangen we tientallen telefoontjes en e-mails. In maart waren dat 758 telefoontje en bijna 500 mails. Wanneer een vraag niet met een simpele verwijzing is te beantwoorden, of inwoners meer problemen hebben, dan is meer onderzoek nodig en bellen we inwoners in de middag terug. Afgelopen maand voerden we ruim negentig van dat soort gesprekken.
Hoe werkt de Sociale poort in de praktijk?
Anke de Boer: “Inwoners kunnen ons iedere dag van 9.00 – 12.00 per telefoon bereiken. Het telefoonnummer is 0344 637220. Mailen (socialepoort@tiel.nl) kan op ieder moment. Eenvoudige vragen beantwoorden we dan per mail. Maar vaak is het beter om even persoonlijk contact te hebben. Daarom is het goed om uw telefoonnummer in de mail te vermelden. Een van de teamleden belt dan terug. Na een persoonlijk contact weten we meer over de achtergrond van de vraag en kunnen we u beter helpen door bijvoorbeeld aanvullende tips te geven in een persoonlijk gesprek.“
Nieuw inloopspreekuur
De wethouder: “Ik vind het belangrijk dat iedereen, gebruik kan maken van de vele mogelijkheden voor hulp en ondersteuning. Het kan zorgen wegnemen en het leven een stuk makkelijker maken. We spraken al over de mogelijkheid van een gesprek, maar het kan nog laagdrempeliger met een inloopspreekuur. Iedere maandag hebben we van tien tot twaalf uur zo’n spreekuur. Dat is in het gebouw van de stichting Clubhuis Tiel aan de Peppellaan. ” Anke: “Niet alleen wij maar ook de mensen die komen voor hulp of informatie vinden dat directe persoonlijke contact prettig. Regelmatig blijkt dat er naast de vraag waarvoor mensen komen nog andere zaken hun welzijn te belemmeren. Meestal kunnen we als mensen dat willen, daar ook een helpende hand bij bieden. Onze ervaringen zijn erg positief.” Kreuk: “We hebben gekozen voor het clubhuis aan de Peppellaan, omdat daar veel mensen uit heel Tiel komen. Fijn is ook dat er taalvaardigheidslessen gegeven worden en er een formulierenhulp is. Wanneer eenzaamheid een rol speelt, zijn er mogelijkheden om mee te doen met verschillende activiteiten. Er heerst ook een fijne sfeer.“
Anke: “We zijn nu al erg tevreden over dit inloopspreekuur. Gemiddeld spreken we in het clubhuis Tiel acht tot tien inwoners per week. Wanneer de belangstelling nog verder toeneemt zullen we zeker ook op andere plaatsen in de gemeente starten met inloopspreekuren. We hebben buiten onze directe doelstelling ondertussen heel veel kennis en contacten met organisaties die het leven van mensen een stuk aangenamer en vaak goedkoper kunnen maken. Denk daarbij aan bewegen en sporten, het sport en cultuurfonds, inburgering, de wijkagent voor veiligheid, de praktijkondersteuners binnen huisartspraktijken, ontwikkeling van basisvaardigheden zoals taalontwikkeling en rekenen bij het leerhuis, de bibliotheek en het regionaal opleidingscentrum en nog veel meer. Vaak nemen mensen na een doorverwijzing contact op om te vertellen hoe dat contact is verlopen en hoe het met hen gaat. We kunnen voor veel mensen wat betekenen. Voor ons is het afwisselend maar vooral dankbaar en betekenisvol werk.
Reacties zijn gesloten.