Nieuws uit Tiel, editie 14 april 2025

In deze editie:

– Vertrek burgemeester

– Aanpassing regels autoluwe binnenstad

– Transport knooppunt

– Zorgen Cirtex

Gemeenteraad sprak over vertrek burgemeester Van der Meijden en zijn opvolging

Op 9 april sprak de gemeenteraad in een besloten vergadering over het vertrek van burgemeester van der Meijden en over zijn opvolging. In een persbericht naar aanleiding van deze bijeenkomst benadrukt de gemeente dat het de keuze van Van der Meijden zelf was om ontslag te vragen. De burgemeester ervaarde dat zijn bestuursstijl schuurde met de stijl van Tiel. Dat schuren stond de effectiviteit voor hemzelf als ook die van het gemeentebestuur in de weg. Het stadsbestuur respecteert zijn keuze.

Als eerste stap om in zijn opvolging te voorzien, wordt nu een waarnemer gezocht. Het profiel voor deze waarnemer is hetzelfde als het profiel op basis waarvan voor Van der Meijden gekozen is. Dat is: verder bouwen aan een stevig samenspel, Tiel en de regio krachtig op de kaart zetten en prioriteit geven aan bestrijding van ondermijning.

De waarnemend burgemeester zal naar verwachting twee jaar in Tiel actief zijn. Afgesproken is tijdens de besloten raadsvergadering waarbij ook een vertegenwoordiger van het provinciebestuur aanwezig was, dat met de procedure voor de werving van een nieuwe burgemeester pas na de verkiezing van een nieuwe gemeenteraad in 2026 begonnen zal worden. In het persbericht wordt benadrukt, dat het gemeentelijk beleid door het vertrek van Van der Meijden niet zal wijzigen. Ondertussen blijft de treurnis van veel inwoners over het voortijdige vertrek van de burgemeester groot en blijft er discussie op sociale media over de niet beantwoorde vragen.

 

Tiel versoepelt regels voor autoluwe binnenstad

De gedeeltelijke afsluiting van een aantal centrumstraten om de binnenstad autoluw te maken, stelde een flink aantal bewoners en bedrijven voor onverwachte problemen. Dat was niet de bedoeling. Daarom heeft het college besloten tot een flinke versoepeling van de regels. Wethouder Frank Groen: “De venstertijden waarin je niet zomaar de binnenstad in kunt rijden, zijn bedoeld om de binnenstad veiliger en aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers met minder auto’s en meer groen en ruimte voor wandelaars en fietsers. Maar daar mogen de bewoners en bedrijven niet veel hinder van ondervinden. We hebben geluisterd – en dat blijven we doen – naar de mensen die problemen ondervinden van de afsluiting. Zo wordt het voor alle bewoners en bedrijven, die niet in aanmerking komen voor een maand- of jaarvergunning mogelijk digitaal via het e-loket een dag vergunning aan te vragen. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij een verhuizing, het ophalen of afleveren van zware goederen, of om werkzaamheden te laten uitvoeren.

Trouw- en rouwauto’s, mantelzorgers van bewoners en cliënten van maatschappelijke instellingen krijgen gratis toegang. Maar daarvoor moet de gemeenteraad nog akkoord gaan met een wijziging van de verordening. Daarvoor is maximaal twee maanden nodig.

Bewoners en bedrijven zullen binnenkort geïnformeerd worden over de verruiming van de spelregels. Ook zal de gemeente die publiceren op de gemeentelijke website.

Wethouder Groen merkt wel op dat er niet aan alle wensen tegemoet gekomen kan worden. Want dat zou de hele afsluiting geen zin meer hebben. Over een jaar zal het hele project om de binnenstad autoluw te maken geëvalueerd worden.

 

Tiel aangewezen als landelijk knooppunt van bovengemiddeld belang voor het goederentransport

Een groot deel van het internationaal transport in Nederland gaat via drie zogenaamde vervoerscorridors. Het zijn belangrijke levensaders voor de Nederlandse economie. Tiel is gelegen aan de zogenaamde oost-corridor. Dat is een onderdeel van de route die van Rotterdam via Arnhem en Duitsland uiteindelijk naar Turijn gaat. Tiel is door zijn ligging aan twee drukbevaren waterwegen en de A15, de beschikking over een overslagpunt voor containers en de aanwezigheid van twee industrieterreinen, Kellen en Medel, als toplocatie voor logistieke bedrijven aangewezen en als een van de negen landelijke knooppunten van bovengemiddeld belang. Daarbij is ook de ligging van Tiel in het midden van het land van belang. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil deze knooppunten versterken en stelt daar subsidies voor beschikbaar. Een van de doelen is daarbij om het vervoer over water te laten groeien ten kostte van het wegvervoer. De subsidies zijn bedoeld om de corridors waarbij in onze regio ook de gemeenten West-Betuwe, Culemborg en Zaltbommel een rol spelen verder te ontwikkelen. Daartoe dienen de knooppunten en regio’s zelf plannen te maken., die voor subsidiëring door de rijksoverheid en mogelijk Europa in aanmerking kunnen komen. Wethouder Verbeek is enthousiast over de aanwijzing Van Tiel als landelijk knooppunt van bovengemiddeld belang voor het goederenvervoer. “De aanwijzing is een extra argument in de lobby van de regiogemeenten om de A15 helemaal uit te bouwen tot een snelweg met twee maal drie rijstroken. Naar een mogelijke verbreding van het traject Papendrecht – Gorinchem wordt momenteel een onderzoek uitgevoerd. Tussen de knooppunten Valburg en Ressen is al besloten dat de A15 in beide richtingen een extra rijstrook krijgt en dat de A15 doorgetrokken wordt naar de A2.

 

Zorgen over Cirtex

Cirtex is in 2021 opgericht door Avri, 2-SWITCH en Werkzaak Rivierenland. Cirtex is een circulair sorteercentrum van textiel. Het is naast een duurzame ook een maatschappelijke organisatie waar ongeveer 50 mensen met veelal een arbeidsbeperking werken. Sinds de tweede helft van 2024 is de markt voor tweedehandskleding door het goedkope aanbod uit met name China ingestort. Afnemers van textiel betalen als gevolg hiervan een veel lagere prijs aan Cirtex. Soms moet er zelfs geld betaald worden om van de kleding af te komen.

De resultaten van Cirtex worden ook negatief beïnvloed doordat de kleding vervuild is door het storten van afval dat niet in de kledingstortbakken thuishoort.

De gemeenteraad van Tiel maakt zich zorgen over de maatschappelijke en financiële gevolgen van deze ontwikkeling. Zowel Avri als Werkzaak zijn een gemeenschappelijke regeling van de regio-gemeenten en dus ook financieel betrokken. In 2023 behaalde het bedrijf dank zij een subsidie een positief resultaat. In 2024 was het benutten van een garantstelling van Werkzaak van 240.000 euro nodig om de rekeningen te kunnen betalen. Voor 2025 wordt een verlies van 635.000 euro verwacht. Ook 2026 zal op basis van de huidige verwachtingen niet positief eindigen. Cirtex vraagt de leden van het Algemeen Bestuur, dit zijn de gemeenten om financiële steun. De gemeenteraad van Tiel maakt zich ernstige zorgen en heeft twijfels over de vraag of het Cirtex gaat lukken om via andere verkoopkanalen de verliezen in de toekomst te stoppen.

Woensdag 16 april komen managers van Werkzaak en Avri naar Tiel om de raad te informeren over de huidige situatie en toekomstverwachting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights