Koninklijke onderscheidingen in Tiel

Dit jaar ontvingen 6 personen een koninklijke onderscheiding in Tiel. Zij werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Loco burgemeester Carla Kreuk reikte vrijdag 25 april samen met het college de versierselen behorende bij de onderscheidingen op locatie uit. Hiertoe reed er een versierde bus langs de 6 locaties van uitreiking.

De volgende dag mochten zij ook aanschuiven bij het Tielse Koningsdagontbijt samen met de gedecoreerden van voorgaande jaren.

 

Lucien Hyacinth Marie Tros (roepnaam Lucien, 62 jaar)

Lucien Tros is al meer dan tien jaar de drijvende kracht achter de Stichting Vrienden van het Vrijthof. In zijn rol als voorzitter zet hij zich met tomeloze energie in voor fondsenwerving en het mogelijk maken van talloze activiteiten voor de bewoners. Zijn inzet reikt daarbij verder dan alleen het Vrijthof. Een prachtig voorbeeld hiervan is het muziekfestival Peerpop, waarbij artiesten als Ronnie Tober en Conny Vink optreden in verschillende zorgcentra, zodat bewoners die niet naar Appelpop kunnen, tóch kunnen genieten van livemuziek.

Naast zijn werk voor het Vrijthof was Lucien jarenlang actief als voorzitter van Serviceclub Kiwanis en Ribizz, waar hij zijn betrokkenheid bij de gemeenschap verder vormgaf. De onderscheiding is uitgereikt in Vrijthof.

Catharina Johanna Meems-Blommert (roepnaam Ineke, 72 jaar)

Ineke Meems is al bijna dertig jaar een onmisbare vrijwilliger bij voetbalclub RKTVC in Tiel. Zij is daar werkelijk van alle markten thuis: van het tappen van bier en inschenken van limonade tot het klaarmaken van snacks en broodjes, opruimen en schoonmaken. In de beginjaren van haar vrijwilligerswerk nam zij bovendien de zorg op zich voor het wassen van de kleding van de twee elftallen waarin haar zonen speelden, en bracht zij kinderen naar uitwedstrijden. Wat er ook nodig is, Ineke staat altijd klaar; nooit doet men tevergeefs een beroep op haar.

Naast haar inzet voor RKTVC is mevrouw Meems al ruim 25 jaar actief als penningmeester van Trimvereniging Keep Fit in Tiel. Ze beheert nauwgezet de ledenadministratie en het kasboek, woont bestuursvergaderingen bij en stelt jaarlijks de jaarverslagen op voor de ledenvergadering. Met haar langdurige en trouwe inzet is zij een voorbeeld van toewijding en betrokkenheid binnen de Tielse gemeenschap. De uitreiking vond plaats in de RKTVC kantine.

Pierre Johannes van der Schaaf (roepnaam Pierre, 79 jaar)

Pierre van der Schaaf is al bijna vijftien jaar een toegewijd vrijwilliger en secretaris bij de Stichting Ter Navolging Tiel. In deze rol voert hij diverse secretariële taken uit, organiseert hij klusdagen en Burendagen, en verzorgt hij rondleidingen over de begraafplaats. Daarnaast nam hij het initiatief om de Joodse Begraafplaats van Tiel in ere te herstellen en zette hij zich in voor de restauratie van het Joodse monument, waarmee hij het historisch erfgoed van Tiel op bijzondere wijze levend houdt.

Naast zijn werkzaamheden voor Stichting Ter Navolging is Pierre ook al bijna vijftien jaar actief als vrijwilliger bij de Historische Werkgroep van de Oudheidkamer Tiel, waar hij bijdraagt aan het behoud en de ontsluiting van de lokale geschiedenis.

Bovendien was hij initiatiefnemer van de oprichting van het Cultuurfonds in Culemborg, waarmee hij zich blijvend inzet voor het stimuleren van culturele projecten. Met zijn grote betrokkenheid, historische kennis en organisatietalent levert Pierre van der Schaaf een waardevolle bijdrage aan het culturele en historische erfgoed van de regio. De uitreiking was op de begraafplaats Ter Navolging.

Irene Beatrix Maria van Dam-Diel (roepnaam Irene, 84 jaar)

Irene van Dam zet zich al meer dan vijftien jaar als vrijwilliger in bij Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Op de oncologische afdeling, de klinische afdelingen en bij de nierdialyse biedt zij patiënten net dat beetje extra aandacht en zorg die het verschil maakt, juist op momenten waarop professionals hier niet altijd de tijd voor hebben. Haar warme en persoonlijke benadering wordt bijzonder gewaardeerd.

Daarnaast heeft Irene ruim tien jaar het beheer verzorgd van de ontmoetingsruimte “De Kranshof”, onderdeel van SZR. Hier gaf zij leiding aan een team van acht vrijwilligers en was zij verantwoordelijk voor het organiseren van tal van activiteiten, zoals kaartavonden en wijnproeverijen, en het verzorgen van de koffie en gastvrijheid voor de bezoekers.

Ook op sportief vlak heeft zij haar betrokkenheid jarenlang laten zien: meer dan twintig jaar was Irene actief als vrijwilliger bij Tennisvereniging De Bongerd in Beusichem.

Met haar jarenlange, veelzijdige inzet en haar hart voor mensen is Irene van Dam een prachtig voorbeeld van onbaatzuchtige toewijding aan de gemeenschap. Uitgereikt in de ontmoetingsruimte van de Kranshof

Anthonia Vermeulen (roepnaam Tonny, 81 jaar)

Tonny Vermeulen is al meer dan twintig jaar actief als bestuurslid van het 4 mei Comité in Ophemert. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse dodenherdenking, en sinds 2021 ook voor de ceremonie op 4 mei bij het monument De Roeier in Zennewijnen. Haar inzet draagt bij aan het levend houden van de herinnering aan hen die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Daarnaast is Tonny ruim twintig jaar actief binnen de Buurtvereniging Zennewijnen. Als bestuurslid en drijvende kracht achter de vele activiteiten van de vereniging weet zij telkens weer de saamhorigheid en betrokkenheid in de gemeenschap te versterken.

Ook binnen de Protestantse Kerk in Nederland is Tonny een vertrouwd gezicht. Al meer dan tien jaar bezoekt zij als pastoraal medewerker ouderen en zieken, biedt hen een luisterend oor en persoonlijke aandacht. Daarvoor was zij ook ruim tien jaar actief als ouderling. De laatste jaren zet zij zich in voor de organisatie van de concertreeks Muziek met Ontmoeting in de Maartenskerk in Ophemert, waar zij cultuur en ontmoeting op mooie wijze weet te verbinden.

Met haar langdurige, veelzijdige inzet en warme betrokkenheid is Tonny Vermeulen een waardevolle steunpilaar voor haar gemeenschap. Zij ontving de onderscheiding in Buurthuis De Rode Molen in Zennewijnen.

Antje Baart (roepnaam Ans, 70 jaar.

Ans Baart is al meer dan vijftien jaar actief als gastvrouw in het Toon Hermans Huis in Tiel. In deze rol verwelkomt zij bezoekers met koffie, thee en zorgvuldig bereide lunches, maar vooral met een warm hart en een luisterend oor. Zij voert bemoedigende gesprekken met mensen die vaak ingrijpende gebeurtenissen achter de rug hebben en biedt hen de aandacht en steun die zij zo hard nodig hebben.

Naast haar werk bij het Toon Hermans Huis was Ans ruim tien jaar vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland. Hier begeleidde en ondersteunde zij slachtoffers van misdrijven op een professionele en empathische manier, waarbij zij mensen hielp hun weg te vinden in vaak moeilijke en emotionele omstandigheden. Haar inzet, gedreven door oprechte liefde voor de medemens, werd door iedereen zeer gewaardeerd.

Met haar jarenlange toewijding, haar warme aanwezigheid en haar vermogen om mensen hoop en kracht te geven, is Ans Baart een onmisbare steunpilaar voor velen. Uitgereikt in het Toon Hermans Huis.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights