Tiel haalt alles uit de kast om woningbouw te versnellen
Tiel wil groeien naar 50.000 inwoners. Dat is nodig om de vele voorzieningen in de gemeente overeind én betaalbaar te houden. Daarbij hoopt het bestuur dat meer inwoners, die ook wat te besteden hebben, helpt om de leegstand in het centrum te verminderen. In het coalitieakkoord dat PvdB, PvdA, VVD, GroenLinks en ProTiel in 2022 sloten, moet dat wenselijke inwoneraantal in 2040 bereikt worden. Dat moet sneller vindt het college. Daarom wordt alles uit de kast gehaald om al in 2035 de 50.000e inwoner te verwelkomen. Gemiddeld bestaat in de gemeente Tiel een huishouden uit 2,15 personen. In de gemeente woonden eind 2024 42370 personen. Dus moeten er in 11 jaar zo’n kleine 5000 woningen gebouwd en opgeleverd worden. Er wordt daarbij rekening gehouden met sloop van woningen op plaatsen waar nieuwbouw komt, een verdere vermindering van het aantal bewoners per woning en dat er in Tiel veel thuiswonende inwonende jongeren wachten op een woning. Dat is een forse opgave. Naast extra bouwgrond moeten er voldoende mensen van buiten Tiel in Tiel willen komen wonen. Het promotiebeleid van de gemeente richt zich daarom naast toeristen ook op Tiel als aantrekkelijke woonstad en aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven. Vlak voor dat we dit schreven heeft minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, een wetsvoorstel bekend gemaakt waarin staat dat tweederde van de nieuw te bouwen woningen betaalbaar moet zijn. Dat maakt het voor de gemeente moeilijk om naar verhouding meer dure woningen te bouwen. Tiel heeft naar verhouding meer sociale huurwoningen dan het landelijk gemiddelde en wil dit wat rechttrekken door meer duurdere huizen te bouwen.
Onder de tekst een fotoalbum met bouwlocaties.
Sneller bouwen in Passewaaij
In Passewaaij is nog bouwgrond beschikbaar voor ongeveer 1500 woningen. De praktijk tot nu toe leert dat het erg lang kan duren voordat grotere woningbouwprojecten gerealiseerd zijn. De gemeente wil deze periode flink bekorten. In november 2024 werd er al een intentieovereenkomst getekend met de grootste bezitter van bouwgrond in Passewaaij. De gemeente wil snel met de bouw starten. Daarom stelt de gemeente de raad voor om, anders dan tot nu toe gebruikelijk, gelijktijdig te starten met de procedures voor het omgevingsplan en de omgevingsvergunning. Dat zou de tijd voor deze procedures met 1,5 jaar verkorten. Wanneer alles meezit zou dan al vanaf 2026 met de bouw van de eerste woningen begonnen kunnen worden. Afhankelijk van de bouwwijze duurt de bouw van een woning gemiddeld een jaar. Voorwaarde is daarbij wel, dat de aannemer beschikt over voldoende medewerkers. Dat laatste is tegenwoordig best een zorg.
Andere woningbouwprojecten in de vrije sector in Tiel binnen de bebouwde kom
Los van de grootscheepse bouwplannen in de geplande buurten 9, 10 en 11 in Passewaaij, bestaan er voor de bebouwde kom van de stad Tiel ook verschillende woningbouwplannen. Onder andere:
De havenmeester, op de hoek Waalkade – Echteldsedijk.
Hier komen achttien luxe appartementen. De voorlopige verkoop hiervan is gestart. De belangstelling voor deze appartementen op deze bijzondere plek blijkt groot.
Residence De Singel
Met de bouw van zeven luxe koopappartementen op de plaats waar eerder H. v. Dijkhuizen een tankstation en autowasstraat voor auto’s aan de Veemarkt exploiteerde, wordt een lelijk gat nabij het stadscentrum gedicht. De verkopende makelaar verwacht dat de bouw van de zes luxe appartementen nog in 2025 kan starten.
Woningen en appartementen op het voormalige Aldi terrein tussen Kwelkade en Ophemertsedijk.
De uitvoering van de plannen voor woningbouw op het voormalige Aldi terrein komt dichterbij. Een eerder plan werd door de gemeente afgeschoten. Het sloot niet aan bij de wens om de wijk Tiel-West het woningaanbod gevarieerder en aantrekkelijker te maken. Nu ligt er een plan dat beter past bij de toekomstvisie van de gemeente voor de wijk Tiel-West. Het plan bestaat uit de bouw van een hoog appartementengebouw met 61 woon-units en 27 grondgebonden woningen. De rest van 2025 is nog nodig voor een verdere uitwerking en het rondmaken van de vergunningen. Ontwikkelaar Bun hoopt en verwacht n 2026 met de bouw te kunnen beginnen.
Kwadrant terrein
Over de bebouwing van dit terrein op de hoek Nieuwe Tielseweg- Waardenburglaan valt nu nog geen nieuws te vermelden. De huisvestingspoot van VDU uitzendbureau, Van Doorn Living, wil het terrein bestemmen voor een vestiging van een grote Lidl supermarkt. De gemeente wil daar echter woningbouw en duld daar mede vanwege anti-concurrentieafspraken met de eigenaar van winkelcentrum Westlede geen supermarkt. Die kwestie is ‘onder de rechter’. Eind deze maand (februari 2025) zal de Raad van State een uitspraak doen over dit slepende conflict. Wanneer Tiel de zaak wint, wil de gemeente volgens eerdere plannen dat er ook hier luxe woningen gebouwd worden.
Terrein voormalige glashandel op strook tussen Ophemertsedijk en Hertog Arnoldstraat
Woningbouw op dit terrein moet volgens de gemeente evenals de bouw op het voormalige Aldi terrein bijdragen aan meer gevarieerd woningbestand in Tiel-West. In afwachting van de ontwikkeling en bouw van centrale huisvesting voor arbeidsmigranten is het woonhuis bij de vervallen schuur in gebruik voor de huisvestiging van internationale werknemers. De gemeente hoopt dat uitzendbureaus voor deze categorie medewerkers snel met concrete en haalbare plannen komen voor een goede huisvestiging van deze mensen. Daarmee kunnen ook een flink aantal vertimmerde woningen voor deze arbeidskrachten weer beschikbaar komen voor inwoners met een wat kleine beurs.
Veilingkwartier en Bleekveld
Het bouwrijp maken van het veilingkwartierterrein is in volle gang. Dit jaar zal waarschijnlijk een begin gemaakt worden met een eerste en mogelijk ook een tweede contingent grondgebonden vrije sector woningen. In totaal komen er op het veilingkwartier ruim driehonderd woningen waarvan er 110 een sociale-huur-bestemming hebben. Ook op het Bleekveld is er uitzicht op de bouw van woningen. Het bouwprogramma bestaat uit zestien appartementen in de sociale sector en twaalf stadswoningen. DE eerste stappen om de grond bouwrijp te maken zijn gezet.
Terrein huidig vakcollege aan de Teisterbantlaan
Hier zijn 79 koop- en 10 huurwoningen gepland. De bouw kan pas starten nadat een nieuwe school voor het beroepscollege op de hok Teisterbantlaan – Papesteeg gebouwd is en vervolgens het huidige schoolgebouw gesloopt. Daarom zal het zeker tot in 2027 duren voor de eerste steen gelegd kan worden.
Plan Lingehoven op terrein van Oostendorp aan de Voor de Kijkuit en gedeelte van parkeerterrein Talud
Op dit relatief grote terrein zijn 180 woningen gepland. Het moet een mix worden van appartementen en grondgebonden woningen bestemd voor meerdere doelgroepen. Het idee is ook om de schoorsteen van de vroegere wasserij De Linge op het Oostendorp terrein te behouden. Deze is in slechte staat en heeft om verder verval te voorkomen deze maand een onderhoud- en herstelbeurt gekregen. Of de vroegere tin metaalfabriek Jeka van sloop gespaard kan worden is in onderzoek. Om dat gebouw te kunnen behouden moet er een passende bestemming gevonden zijn. worden. Op dit moment is de gemeente met de fa Oostendorp in gesprek over een verplaatsing van de bedrijfsactiviteiten naar elders. Een leegstaand pand op Latenstein is daarbij in beeld. Maar daarvoor moet het bedrijf en de gemeente het wel eens kunnen worden over een wenselijke bijdrage van de gemeente. Lingehoven moet een mooie groene wijk worden. De Dode Linge zal daarbij met een lommerrijk park een belangrijke plaats innemen.
Nog enkele andere bouwsnippers
Tot slot vermelden wij nog dat dat er op verschillende plaatsen in de stad of net daarbuiten nog braakliggende terreintjes zijn waar kleinschalige woningbouw gepland is of wellicht mogelijk is.
Zo is er het terrein van het vroegere café De Amstelhoek bij de overgang van de Voor de Kijkuit naat de Kijkuit. Het plan om daar appartementen te bouwen is nog niet uitgewerkt.
Een plan om op de grond van de voormalige metaalfabriek van de gebroeders Schröer aan de Burgemeester Meslaan zes luxe woningen te bouwen lijkt te lukken. Vijf kavels zijn verkocht en de gemeente heeft de eerste bouwaanvraag voor een woning al binnen al binnen.
Aan de Zennewijnenseweg wordt op de geplande Buitenplaats Zennewijnen al gebouwd. Hier verrijzen zes luxere woningen op ruime kavels.
Fotoalbum met bouwlocaties:
Voor de plannen van de woningbouwcorporaties verwijzen we u naar het artikel:
Reacties zijn gesloten.