Gemeente Tiel slaat samen met woningcorporaties nieuwe wegen in
De gemeente heeft met de woningcorporaties, de bouwers en beheerders van sociale huurwoningen, werkafspraken gemaakt voor 2025. In de vorige maand getekende overeenkomst staan belangrijke punten zoals hoeveel sociale huurwoningen er gebouwd gaan worden, plannen voor een vereveningsfonds en een betere spreiding van de sociale huur woningen over de verschillende buurten. Ook het verbeteren van de leefbaarheid in sommige wijken is een belangrijk aandachtspunt.
Onder de tekst een fotoalbum met een aantal in de tekst genoemde locaties
Behoefte aan sociale huurwoningen
Er is in Tiel grote behoefte aan sociale huurwoningen. Deze is echter moeilijk in concrete cijfers uit te drukken. Veel inwoners van Tiel en daarbuiten laten zich inschrijven uit voorzorg of om jaren later, wanneer zij toe zijn aan een verhuizing, niet zolang te hoeven wachten. De wachttijd voor mensen die een huurwoning toegewezen krijgen is gemiddeld 9 jaar. Maar dat kan per woningzoekende nog flink variëren. Vanaf het moment dat woningzoekenden actief gaan reageren is de wachttijd gemiddeld nog twee en een half jaar. Wie zich inschrijft voor een sociale huurwoning zal dus flink wat geduld moeten hebben. Gemeente en woningcorporaties zetten zich in om de wachttijden te verkorten. Daarvoor zal er ook in de sociale huursector de komende jaren flink gebouwd gaan worden. Opvallend is dat van de zoekenden naar een sociale huurwoning 80 % alleenstaand is.
Plannen voor een sociaal vereveningsfonds
Het bouwen van woningen is duur. Bouwgrond is schaars en de lonen maar ook de prijzen van materialen zijn hard gestegen. Daarnaast zijn de eisen flink opgeschroefd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan duurzaamheid en isolatie en een aantrekkelijke woonomgeving. Het gevolg is dat woningcorporaties veelal onvoldoende huur mogen en kunnen vragen om de stichtingskosten van een huis terug te verdienen. Daarvoor moeten de woningcorporaties, in Tiel zijn dat Kleurrijk Wonen en Thius, vaak voor nieuwe projecten uit hun reserves putten. Die reserves zijn beperkt en daarom is in Tiel het idee ontstaan om koopwoningen te belasten met een bedrag dat de ontwikkelaars moeten storten in een zogenaamd vereveningsfonds. Van daaruit kan de bouw van sociale woningbouwprojecten gesubsidieerd en versneld worden. Wanneer dat plan uitgevoerd gaat worden zullen uiteindelijk de koper van een nieuwbouwwoning wat extra moeten betalen voor hun woning.
Bouwen, bouwen, bouwen
Ongeveer 35 % van alle woningen in Tiel zijn sociale huurwoningen. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde aan sociale huurwoningen. De gemeente wil daarom wat meer duurdere woningen laten bouwen voor mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen. Dat is in de visie van het gemeentebestuur nodig om het brede aanbod aan voorzieningen in de gemeente te behouden en voor de inwoners betaalbaar. Het inwoneraantal moet daarbij volgens een bijgesteld plan in 10 jaar tijd groeien met een kleine 10.000 inwoners. Dat is een ambitieus plan. Daarvoor zijn er ongeveer 5000 nieuwe woningen nodig. Die zouden voor 2036 gebouwd en bewoond moeten zijn. Een deel daarvan zal gebouwd worden voor mensen met een wat smallere beurs. In de nu gesloten woondeal staat dat in 2025 het bouwproject De Balije met 36 sociale huurappartementen opgeleverd wordt.
In de loop van 2025 wordt op het Veilingkwartier gestart met de bouw van 110 sociale huurwoningen. Ook aan de Van Welderenstraat worden sociale huurwoningen gebouwd. Na de sloop van de bestaande huurwoningen komen daar 60 nieuwe appartementen. In voorbereiding is de bouw van 197 sociale huurwoningen, maar daarvoor zullen in 2025 nog geen eerste stenen gelegd of palen geslagen worden. Het gaat daarbij om het optoppen van bestaande woningen aan de Akkerstraat, het Burgerweeshuis opdelen in meerdere appartementen, nieuwbouw aan de Meeslaan en nieuwbouw in De Waarden. Op de lijst staat ook een onderzoek naar de mogelijkheid om de monumentale Sint Hyacinthuskapel om te bouwen tot een woonappartement. De vroegere zusterkapel van het Sint Hyacinthusklooster is nu in gebruik als trouwlocatie, expositieruimte en incidenteel voor kleinschalige bijzondere bijeenkomsten.
Vanaf 2026 moet er in de resterende geplande nieuwe buurten van Passewaaij weer flink gebouwd gaan worden. Daarbij heeft de gemeente bepaald dat een van de vier nieuw te bouwen woningen een sociale huurwoning moet zijn.
Tiel wil waar mogelijk scheiding van sociale huurbuurten en buurten met alleen maar duurde woningen doorbreken.
Tiel wil gezonde, veilige en leefbare wijken. De gemeente denkt dat een betere spreiding van sociale huurwoningen over de wijken daarbij kan helpen. Nu bevinden sociale huurwoningen en grotere luxere huizen zich veelal gescheiden in de woonwijken. Door in de duurdere buurten sociale huurwoningen toe te voegen en in de wijken met hoofdzakelijk vrije sectorwoningen waar mogelijk ook sociale woningbouw te realiseren, moet daar de komende jaren wat verandering in komen. Soms zullen bestaande huizen daarvoor moeten wijken. Om inspiratie op te doen gaat het college binnenkort met medewerkers van de woningbouwcorporaties op excursie naar Leerdam. Daar is een geslaagd voorbeeld van gemengder wonen in een wijk uitgevoerd. De opgedane kennis en ideeën zullen gebruikt worden om in de burgemeesterswijk een betere mix aan bewoners te krijgen. Heel optimistisch verwachten de corporaties en de gemeente in 2025 al flinke stappen in deze wijk te kunnen zetten. Geld hiervoor moet onder meer komen uit het in dit artikel eerder genoemde vereveningsfonds. In sommige probleembuurten is het veranderen van de bevolkingssamenstelling niet direct mogelijk. Daar zullen gemeenten en woningcorporaties via gerichte acties trachten het woonklimaat te verbeteren. In het tweede kwartaal van dit jaar zullen vertegenwoordigers van gemeenten en woningcorporaties op een wat vaak een ‘heidedag’ genoemd wordt deze zogenaamde probleem ijken inventariseren, de problemen benoemen en analyseren en oplossingen zoeken naar de mogelijkheden ter verbetering van de leefbaarheid. Hierbij worden ook andere problemen in die wijken zoals die bekend zijn vanuit de wijkplannen, de warmtetransitie visie, het sociaal domein, klimaatadaptie en veiligheid betrokken.
Wonen met zorg
De toename van het aantal ouderen dwingt om financiële en personeel technische redenen tot afbouw van de verzorgingshuizen. In de praktijk worden verzorgingshuizen steeds meer verpleeghuizen, krijgen ze een andere bestemming of verdwijnen ze onder de slopershamer. Verzorgingshuis Walstede heeft onlangs de stap gezet om alle afdelingen als verpleeghuisafdeling aan te merken. In een later stadium wordt Walstede afgestoten en vindt voor de verpleeghuizen Vrijthof, Walstede en de afdeling Westerhof in de Vier Gravinnen nieuwbouw plaats op het Vrijthof terrein. Steeds meer zullen mensen die lijden aan gevorderde dementie en andere vormen van hersenletsel de verpleeghuizen bevolken. Voor senioren met ernstige lichamelijke of een beginnende vorm van dementie, die niet alleen meer in hun bestaande woning kunnen blijven wonen, moeten er speciale woonclusters komen, waar de thuiszorg geconcentreerd kan worden gegeven. Beide woningcorporaties bereiden zich voor op deze omslag. Thius denkt hierbij op termijn aan de Vier Gravinnen en directe omgeving en een cluster rondom verzorgingshuis Lingewaarde. Kleurrijk wonen is met Thuiszorgorganisatie Santé Partners in gesprek om hiervoor nieuwe woonvormen te ontwikkelen.
Los daarvan wordt ook in het tweede kwartaal van dit jaar de toegankelijkheid van de hoogbouw in Tiel voor mensen met een beperking onderzocht. Dan wordt ook bekeken of er geld gevonden kan worden om collectieve voorzieningen in de hoogbouw te verbeteren om het woongenot te vergroten. Punt van aandacht is daarbij ook het brandveilig kunnen stallen van scootmobielen.
Veel gebouwd maar slechts weinig groei van aantal inwoners
Er is de afgelopen jaren flink gebouwd in Tiel. Naast diverse kleinere projecten werd op het Vijverterrein bij de Echteldsedijk een complete nieuwe buurt gebouwd, aan de Lingedijk verrezen twee appartementsgebouwen en op het vroegere Beursplein verrezen 104 appartementen en een aantal grondgebonden woningen. Erg veel extra inwoners heeft dat niet opgeleverd. In de jaren voor 2024 bleef het aantal inwoners ongeveer gelijk. In 2024 groeide het aantal inwoners van 42372 naar 42604. (bron: Alle cijfers.nl) Een toename dus van 238 inwoners. Er moet nog heel veel gebouwd en verhuurd of verkocht worden, wil in 2035 de grens van 50.000 inwoners overschreden worden. Het bestuurscollege is vast van plan om een groeiversnelling tot stand te brengen. Portefeuillehouder Dijkstra heeft regelmatig contact met ondernemers met bouwplannen in de stad over het snel uitvoeren van geplande projecten. Voor Passewaaij is een intentieovereenkomst afgesloten en de wethouder zal regelmatig met de woningcorporaties aan tafel gaan om de voortgang van de bouw- en verbeterplannen te bespreken en waar nodig hobbels weg te nemen.
Fotoalbum:
Reacties zijn gesloten.