Nieuws uit Tiel, editie 2 januari 2025
In deze editie:
– Jaarwisseling
– Nieuwjaarsreceptie
– Gedetineerden
– Beroepscollege
– Brievenbussen weg
Jaarwisseling
Ook dit jaar de nodige incidenten bij de jaarwisseling. Bij een vuurwerk ongeval in Passewaaij is een 46 jarige inwoner uit Zoelen om het leven gekomen. Daarnaast waren er nog 8 andere vuurwerk slachtoffers.
Op het Waterplein in Tiel Oost is een caravan en autobanden in brand gestoken wat weer, net als andere jaren, aan het betonwerk de nodige schade heeft verooroorzaakt.
Het kunstwerk De Pendel op de rotonde Den Uijllaan – Notarisappel in Passewaaij is door brand vernield. Op een filmpje op facebook is een grote steekvlam te zien. Naast afgebrande auto’s is de nodige schade veroorzaakt in de openbare ruimte zoals aan bushokje’s, verkeersborden en afvalbakken. De gemeente betreurt dit en zal de schade uiteraard herstellen, maar dit kost de gemeenschap geld dat zij liever aan andere zaken besteedt. Daarom wil de gemeente de kosten verhalen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de vernielingen. Burgemeester van der Meijden zegt hierover: “Het is eigenlijk te gek voor woorden dat sommige mensen denken dat dit soort vernielingen horen bij het vieren van een leuke jaarwisseling.” De gemeente roept de inwoners op om melding te maken als zij iets verdachts hebben gezien of informatie hebben over de incidenten.
Voorbereidingen
Vanaf de zomer is de gemeente al bezig met de voorbereidingen om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Eén van de onderdelen is het vuurwerkmeldpunt. Inwoners konden per mail vanaf begin november vuurwerkoverlast melden. Het vuurwerk meldpunt ontving 359 meldingen. In vergelijking met eerdere jaren is dit gestegen. In 2023 werden 226 meldingen ontvangen.
Nieuwjaarsreceptie
Het zal insiders niet verbazen dat burgemeester Van der Meijden een traditie die enkele jaren geleden gestopt werd vanwege noodzakelijke bezuinigingen weer invoert. Dat was vooral een feestje, dat bezocht werd door bestuurders, politici en vertegenwoordigers van maatschappelijk betrokken organisaties. De burgemeester ziet hen graag komen maar nodigt ook indringend de ‘gewone’ inwoners van de gemeente uit. Hij zal daar zelf in een toespraak terugkijken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar de toekomst. U kunt er genieten van een hapje en drankje en er is gelegenheid in gesprek te gaan met het gemeentebestuur.
De nieuwjaarsontmoeting vindt plaats op maandag 6 januari 2025 in Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof aan de Sint Agnietenstraat 2 in Tiel. De deuren gaan open om 19.00 uur. Het officiële programma start om 19.30 uur en eindigt rond 21.30 uur.
In verband met de organisatie vindt de gemeente aanmelding vooraf wenselijk. Dat kan via: https://forms.gle/nsH2q8fDwRrkohgV9.
Gedetineerden moeten vaak flinke reis maken
De politie komt cellen tekort voor het opsluiten van arrestanten. Wanneer je in Tiel in verzekerde bewaring gesteld wordt kan je een hele reis te wachten staan. Deze maand bleek voor een arrestant de dichtstbijzijnde beschikbare cel zich in Zwolle te bevinden. Burgemeester van der Meijden ziet het met lede ogen aan. “De politie verliest met al dat gereis kostbare uren die veel beter besteed kunnen worden aan toezicht, opsporing en preventie. Gelukkig daagt er enige verlichting. Mogelijk al in 2026 komt er in Elst een nieuw cellencomplex voor gearresteerden gereed met 38 cellen. De cellen zijn bedoeld voor arrestanten uit Elst en de wijde omgeving. Daar hoort Tiel ook bij. Het cellencomplex dient voor korte verblijven. Voor langer verblijf moeten arrestanten naar een gevangenis. Het nieuwe cellencomplex komt op industrie terrein de Aam vlak bij de snelweg en het station. Vanuit Tiel is het een half uur rijden en vrijgelaten arrestanten kunnen vanuit het cellencomplex met de trein naar huis.
Gemeente wordt bouwheer van nieuw beroepscollege
Gemeente gaat de bouw van het nieuwe beroepscollege van het Lingecollege begeleiden. Na flinke problemen heeft het Lingecollege een nieuwe directie. Die mist naar eigen beoordeling de kennis en ervaring om de bouw van de nieuwe school aan de Papesteeg voor te bereiden, aan te besteden en de bouw te begeleiden. Dat gaat de gemeente nu doen. Wethouder Verbeek: We hebben een deskundig bouwteam. Natuurlijk werken we in nauw overleg met het Lingecollege, maar we hebben nu wel een steviger vinger in de pap. De school is een onderdeel van de woningbouwplannen op het veilingterrein en op de plaats waar nu het verouderde gebouw van het beroepscollege staat aan de Teisterbantlaan. Er is haast geboden met de bouw van de nieuwe school. In de loop van 2028 moet volgens de planning de oude school gesloopt zijn om kort daarna met de woningbouw op het terrein te kunnen beginnen.
Brievenbussen weg
Er is sprake van een aanhoudende daling van de hoeveelheid post. Dagelijks worden er brievenbussen geledigd waarin nauwelijks of zelfs geen post zit, bijvoorbeeld omdat er twee brievenbussen dicht bij elkaar staan. Daarom worden overbodige brievenbussen weggehaald. In Gelderland verdwijnen 174 van de 1697 bussen. In Tiel is dat op de Leeuweriklaan 42 en Maurikstraat 36. Deze bussen worden vanaf februari 2025 weggehaald.
Een andere bezuinigingsmaatregel is dat brievenbussen in de loop van het nieuwe jaar overdag geleegd zullen worden. Nu gebeurt dit nog na 17.00 uur ’s middags. Op maandag wordt al enkele jaren geen post meer bezorgd.
Het postbedrijf is verplicht om 95 procent van de post binnen een dag te bezorgen. Dat lukt nu vaak al niet. Vanaf 2026 mag de post daar met uitzondering van rouwbrieven en medische post 48 uur over doen.
De Postwet bepaald dat in woonkernen met meer dan 5000 inwoners, altijd een brievenbus binnen een straal van 1 kilometer moet staan In woonkernen met minder dan 5000 inwoners een brievenbus binnen een straal van 2.5 kilometer.
Reacties zijn gesloten.