Een nieuwe ‘Nieuwe Kroniek’ is uit

Op de valreep van het nieuwe jaar verscheen het derde en laatste nummer van dit jaar van de Nieuwe Kroniek, het historisch magazine van de Oudheidkamer beschrijft niet alleen aspecten van de geschiedenis van Tiel en Omstreken maar besteedt ook aandacht aan actualiteiten en ontwikkelingen op cultuur-historisch gebied. Traditiegetrouw bespreken we kort de inhoud van het jongste nummer.

Het voorwoord van de nieuwe voorzitter is ditmaal weinig traditioneel. Willem Gradisen blijkt een liefhebber van gesproken geschiedenis, de zogenaamde oral history. We vinden daar een citaat in onvervalst Tiels: “En toen stutte me da miens toch de’r harses.” Die ‘harses’ blijkt van koningin Wilhelmina te zijn. Zij stootte tijdens een bezoek aan het einde van de Tweede Wereld ondanks een waarschuwing van de bewoonster haar hoofd toen ze een kijkje nam in een betonnen noodwoning aan de Nachtegaallaan.

Gradisen herinnerde zich deze uitspraak mogelijk nadat hij het uitgebreide artikel van Emile Smit over een koninklijke bloesemrit door de Betuwe had gelezen. Dat bezoek was op 21 mei 1924 in crisistijd. Van bloesem kijken, kwam waarschijnlijk niet veel terecht. Het was al laat in het bloesemseizoen en in de dorpen, waar de koningin met haar gemaal door heen wilde moest stapvoets gereden worden en regelmatig gestopt. Het college hield de formele ontvangst mede op verzoek van de koningin bescheiden. Het was immers crisistijd. Zo werd de  koningin met haar man, prins Hendrik, die het hele bezoek op de achtergrond bleef, op het stadhuis een kopje thee aangeboden. De Tielse inwoners maakten er meer werk van. Op verschillende plekken waren zangaubades, speelde de KTSM het Wilhelmus en organiseerde de Oranje Vereniging een defilé voor de koninklijke gasten waaraan alle Tielse verenigingen deel namen. Een foto op de Veemarkt geeft een mooie indruk van de massa Tielenaren die de koningin wel eens in het echt wilden zien.

Een artikel van Pierre van der Schaaf over grafafscheidingen op de Tielse begraafplaatsen geeft een aardig beeld van wat we binnenkort in het uitgebreide boek van zijn hand over Ter Navolging kunnen aantreffen. Het boek zal naast veel informatie over Ter Navolging ongetwijfeld ook veel vertellen over de vele personen en families die er begraven zijn.

Bob Willemsen schetst in zes pagina’s in vogelvlucht de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in de periode van 800 – 1650. Het is een knappe samenvatting. Van acht eeuwen Tielse geschiedenis.

Emile Smit heeft in de reeks ‘Tien Keer…..’ in dit nummer voor de Havendijk gekozen. Vooral de foto’s van voor de tweede wereldoorlog geven een mooi beeld van hoe sfeervol Tiel in vroeger jaren was.

Peter Schipper presenteert de eerste aflevering van een reeks over hoekpanden. Aan die panden besteden architecten vaak bijzondere aandacht. Naast informatie over de gebouwen zelf, vertelt Peter ook over de verschillende gebruikers van die panden. Ditmaal richt hij zijn schijnwerper op de hoek Gasthuisstraat – Kerkstraat (= nu de achterzijde van het ‘Kruitvat’). En passant vertelt Peter ook wetenswaardigheden over andere panden in de Gasthuisstraat.

Heel bijzonder en ontroerend is de uitgebreide bijdrage over de vriendschap tussen de pastoor van het dorp Maurik en twee Duitse soldaten eind 1944,. Die soldaten waren uit het goede hout gesneden.

Verder in dit nummer:

  • Gerard Buijs loste het mysterie van het suikerbusje op

  • Bespreekt Beatrijs van Dijk het oudste archiefstuk van het Waterschap dat zich in het Regionaal Archief bevindt.

  • Legt Willem Spekking uit hoe een metaaldetector werkt en toont hij een selectie van bijzondere gevonden voorwerpen die met dit hulpmiddel voor archeologen in Tiel en omgeving boven aarde gehaald zijn.

  • Bespreekt Nico Hoevenaars 3 boeken

  • Schrijft Walter post zijn een kolommetje voor De Nieuwe Kroniek. Ditmaal gewijd aan de zusters Dominicanessen, die anderhalve eeuw – de laatsten vertrokken in 2001 – veel bijgedragen hebben aan het welzijn Van het (katholieke deel van) de bevolking.

  • Vertelt het Regionaal archief over nieuwe archiefaanwinsten en andere voor kenners belangrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen binnen het Regionaal Archief.

  • Vertelt Jacoline Zilverschoon met trots over de nieuwe tentoonstelling over Tiel in de Middeleeuwen, die 11 december 2024 in het museum geopend werd.

Leden van de Oudheidkamer krijgen de Nieuwe kroniek het blad gratis in de bus. Voor niet-leden is het jongste nummer te koop bij boekhandel Arentsen en Tomey.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights