Tiel staat er financieel goed voor. Het college spreekt van een in financieel opzicht uitstekend jaar 2023. De rekening over het jaar 2023 vertoont een overschot van ruim 5,2 miljoen euro en het ziet er naar uit dat er ook in 2024 wat minder uitgegeven wordt dan er binnenkomt. Voor de inwoners betekent het zoals het er nu uitziet dat de gemeentelijke belastingen in 2025 niet verhoogd hoeven te worden.
Coalitiepartijen waren zonder uitzondering trots op het resultaat. Dat werd behaald terwijl er toch flink geïnvesteerd is in de dorpen. Dat resultaat was vooral te danken aan 2,9 miljoen aan uitgaven minder in het sociale domeinen en een hoger dan verwachte uitkering van het rijk van 800.000 euro. Tegenvallers waren er ook zo kosten diverse werkzaamheden in de openbare ruimte bij elkaar 450.000 euro meer dan begroot. En kwam er 1,4 miljoen minder binnen aan opbrengsten voor het verstrekken van omgevingsvergunningen. De niet voorziene extra uitgaven konden echter royaal betaald worden uit de begrote kosten voor in 2023 nog niet uitgevoerde projecten en diverse overschotten. Jarenlang bleek het budget dat de gemeente kreeg voor de uitgaven voor het sociale domein niet voldoende om de uitgaven te dekken. Die trend lijkt gekeerd nu er ivoor de tweede achtereenvolgende keer flink geld overhouden is. Maar een overschot van vijf miljoen zullen we niet snel meer zien. Van die 5,2 miljoen wordt bijna vier miljoen toegevoegd aan de weerstandsreserve. Daardoor behoord Tiel nu tot de groep gemeenten die financieel een stootje kunnen hebben. De rest wordt besteed aan noodzakelijk geachte nieuwe uitgaven in 2024.
Tiel geen dure gemeente
Van de regio Rivierenland hoort Tiel bij de goedkopere gemeenten. Een vergelijking met alle Nederlandse gemeenten pakt iets ongunstiger uit. Tiel is met een totaal aan gemeentelijke lasten van 901 euro voor eenpersoonshuishoudens en 981 net iets duurder dan het landelijk gemiddelde. In 2025 zullen volgens de huidige plannen de gemeentelijke lasten niet meer stijgen dan het inflatiecijfer.
Zoals gezegd waren de coalitie partijen dik tevreden met het behaalde resultaat. Vrijwel alle partijen toonden hun sympathie met het plan om te investeren in een veiliger Tiel. Een kleine selectie van de vele kanttekeningen, suggesties en verzoeken om aandacht. De PvdA pleitte er voor dat er niet alleen in stenen maar vooral ook in de inwoners geïnvesteerd worden. Iedereen moet gelijke kansen krijgen en heeft recht op een passende woning. GroenLinks maakte zich zorgen over het trage tempo waarin de energietransitie zich voltrok. Ook pleitte de partij met steun van meerdere fracties voor het ondersteunen van ouders om zich steviger op te stellen bij het opvoeden van hun kinderen. Doel daarbij is het nu en in de toekomst beperken van de jeugdoverlast, een hardnekkig probleem in de Tielse samen leving en de betreffende jongeren toe te rusten voor een kansrijke toekomst. Het CDA diende een motie in om meer werk te maken van op dit moment misschien wel probleem nummer 1 in Tiel: het plaatsen van afval bij de afvalcontainers met een breed scala aan suggesties aan te pakken. Die motie werd met algemene stemmen aangenomen.
De oppositie was eveneens blij met het resultaat maar zag vanaf 2026 door verlaging van de rijksbijdrage een einde komen aan de vette jaren. Daarvoor was het nuttig om nu al te starten welke keuzes dan gemaakt moeten worden. Dat vond de coalitie nog te vroeg. “Er was nog veel onzekerheid.” Wethouder Dijkstra vond het ook niet verstandig om af te wijken van de binnen de Vereniging van Nederlandse gemeenten uitgestippelde route om deze ingrijpende bezuiniging van tafel te krijgen. Dat zal overigens een hele toer worden. De rijks overheid komt al geld te kort en de enen tegenvaller stapelt zich op de andere. Vooralsnog prijkt er op de meerjarenbegroting voor 2026 en later een fors tekort.
Perspectievennota
Dinsdag werd ook de perspectievennota behandeld. Dat is een document waarin het college aangeeft welke wensen er allemaal zijn en welke wensen volgens het college het meest voor vervulling in aanmerking komen. De perspectievennota vormt de grondslag voor de begroting voor 2025 en volgende jaren. Die wordt later in het jaar behandeld. De nota bevat een lijstje van de meest wenselijke en dus als het even kan te realiseren projecten voor 2025 en volgende jaren. Op dat lijstje staat onder meer:
Versneld 500 armaturen van de straatverlichting uitrusten met Ledlampen(kosten 300.000)
Extra kosten onderhoud openbare ruimte in de binnenstad (kosten 36.000 euro)
Burense Poort en Burgemeester Hasselmanplein herinrichten (kosten 1,5 miljoen)
Een groot-onderhoudsbeurt en verduurzamen van het wijkgebouw aan de Peppellaan (2
Groot onderhoud aan civiele kunstwerken (waaronder bruggen totaal 250.000 euro)
Meer bomen in de openbare ruimte (200.000 euro)
Verduurzamen en opknappen wijkgebouw (250.000 euro)
Waterprobleem Waalkade / evenemententerrein oplossen (900.000 euro)
Versterking aanpak ondermijning en Tiel veiliger maken (510.000 miljoen )
Bouw nieuwe sporthal bij nieuw VMBO-college (5,1 miljoen)
Daarnaast zijn er 8 kostbare wensen voorlopig geparkeerd. Grote posten zijn daar het verduurzamen van het Adamshof (1,8 miljoen), en 2,1 miljoen voor behoud van het religieus erfgoed). 13 andere wensen zijn afgevallen.
In de goed leesbare en duidelijke jaarstukken en perspectieven nota staat nog veel meer interessante informatie. Mogelijk zullen we daar in de komende komkommertijd nog aandacht aan besteden.
Reacties zijn gesloten.