Nieuws uit Tiel, editie 8 juni 2023

In deze editie:

– Vogeleilandje

– Zwaluwstraat

– Flipje en Streekmuseum

– Groenste Straat van Gelderland

– Echteldsedijk

– Warenmarkt

– Pinksterkermis

Vogeleilandje

Het vogeleilandje is een verrassend en veel gefotografeerd element in de Tielse stadsgracht. Menig Tielenaar is het opgevallen dat het eilandje er nog steeds kaal en vervallen, zonder beplanting bij ligt. Dat komt omdat het bouwwerk eerst behoorlijk opgeknapt moet worden. Dat zal binnenkort gebeuren.

In 2012 is er een gemeentelijke monument schildje op aangebracht

Stichting Stadsherstel Tiel heeft het dagelijks beheer van een aantal kleinere monumenten in de stad overgenomen. Voor de gemeente Tiel beheert Stadsherstel het vogeleilandje in de gracht, het kleinste gemeentelijk monument van de stad. Het vogeleilandje werd in 1922 door de VVV Tiel aan de stad geschonken.

Zwaluwstraat

Het wegdek van de Zwaluwstraat heeft veel geleden van het zware vrachtverkeer voor de woningbouw op het Vijverterrein. Daarnaast is Liander werkzaamheden gestart om een aantal hoogspanningsleidingen te vervangen. In de Zwaluwstraat tot ongeveer 23 juni en daarna in de Wethouder Schootslaan en Medelsestraat tot eind augustus. Voor 15 oktober komen er nog nieuwe kabels onder de Waal. De Zwaluwstraat is een belangrijke schakel in de verbinding tussen Tiel-Oost en de rest van Tiel via de Echteldsedijk. Na de bouwvakvakantie wordt niet alleen het wegdek opnieuw bestraat maar als meekoppelkans ook het riool vervangen. De weg zal dan daarom meerdere weken afgesloten zijn.

10.000 euro van Henriëtta Stichting voor het Flipje en Streekmuseum

Donderdag heeft de directeur van het Flipje en Streekmuseum, Jurriaan de Mol (l), een cheque van 10.000 euro in ontvangst mogen nemen van de voorzitter van de Henriëtta Stichting, Bram Wesselo (m) en de penningmeester, Gert Timmerman (r). De bijdrage is bedoeld voor de realisatie van een nieuwe presentatie over Fruitstad aan de Waal met haar icoon Flipje.

De Henriëtta Stichting uit Tricht ondersteunt musea en instellingen die zich bezig houden met het bewaren en in standhouden van het streekeigene op agrarisch gebied in de streek liggende tussen Lek/Rijn en Waal vanaf Gorinchem tot de lijn Kesteren-Ochten.

De presentatie over Fruitstad is één van de vijf verhaallijnen die in het museum gerealiseerd worden en zal in januari 2024 geopend worden.

Groenste Straat van Gelderland

TV Gelderland heeft zaterdag 20 mei opnamen gemaakt bij 4 woningen in de Wadenoijenlaan voor het programma ‘De Groenste Straat van Gelderland’, gepresenteerd door Rob Kleijs. De voortuinen zijn vergroend met hulp van leerlingen van Yuverta en medewerkers van Thius. Tiel is zondag 18 juni vanaf 17:15 in de uitzending.

Echteldsedijk

Het laatste stukje van de Echteldse dijk wordt de laatste tijd regelmatig gebruikt als racebaan voor auto’s. Onwenselijk en gevaarlijk vinden aanwonenden en het college. Recent was er weer een ongeval.Het college beraadt zich op maatregelen om hier een einde aan te maken. Waarschijnlijk zullen er verkeersdrempels aangebracht worden.

Warenmarkt

De gemeente heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de toekomst van de warenmarkt op zaterdag. Belangrijk punt daarbij is de toekomstige plaats van de warenmarkt. Zaterdagmiddag is een van de drukste terrasmomenten van de week en dan neemt de markt veel terrasruimte in. Het rapport wordt begin van de herfst verwacht.

Pinksterkermis

Ook dit jaar was de Pinksterkermis weer op de Waalkade te vinden. Mede door het mooie weer was het een succes.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights