Nieuws uit Tiel, editie 4 december 2022

In deze editie:

– Drijvende verlichte kerstbomen stadsgracht

– Slopen en bouwen in Hertogenwijk

– Lichtjestuin bij Vrijthof

– Waterschap en drinkwater duurder

Sfeervolle drijvende en verlichte kerstbomen in de stadsgracht

10 verlichte kerstbomen op 5 vlotten in de stadsgracht verhogen de kerstsfeer in de binnenstad. Het idee is van Jean-Paul Opperman van het Creatief Platform en uitgevoerd door ondernemersvereniging Hart van Tiel samen met Stichting 4-Stromenland (van het Fruitcorso). 4 bomen langs de Veemarkt en 6 bij het Burgemeester Hasselmanplein. Zaterdagmorgen 3 december zijn de vrijwilligers vroeg gestart en net voor het begin van de voetbalwedstrijd was het werk geklaard. Er was vooraf een uitgebreide proef gedaan om zeker te weten dat de vlotten stabiel zouden drijven. Tot eind december kan men de sfeervolle verlichting bewonderen dus ook tijdens de sfeer-en streekmarkt met 50 kramen op zondag 18 december op het Plein en Varkensmarkt.

Fotoalbum.

Na slopen is Thius nu aan het bouwen in Hertogenwijk
De laatste bejaardenwoningen aan de Hertog Reinoldlaan worden gesloopt. Thius is begonnen met de bouw in de Hertogenwijk. De eerste paal voor de nieuwe woningen is al weer even geleden geboord en in rap tempo worden nu de muren opgetrokken. De Tielse aannemer De Vree en Sliepen voert de werkzaamheden uit. Er zijn op drie plaatsen verschillende woningblokken met in totaal 32 woningen gesloopt en daar komen er zestig voor terug.
”Dat was nodig om het woningaanbod beter aan te laten sluiten op de huidige vraag naar huurwoningen en om het beeld van de wijk te verbeteren”, volgens woningcorporatie Thius. Nu wordt er op de gesloopte plaatsen alleen nog maar relatief laag gebouwd. In een volgende fase komt er een hoger wooncomplex op de hoek Hertog Reinaldlaan – Nieuwe Tielseweg tegenover de Vier Gravinnen. Dat woongebouw gaat Hertog van Gelre heten.

Lichtjestuin bij Vrijthof

Niet alleen op het voor iedereen toegankelijke terrein van Vrijthof (entree/Markant/Hospice/bezinningstuin), maar ook de binnentuinen van de afdelingen wonen met dementie, niet zichtbaar voor ‘het grote publiek’, zijn feestelijk versiert! Op 6 december om 18.30 uur zullen veel bewoners een sprookjesachtige wandeling gaan maken over het terrein van Vrijthof en over de Moespot. Het parcours wordt voorzien van veel kaarsjes en onderweg zullen de Kerstman en Kerstvrouw, alsmede de Betuwse Blaas Kapel hun opwachting maken. De lichtjestuin is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Vrijthof en die zet zich al meer dan 40 jaar in voor de bewoners van Vrijthof.

Waterschapsbelasting en drinkwater duurder
Gezinnen met een eigen huis gaan volgend jaar gemiddeld 30 euro meer aan waterschapsbelasting betalen. Voor alleenstaanden in een huurwoning blijft de verhoging beperkt tot 12 euro. Het Waterschap Rivierenland noemt als reden: De grote prijsstijging van elektriciteit, brandstof en grondstoffen. Ook het steeds complexer worden van de waterbeheersing speelt een rol. Behalve het zorgen voor bescherming tegen hoogwater is daar ook het probleem van de watertekorten in de zomer bijgekomen en de meerkosten voor de zorg van voldoende drinkwater met een goede kwaliteit. Om de verhoging te beperken heeft het waterschap flink in de kosten gesneden. In 2030 wil de organisatie energieneutraal zijn. Dit gebeurt onder meer door de waterzuiveringsinstallaties om te bouwen tot energieleveranciers. Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalt volgend jaar 504 euro. Heeft uw huis een WOZ-waarde van 400.000 euro dan is dat 584 euro. Een alleenstaande huurder gaat 189 euro betalen.
Ook het drinkwater wordt duurder. Voor een gemiddeld gezin komt dat al gauw neer op 20 euro per jaar. Een M3 water (1000 liter wordt bijna 15 % duurder en gaat 85 cent kosten. Ook het vastrecht stijgt met 6,50 per jaar.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights