Tielse Oudheidkamer schenkt zilver aan museum

Op zaterdag 28 augustus kreeg Lisette Le Blanc, conservator van het Flipje- en Streekmuseum Tiel, een fraai geschenk voor het museum. Het betreft een zilveren deel van een kleerborstel met het stadswapen van Tiel.

Het Tielse museum noemt zich sinds enige jaren het FEST. Dat staat voluit voor Flipje- en Streekmuseum Tiel. In feite is het een samenvoeging van twee musea. Het ene was het Flipjemuseum met een collectie over het bekende fruitmannetje en zaken van de Maatschappij De Betuwe. Het andere was het Streekmuseum, dat ooit door de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken is opgericht en al sinds 1976 in het sociëteitsgebouw op het Plein is ondergebracht. In 2006 fuseerden die musea en werd de naam FEST bedacht. De Oudheidkamer heeft al sinds 1988 geen zeggenschap meer over het museum. Wel is een deel van de museumcollectie nog steeds bezit van die vereniging en zij voelt zich natuurlijk wel betrokken.

Met enige regelmaat komen er bij de Oudheidkamer vragen over museumzaken of andere voorwerpen binnen. Zo informeerde een Belgische verzamelaar naar de mogelijke herkomst van een zilveren voorwerp. Het leek even een deksel van een doosje te zijn, maar tenslotte werd duidelijk, dat het de rug was van een zilveren borstel. Kunsthistoricus Peter Schipper kon het dankzij de zilvermerken dateren op 1926 en ook de maker, de Zaanse Zilversmederij, is bekend. Die informatie werd naar België doorgegeven. Prompt kwam er bericht, dat de eigenaar het voorwerp wilde verkopen en hij bood het als eerste aan de Oudheidkamer aan. Die had enige aarzeling, omdat men zelf niet meer verzamelt. Maar het leek een te mooie kans om een prachtig museumstuk naar Tiel te halen. Er werd dus tot koop overgegaan.

De Oudheidkamer wilde het borsteldeel graag op een goed moment aan het FEST overdragen. Daarvoor leek een ledenbijeenkomst van de Vrienden van het FEST een mooie gelegenheid. Deze stichting organiseert meermalen per jaar bijeenkomsten in het museum. Daarvan was uiteraard in coronatijd geen sprake. Pas op zaterdag 28 augustus kon er weer een vriendendag zijn. Op die dag kon Emile Smit namens de Oudheidkamer het zilver overhandigen aan museumconservator Lisette Le Blanc. Peter Schipper lichtte de kunstzinnige vorm toe. Daarbij kon hij een foto tonen van een identieke (en nog wel complete) borstel uit het museum in Steenwijk.

Het Tielse museum is weer een prachtig voorwerp rijker. Wat het was en hoe het er ooit uit zag, is duidelijk. Blijft de vraag, wie ooit deze kostbare Tielse kleerborstel liet maken en voor welke gelegenheid dat was.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights