Nieuws uit Tiel en de regio, editie 1 oktober 2020

Waalkade open voor iedereen.

De kademuur, de wandelpromenade en het nieuwe parkeerterrein nabij de Waalkade zijn klaar. Donderdag 1 oktober zijn de hekken verwijderd en kan iedereen een kijkje nemen en genieten van het prachtige uitzicht op de Waal. Een dag eerder mochten de pers en de raadsleden dit al doen. Later deze week besteden we uitgebreider aandacht aan deze aanwinst voor Tiel.

Teststraat Tiel is verhuisd naar ziekenhuis Rivierenland

De teststraat bij de GGD aan de Kersenboogerd in Tiel is vanaf dinsdag 29 september verhuisd naar het terrein van het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Aan de Kersenboogerd was maar 1 teststraat. Op het ziekenhuisterrein zijn er maar liefst vier. Voorlopig wordt er daarvan maar 1 gebruikt. Als de laboratoriumcapaciteit toeneemt gaat de GGD ook de andere ruimtes gebruiken. Daardoor kunnen er in Tiel dan maar liefst 600 coronatesten per dag afgenomen worden. De GGD gaat gezien het groeiend aantal besmette personen nog op zoek naar een tweede testlocatie in Westelijk Gelderland.

De GGD heeft testcapaciteit genoeg. Het probleem is de laboratoriumcapaciteit. Die is veel te gering om de afgenomen tests te verwerken. Hebt u corona gerelateerde klachten en lukt het u niet om op korte termijn getest te kunnen worden? Dan adviseert de GGD thuis te blijven, de 1,5 meter afstand houden strikt in acht te nemen, vaak uw handen te wassen en in uw elleboog te hoesten of te niezen.

Wij vernamen dat Tielenaren ondanks de grote testcapaciteit vaak verwezen worden naar testcentra ver van Tiel. Ook in dat geval komt het voor dat je enkele dagen moet wachten voordat de test afgenomen kan worden.

Raadskring oprichten blijkt lastig

De besluitvorming rond de invoering van het omgekeerd inzamelen door Avri en tekorten bij werkzaak Rivierenland heeft tot het besef geleid dat de gemeenteraden te weinig grip hebben op de gemeenschappelijke regelingen. Ook de besluiten van de raden over voorstellen van de besturen van de regelingen zijn heel verschillend. De raden vinden dat het daarom goed zou zijn dat er een overlegmogelijkheid komt tussen vertegenwoordigers van alle raden waarbij men informatie, bezwaren en vragen over een te nemen besluit kan uitwisselen en een meer uniforme besluitvorming wordt bevorderd. Een zogenaamde raadskring wordt als oplossing gezien voor die problemen. Daarbij ontmoeten vaste of wisselende vertegenwoordigers vanuit de raden elkaar periodiek om kwesties die meerdere gemeenten aangaan te bespreken. De oprichting van zo’n raadskring blijkt flink lastig. Na een aantal bijeenkomsten van deputaties uit de raden is men na een half jaar nog steeds op zoek naar een voor iedereen acceptabele organisatievorm en bevoegdheidsverdeling.

Het onderwerp heeft ondertussen wel de landelijke aandacht omdat de gemeenschappelijke regelingen in een periode dat de gemeenten al geld te kort komen, steeds meer geld nodig hebben om hun taken uit te kunnen voeren. Avri heeft bijvoorbeeld aangegeven dat niet alleen de afvalverzameling fors duurder wordt maar dat ook de zogenaamde IBOR taken (= Integraal Beheer Openbare Ruimte) die Avri onder meer voor de gemeente Tiel uitvoert volgend jaar veel meer geld gaan kosten. Ongeveer 25 % van de uitgaven van de gemeenten gaat in de regio Rivierenland naar de gemeenschappelijke regelingen. Het gaat daarbij om tientallen miljoenen euro’s.

Gemeenschappelijke regelingen moeten aangepast

Gemeenten eisen van de gemeenschappelijke regelingen die ze samen opgericht hebben, steeds meer maatwerk. In Buren constateerde men tijdens de raadsvergadering dat de huidige spelregels daar geen rekening mee houden. In Buren is men boos dat men mee moet betalen aan een besluit van het bestuur van werkzaak om Tiel te compenseren voor de miljoenen die Tiel de afgelopen jaren te veel betaald heeft. Het gaat daarbij om een taak die Buren zelf uitvoert. De verontwaardiging in de raad van Buren daarover was 29 september groot.

Weer geen besluit voor lokale omroep in Buren.

Iedere vijf jaar moet het Commissariaat voor de Media beslissen welke omroep de rechten krijgt om in een gemeente uitzendingen te verzorgen. De gemeenteraad heeft daarbij het adviesrecht. Buren moet daarbij kiezen uit twee omroepen die beiden belangstelling hebben voor de uitzendrechten. Dat zijn De Stichting Publieke Omroep Buren , Culemborg, Vijfheerenlanden en West Betuwe (SPO-BCVW) en Stichting Stadsomroep Tiel (SST). In juni van dit jaar staakten de stemmen. Daarom stond de keuzevraag 29 september opnieuw op de agenda van de raad van Buren. Het college stelde voor SPO-BCVW, die nu de uitzendingen verzorgt, aan te wijzen. Op voorstel van raadslid Christiaan de Lange werd een besluit daarover met maximaal zes maanden uitgesteld. De Lange (PCG) vindt dat de keuze van een omroep met een ruime meerderheid moet plaatsvinden en gaat de komende weken lobbyen om deze grotere meerderheid voor elkaar te krijgen. Ondertussen blijft SPO-BCVW de uitzendingen verzorgen. In juli pleitte de Lange via een motie voor het aanwijzen van Omroep Tiel.

Stadsbeiaardier Tiel speelt op verzoek

Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek biedt op verzoek van de gemeente op zaterdag 10 oktober van 14 tot 15 uur een verzoekprogramma op de beiaard in de toren van de Sint Maartenskerk. Uiterlijk donderdag 8 oktober kan iedereen daarvoor een verzoek indienen. Daarvoor kunt u een mailtje sturen naar wimdebeiaardier@gmail.com onder vermelding van Tiel 10 oktober. Schrijf in uw mail voor wie en waarom u dit lied aanvraagt. De beiaardier beoordeelt of de muziek geschikt is om te spelen op de beiaard. De speellijst kunt u vervolgens lezen op de facebook pagina Beiaard Tiel en op https://www.wimdebeiaardier.nl/beiaarden/tiel. Het concert is niet alleen live te horen in de omgeving van de Sint Maartenskerk, maar ook live op RegioTV Tiel. Het concert is een van de activiteiten die Tiel organiseert naar aanleiding van een oproep van de Rijksoverheid om vanaf 6 oktober acties te organiseren in het kader van ‘Aandacht voor elkaar’. Activiteiten om samen te herdenken, te overdenken en samen vooruit te kijken.

Wethouders beter herkenbaar

Bij officiële gelegenheden is de burgemeester herkenbaar aan zijn ambtsketen. Wethouders, die vaak ook in het openbaar optreden, misten tot nu toe een herkenningsteken. Daarom heeft de wethoudersvereniging een ambtsteken ontwikkeld dat de herkenbaarheid van de wethouders moet vergroten. De vereniging wil daarmee ook proactief aan de hand van een “charmeoffensief” de beeldvorming rond politieke ambtsdragers verbeteren. Wethouder Groen nam dinsdag 29 september als eerste het ambtsteken in ontvangst.

De beeltenis symboliseert een boom, wat voor wijsheid, standvastigheid en groei staat. De stam is een hand wat aanpakken, toereiken en samenwerken uitbeeldt. De lakzegel toont aan dat de wethouder ergens zijn of haar stempel op drukt en besluiten bezegelt. Het hart staat voor eerlijkheid, warmte en oprechtheid. Het wetboek, de griffel en de hamer symboliseren leiderschap, besluitvorming, visie en kaders.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights