Een lintje in Tiel in 2020: Bert de Rooij

In onze serie ‘Een lintje in Tiel in 2020’ richten we ditmaal de blik op Bert de Rooij. Bert is al 25 jaar voorzitter van korfbalvereniging Tiel’72 en is ook al weer heel wat jaartjes de enthousiaste voorzitter van de Federatie Tielse Sportverenigingen (FTS).

Bloemen voor Bert de Rooij op het Goudenregenstraat terrein

Vanaf zijn elfde jaar heeft het korfbal een belangrijke rol gespeeld in het leven van Bert. Hij woonde toen in Vleuten/De Meern onder de rook van Utrecht. Eigenlijk wilde hij toen op voetbal. Maar daar waren zijn ouders niet blij mee. Bert daarover: “Ze vonden mij te wild en waren bang dat ik regelmatig geblesseerd zou zijn. Dus werd het korfbal. Dat was niet echt een tweede keuze. KC Fiducia was in Vleuten /De Meern een grote en actieve vereniging. De helft van mijn klasgenoten was er lid. Een jaar later verhuisden mijn ouders naar Wadenoijen en ging ik voortaan naar Tiel om korfbal te spelen. Tiel’72, was zoals de naam zegt drie jaar eerder in 1972 opgericht door de familie van de Ven. We deelden toen een veld met rugbyclub De Scrumboks. Dat was een grasveld ingeklemd tussen de Goudenregenstraat, Papesteeg en Teisterbantlaan. Beide verenigingen hebben nu een mooie maar natuurlijk wel gescheiden accommodatie. Best bijzonder dat deze tegenover elkaar liggen op sportpark Rauwenhof.“

De eerste jaren was Bert ‘gewoon’ lid. Maar al snel hielp hij bij allerlei veldklussen en toen hij er de leeftijd voor had, bestuurde hij de tractor met aanhanger van zijn vader om daarmee oud-papier op te halen. Oud papier inzamelen is nu nog steeds een belangrijke inkomensbron van Tiel’72. Bert: “Dat geld kunnen we niet missen. Daardoor kunnen we de contributie laag houden en de leden toch veel bieden.”

Al snel werd hij lid van de Activiteiten Commissie, redacteur van het clubblad en wedstrijdsecretaris. Het toenmalige bestuur ontdekte dat die De Rooij niet alleen handig was maar ook goed kon organiseren, coördineren en mensen enthousiast maken. In 1995 werd hij daarom gevraagd om voorzitter te worden. Bert durfde dat wel aan en dit jaar hanteert hij dus al 25 jaar de voorzittershamer. Bert: “Als voorzitter draag je natuurlijk extra verantwoordelijk, maar verder ben ik ook gewoon meewerkend lid. We hebben een klein bestuur van vier leden. We houden niet van lang vergaderen. Meestal zijn we in 2 uurtjes klaar. We zijn geen bestuurders op afstand.

2008

Als het nodig is – en dat komt nogal eens voor – steekt ook de voorzitter de handen uit de mouwen”. Bert besteed iedere week zeker vijftien uur aan zijn bestuurstaken. Los daarvan is hij ook nog scheidsrechter. Ik vraag wat het thuisfront daarvan vindt. Bert: “Ja ik besteed er best veel tijd aan. Het helpt dat ik mijn werk om de deur heb. Ik heb een melkveebedrijf waar ik bijwoon. Dat is anders dan wanneer je de hele dag voor je werk van huis bent en dan ook veel avonden en in het weekeinde voor een vereniging op pad moet.

Hoogtepunten

1988 Opening sportpark Rauwenhof

Desgevraagd geeft Bert een overzicht van de hoogtepunten tijdens zijn bestuursperiode en geeft en passant een kijkje in de geschiedenis van de korfbalvereniging. In 1988 konden we het terrein aan de Gouden Regenstraat verruilen voor het huidige park aan de Beethovenstraat. . De eerste jaren deelden we het nieuw gebouwde clubhuis met honkbalvereniging, `De panters`. Onze vereniging was ambitieus en wilden het clubhuis uitbreiden met kleedkamers en een terras. Dat paste niet in de ambitie van de honkbalvereniging en na goed overleg heeft Tiel`72 het clubhuis in 2001 overgenomen en de honkbalvereniging kon met het geld een eigen clubhuis realiseren op het sportpark. In 2004 werd het clubhuis uitgebreid met kleedkamers en een terras. Na jarenlang lobbyen binnen de Tielse politiek werd in 2008 natuurgras vervangen door kunstgras, wat nodig was om met de ontwikkeling van de korfbalsport mee te gaan. Een hele verbetering en dus zeker een mijlpaal. Een ander hoogtepunt was de grootse viering van ons 40-jarig jubileum en nu zijn we al weer druk aan het nadenken over de manier waarop we in 2022 aandacht gaan schenken aan ons gouden jubileum. Ik hou van uitdagingen. Die waren er de afgelopen jaren genoeg. Oh ja laat ik ook ons nieuwe G-team niet vergeten. Daar zijn we dit jaar mee gestart, de leden zijn enthousiast. Wij vinden het een mooie aanvulling op ons activiteitenaanbod en er is duidelijk behoefte aan.

Wensen en plannen voor de toekomst

“Mijn grootse wens is dat de club een eigen hal krijgt om tijdens de wintermaanden in eigen huis te kunnen sporten. Nu doen we dat in een sporthal, die je met verschillende andere clubs en groepen moet delen. Dat is niet ideaal. We komen altijd uren te kort. In het bouwen van zo’n hal hebben we al veel tijd gestoken. Het bouwen zou nog wel lukken. Exploiteren is een tweede. We hebben zo’n hal maar 5 maanden per jaar nodig en dan wordt de exploitatie wel erg duur. We zijn al een tijdje op zoek naar een vaste huurder, maar dat is tot nog toe niet gelukt.

2009 Vrijwilligers van korfbalvereniging Tiel ’72 met voorzitter Bert de Rooij.

Door de aanwezigheid van talenten en goede ondersteuning door het technische kader, is onze jeugd tot de top van Nederland gaan behoren. We hopen dat de komende jaren ook enkele seniorenteams een aantal stappen omhoog maken. Daar werken we hard aan.

2010 schoolkorfbal toernooi.

Verder hoop ik dat er snel een einde komt aan de corona-epidemie. Daardoor hebben we dit jaar veel niet kunnen doen. Ik noem bijvoorbeeld het schoolkorfbaltoernooi. Dat jaarlijkse toernooi op ons veld is voor veel kinderen een van de hoogtepunten van het schooljaar en voor ons is het een belangrijk wervingskanaal voor nieuwe leden. Al jaren schommelt ons ledental rond de 300.”

 

Hoe lang nog voorzitter?

Dat hangt van de leden af. Zelf denk ik nog niet aan stoppen. Korfbal blijkt een mooie sport voor iedereen die er mee kennis maakt. Het is een gemengde teamsport, dat maakt het extra aantrekkelijk en geeft ook een speciale sfeer.

Er zijn hier nog uitdagingen genoeg. Tiel’72 is een fijne club met veel actieve vrijwilligers. We komen altijd handen tekort, maar tot nog lukt het steeds om alles op rolletjes te laten verlopen. Mij hoor je niet klagen. Als ik het trouwens niet leuk zou vinden, zou ik het niet doen. Het is ook nuttig werk, evenals trouwens mijn werk in de Federatie Tielse Sportverenigingen.

Tielse Federatie van Sportverenigingen.

30 september 2020 Inspreken in de gemeenteraad commissie
februari 2020. Tiels Sportakkoord

Dat brengt het gesprek op de FTS. Bert is ook daar na vijf jaar ‘gewoon’ bestuurslid alweer 10 jaar de gedreven voorzitter van. Bert legt uit wat die federatie doet. “De Federatie Tielse Sportverenigingen (kort gezegd FTS) behartigt de belangen van alle Tielse sportverenigingen en is op veel terreinen het contactorgaan tussen de sportverenigingen en de gemeente Tiel. We adviseren de gemeente bij het ontwikkelen van een doelmatig en doelgericht sport- en subsidiebeleid . Op dit moment is het bevorderen van de deelname van zoveel mogelijk Tielenaren aan sportieve activiteiten een belangrijk onderwerp. De eerste successen zijn binnen. Enkele sportverenigingen hebben hun sportaccommodaties opengesteld voor groepen die zich (nog) niet willen binden aan een vereniging maar wel graag van de faciliteiten en accommodaties van de sportverenigingen gebruik willen maken. Als je goede afspraken maakt kan dat vaak prima. De contacten met de wethouder en de ambtenaren Tiel verlopen in een prettige open sfeer. We realiseren ons dat de gemeente op dit moment krap bij kas zit, daar hebben we begrip voor.

De onderscheiding

Dat was een grote verrassing en eer voor mij. Een compliment overigens voor de burgemeester, die had bij de uitreiking voor iedereen een toepasselijke toespraak. De uitreiking was een mooie bijeenkomst. Na het bekend worden van de Koninklijke Onderscheiding, heb ik veel reacties gehad. Daaronder waren er verschillende heel bijzonder. Vooral de felicitatie van de oprichters van Tiel’72, de familie van de Ven, vond ik speciaal. Zij waren blij dat het met de vereniging zo goed ging. Dat moet zo blijven en daar zet ik me samen met veel anderen binnen Tiel’72 voor in.

Wanneer het aan de leden, die we spraken ligt zal Bert de voorzittershamer niet snel neer hoeven te leggen. Enkele citaten: “Die onderscheiding heeft hij meer dan verdiend; is al meer dan veertig jaar op diverse terreinen actief voor de club; geweldige voorzitter, heeft een uitstekend contact met de verschillende commissies; is naast zijn vele andere werk voor de vereniging ook nog scheidsrechter voor Tiel’72; pakt problemen ook tussen leden direct aan en lost het op; is veel aanwezig bij trainingen en wedstrijden en helpt bij grote klussen altijd mee.” En misschien wel de meest veelzeggende: “Een betere voorzitter kunnen we ons niet kunnen wensen”.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights