Nieuws van en over de gemeente Tiel: editie 4 mei 2020
Waardering voor zorgmedewerkers tonen op ‘Dag van de zorg’
12 mei is het de dag van de zorg. Dan worden de medewerkers die in de zorg werkzaam zijn in het zonnetje gezet. Zij verdienen het zeker nu er al enige tijd flinke personeelstekorten zijn. Dit jaar is er een bijzondere reden om degenen die in de zorg werkzaam zijn aandacht te geven. Het Coronavirus heeft van velen onder moeilijke omstandigheden extreem zware inspanningen geëist en daar komt de mentale druk en omstandigheden nog bij.
Zelf heb ik van directe nabestaanden van twee mensen die in mijn omgeving aan het virus gestorven zijn, gehoord hoe fijn het was om te zien dat hun familielid in goede handen was. Zelf ervoeren ze ook attente en warme aandacht en ontvingen goede informatie over hun naaste. Van een goede kennis in Zuid-Limburg hoorde ik dat zijn dochter drie weken lang op de intensive care weliswaar niet in Tiel meer dan 100 uur per week gewerkt had. Ook in de verpleeghuizen en de thuiszorg waren de werkomstandigheden zeker niet alledaags.
Ondernemersvereniging Hart van Tiel heeft een bijzonder initiatief in samenwerking met de ‘stichting vrienden van ziekenhuis Rivierenland gelanceerd om alle zorgmedewerkers in Tiel een hart onder de riem te steken. Op 12 mei, de Dag van de Zorg, willen ondernemersvereniging Hart van Tiel en de Stichting Vrienden van het Ziekenhuis Rivierenland dit jaar extra groots uitpakken.
Er is een crowdfundactie in het leven geroepen. Er wordt geld ingezameld om al het zorgpersoneel in Tiel een cadeautje te geven. Dus niet alleen de medewerkers in het ziekenhuis, maar ook ambulante zorg voor mensen met een beperking, thuiszorg, verpleeghuiszorg, medisch specialistische zorg en psychiatrische zorg. Het doel? Binnen één week € 100.000 inzamelen! Als iedere inwoner van Tiel één euro doneert, zijn we al bijna op de helft. Zo kunnen we zoveel mogelijk zorghelden een zo groot mogelijk cadeau geven!
Het cadeau is een voucher die in de binnenstad van Tiel verzilverd kan worden. Een bedankje voor de zorg, een boost voor de binnenstad!
Er is een stichting in het leven geroepen, Stichting Zorg voor Tiel, en op de website kan gedoneerd worden. Doe mee en zegt het voort!
Tot slot, laten we samen ervoor zorgen dat Tiel de mooie winkels behoudt die het heeft. Laten we zoveel mogelijk onze inkopen bij hen doen. Wil je liever niet naar de stad, dan hebben veel winkeliers daar een oplossing voor in de vorm van thuisbezorgen en zelfs winkelen buiten openingstijden komt voorbij. Overleg gerust, iedereen is extra flexibel.
Dodenherdenking 2020 vanuit huis
De maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor Dodenherdenking op maandag 4 mei aanstaande. Een gezamenlijke herdenking is niet mogelijk en niet toegestaan. Herdenken moet daarom vanuit huis gebeuren.
Burgemeester Hans Beenakker: “Het is bijzonder spijtig dat we niet samen kunnen komen om te herdenken. Des te meer omdat 2020 een bijzonder jaar is. Dit jaar is het namelijk 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. We kunnen niet samen komen uit zorg voor elkaar en om onze oudere en kwetsbare inwoners te beschermen. Herdenken kunt u natuurlijk ook alleen doen, met uw eigen herinneringen en gedachten. Ook zo zijn we verbonden met elkaar.”
Thuis herdenken
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners van ons land op om de herdenking thuis via de televisie of online te volgen. “Het Comité vraagt ons ook om allemaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen en na de twee minuten stilte thuis het Wilhelmus mee te zingen. Laten we dat in Tiel ook doen,” aldus de burgemeester.
Kranslegging
Rekening houdend met de maatregelen zullen burgemeester en wethouders stilstaan bij de oorlogsslachtoffers. De burgemeester en zijn echtgenote leggen kort voor 20.00 uur een krans bij oorlogsmonument De Krijger bij de Maartenskerk. Hierbij is ook de voorzitter van het 4 mei comité, mevrouw Sewalt, aanwezig. De kranslegging bij het monument De Krijger en de toespraak van de burgemeester kunt u live zien op RegioTV Tiel vanaf ongeveer 19.40 uur.
Wijk- en dorpswethouder Frank Groen legt een krans bij het oorlogsmonument in Wadenoijen. Dat doet hij in aanwezigheid van een bestuurslid van het plaatselijke Oranjecomité. Wijk- en dorpswethouder Carla Kreuk legt een krans bij monument De Roeier in Zennewijnen. Daarbij is een vertegenwoordiger van Tour de Waal aanwezig. Ook deze kransleggingen gebeuren zonder publiek. Burgemeester Beenakker: “Kom daarom tussen 19.00 en 20.30 uur niet naar één van de oorlogsmonumenten in onze gemeente omdat we groepsvorming willen en moeten voorkomen. De monumenten kunnen op een ander tijdstip wel bezocht worden. Wilt u op een ander moment van de dag een krans of bloemen leggen? Dat kan, maar houdt u aan de maatregelen die de overheid heeft opgelegd. Kom alleen of met z’n tweeën. Zijn er al andere mensen, kom dan op een later moment terug. En houdt die anderhalve meter afstand. Zo voorkomen we dat mensen elkaar kunnen besmetten met het coronavirus. Ik reken op u!”
Joodse begraafplaats op 4 mei toegankelijk
Mede naar aanleiding van enkele verzoeken zal Stichting ter Navolging, die de historische begraafplaatsen in de gemeente Tiel beheert en onderhoudt, de toegangshekken aan de Voor de Kijkuit tot de Joodse begraafplaats op 4 mei tussen 15 – 17 uur open zetten voor individuele bezoekers. Er is daarbij ook gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het uit 1950 daterende monument dat recent is hersteld. Op het monument staan de namen van de 29 leden van de Joodse Gemeente Tiel die slachtoffer werden van de sjoa (holocaust).
Bij het betreden van het pad naar de begraafplaats geldt de inachtneming van een onderlinge afstand tussen de bezoekers van minimaal 1,5 meter. In het metaheerhuisje, waar een expositie over het Joodse leven in tiel te zien is mogen, gezien de beschikbare ruimte, gelijktijdig maximaal 3 personen aanwezig zijn.
Op de Joodse begraafplaats hebben, naast het genoemde monument een aantal andere grafmonumenten een directe relatie met de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen, die daar plaatsvonden jegens de Joodse gemeenschap.
Sporten t/m 18 jaar onder strikte voorwaarden weer mogelijk
De Rijksoverheid heeft aangegeven dat kinderen en jongeren tot en met 18 jaar vanaf 29 april weer mogen sporten. Binnensporten blijft vorlopig verboden. Wel ziet sporten er anders uit dan voor de coronacrisis. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen alleen buiten sporten op plekken die de gemeente heeft aangewezen. Bij het sporten op deze plekken moet altijd een begeleider, die de gemeente heeft aangewezen, aanwezig zijn. vanaf 13 jaar moeten de deelnemers zich ook houden aan de 1,5 meter afstandsregel. De gemeente maakt op dit moment afspraken met de sportverenigingen om verantwoord gebruik te maken van deze verruimingsmaatregel. Via de verenigingen of de gemeente zal binnenkort meer informatie volgen.
Camera moet samenscholing van jongeren en overlast voorkomen
Op de parkeerplaats van de Hertog Willemstraat/Hertog Karellaan staat sinds dinsdag 28 april een mobiele bewakingscamera. Die is geplaatst omdat een groep jongeren zich te weinig aantrekt van de afstandsregels en het samenkomstverbod. Bovendien ervaren veel omwonenden overlast van de jongeren op de parkeerplaats en het pleintje ter plekke. De politie gaat daar ook extra surveilleren. Burgemeester Beenakker laat weten dat inwoners die ernstige overlast ervaren van wangedrag in de openbare ruimte 112 kunnen bellen.
Reacties zijn gesloten.