Terug blik op 2019….. De mavo kwam terug

Het jaar 2019 nadert zijn einde. Daarom blikt de Tielenaar de komende dagen in enkele artikelen terug op belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en veranderingen in de openbare ruimte van Tiel. Vandaag de eerste bijdrage over de mavo die terugkwam van weg geweest.

In september is met ingang van het nieuwe schooljaar de gloednieuwe Mavoschool aan de Tielerwaardlaan in gebruik genomen. Op 17 oktober 2019 werd het gebouw officieel geopend. De vele gasten uit de onderwijswereld, culturele instellingen en lokale en regionale bestuurders waren unaniem niet alleen erg lovend over het nieuwe gebouw maar ook over het enthousiasme van het docentenkorps en de leerlingen en het nieuwe onderwijsconcept. “Al het goede van vroeger komt weer terug, de nieuwe mavo is daar een goed voorbeeld van”, stelde een verheugde burgemeester Beenakker in zijn toespraak voorafgaande aan de officiële openingshandeling.

Het nieuwe gebouw is een mooie aanvulling op de moderne bebouwing van de Teisterbantlaan. Er stroomt door het vele glas veel licht naar binnen en de lichte kleuren zorgen voor een rustgevende sfeer. Opvallend is de grote tribune die de centrale hal verbindt met de bovenverdieping. Die kan dienst doen als zittribune bij bijzondere activiteiten maar biedt ook zitgelegenheid wanneer het tijdens de pauzes te slecht is om naar buiten te gaan.

500 leerlingen

Veel scholen kampen met een daling van het leerlingenaantal. Dat is bij de mavo, vroeger de theoretische leerweg van het VMBO, niet het geval. Rond de 500 leerlingen volgen er nu onderwijs. Het groeiende aantal leerlingen noodzaakte in september van dit jaar tot een extra klas voor de eerstejaars. Een veelbelovende start!

“Een aparte Mavo past in een ontwikkeling die zich landelijk aftekent. De theoretische leerweg was toch een wat vreemde eend in het gebouw voor het vooral praktisch gerichte beroepsonderwijs van het VMBO. Wanneer beide onderwijstypes onder een dak zitten, krijg je een mix die voor beide schooltypes niet optimaal is.“ Dat stelt de afdelingsleider van de brugklassen, Mischa van Oostveen.

Natuurlijk blijft het verwerven van kennis en vaardigheden een belangrijk doel. We onderscheiden ons echter door veel persoonlijke aandacht aan de leerlingen te geven. De leerling moet het hier niet alleen fijn vinden en zich prettig voelen maar ook zichzelf kunnen ontdekken. Belangrijke vragen daarbij zijn: Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe kan ik mij daar naar toe ontwikkelen.. Daar is ons onderwijsconcept mede op gebaseerd en daar besteden we naast kennisoverdracht veel aandacht aan. Ontwikkeling van sociale vaardigheden is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Naast de bekende leervakken waaronder veel keuzevakken en pakketten besteden we ook veel aandacht aan sport, cultuur en creatieve vakken. Voor muziek is er een speciaal leslokaal met een ruim aanbod aan instrumenten. Leerlingen die dat willen kunnen zich buiten het aanbod voor alle leerlingen verder verdiepen in een van deze vakken. Ons onderwijs moet inspireren en uitdagen. Een stageprogramma helpt de leerlingen om hun toekomstplannen te checken of te snuffelen aan de vele mogelijkheden die het bedrijfsleven, de zorg en dienstverlenende organisaties bieden. Waarna zij vervolgens de keuze voor een volgende stap na de mavo kunnen maken.”

Wanneer we dit schrijven is de nieuwe school vier maanden in gebruik. Met Mischa van Oostveen praten we over zijn ervaringen. “Die zijn enorm positief. Het gebouw en de manier waarop we hier als team met de leerlingen werken is heel inspirerend. We wisselen regelmatig ervaringen uit en zoeken dan naar mogelijkheden om onze aanpak en begeleiding van de leerlingen nog verder te verbeteren. Het is hier fijn om te werken en iedereen is erg enthousiast. Zo’n nieuw gebouw geeft toch een enorme boost.”

Open Huis

Op woensdag 22 januari organiseert het Lingecollege van 17.30 – 21.00 uur weer haar jaarlijkse open huis. Dat is vooral bedoeld voor schoolverlaters en hun ouders om de vele mogelijkheden van het college te ontdekken. Leerlingen van het college verzorgen rondleidingen en op verschillende plaatsen is aanvullende informatie te verkrijgen of worden demonstraties gegeven. Tijdens deze open dag zijn bij de mavo ook gewone belangstellenden welkom om het nieuwe gebouw te bekijken en kennis te maken met het onderwijsprogramma.

Opening 17 oktober 2019:

December:

zie een eerdere bijdrage over de Mavo:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/01/in-september-kun-je-in-tiel-weer-naar-de-mavo/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights