Start herinrichting terrein Clubhuis Tiel

De vrijwilligers van Clubhuis Tiel in Tiel-Oost zijn dolblij met de start van de herinrichting van het terrein op maandag 28 oktober. Het terrein rond het onderkomen van de stichting Clubhuis Tiel aan de Peppellaan 6 gaat helemaal op de schop. ‘Er komt een tuin met ruimte voor alle buurtbewoners, van jong tot oud’, vertelt Maaike Drentje, voorzitter van het bestuur van de stichting Clubhuis Tiel.
Na anderhalf jaar van voorbereidingen wordt het tuinontwerp nu werkelijkheid. ‘Dit is een grote stap, die mogelijk is dankzij subsidies van onder meer de provincie Gelderland en samenwerking met veel mensen en bedrijven’, onderstreept de voorzitter.

Video:

Voor de wijk

Het ontwerp van het terrein rond Clubhuis Tiel is erop gericht dat er diverse activiteiten voor bewoners van de wijk Tiel-Oost kunnen plaatsvinden. Zo komen er aan de achterkant van het gebouw een kweekkas en een moestuin waar kinderen samen met mensen van Clubhuis Tiel zelf groenten en kruiden kunnen kweken. Tevens komt er een verblijf voor kippen, duiven en enkele konijnen.

‘Voor kinderen wordt ook een natuurlijk speelterrein aangelegd. En er komt een groot grasveld voor sportactiviteiten, daar kan bijvoorbeeld ’s zomers ook worden gepicknickt’, vertelt Maaike Drentje. Aan de voorkant van het terrein komt een fietsenstalling, die aan het oog wordt onttrokken door groen. Er komt een terras en de avontuurlijke speelruimte voor kinderen. Op het terrein worden diverse bomen geplant zodat er ook schaduwplekken ontstaan.

De aanleg van de nieuwe inrichting van het terrein begint eind oktober en duurt circa twee maanden. Afhankelijk van het weer wordt gekeken wanneer de beplanting kan plaatsvinden. De opzet is dat het terrein in het voorjaar gereed is. Maaike Drentje: ‘Dan volgt een feestelijke opening.’

Grote klus

Na het opknappen van het pand door Clubhuis Tiel, is nu het buitenterrein aan de beurt. Dat is een grote klus, het terrein is 2.200 vierkante meter groot en bestaat uit hobbelig gras en oude bestrating. ‘We hebben het terrein zelf zo veel mogelijk onkruidvrij gemaakt, maar dat is niet genoeg. Voor de herinrichting hadden we wel ideeën, maar geen geld’, legt Maaike Drentje uit.
In overleg met wijkregisseur Elly van Schaik is begin 2018 contact opgenomen met Francien van Zetten, coördinator van de Tielse Uitdaging. Samen met enkele ondernemers aangesloten bij de Tielse Uitdaging heeft het bestuur besloten een plan te maken voor de herinrichting. Dit betekende dat er een tuinontwerp moest komen en er subsidie diende te worden aangevraagd.

Tuinontwerp

De Tielse tuin- en landschapsontwerper Michel Lafaille is vorig jaar zomer op verzoek van de Tielse Uitdaging aangeschoven. Hij heeft de wensen van Clubhuis Tiel geïnventariseerd en als praktijkopdracht gebruikt voor een cursus van Het Ontwerpinstituut voor tuin- en landschapsarchitecten. ‘Zo gebeurde het dat we vorig jaar oktober konden kiezen uit zes tuinontwerpen. De een nog mooier dan de ander’, zegt Maaike Drentje met een lach. ‘We hebben toen gekozen voor het tuinontwerp van Tom Jansen, omdat we onze wensen daar het best in terugzagen.’
Met dit tuinontwerp in de hand heeft Wilco Harteman van het gelijknamige Tielse weg- en waterbouwbedrijf een bestektekening en voorlopige begroting gemaakt. Met die gegevens en heel veel andere informatie van Clubhuis Tiel, de wijkregisseur, de Tielse Uitdaging en Sportfriends is dit voorjaar de subsidieaanvraag bij het Leefbaarheidsfonds van de provincie Gelderland ingediend. Ook het Waterschap Rivierenland, gemeente Tiel (wijkbudget) en Clubhuis Tiel dragen financieel een steentje bij. ‘Tel daarbij op dat diverse ondernemers, zoals Michel Lafaille en Harteman, ons via de Tielse Uitdaging sponsoren door uren beschikbaar te stellen’, legt Maaike Drentje uit. ‘En we steken zelf als vrijwilligers natuurlijk de handen uit de mouwen.’

Droom

De provincie Gelderland keurde de subsidieaanvraag van Clubhuis Tiel afgelopen zomer goed, waardoor de voorbereiding van de herinrichting van start kon gaan. ‘De firma Harteman heeft toezegd het laatste gat op de begroting te sponseren, waardoor de schop nu echt in de grond kan’, zegt Maaike Drentje. ‘Voor Clubhuis Tiel komt daarmee een droom uit.’
Clubhuis Tiel heeft een groep vrijwilligers uit de wijk bereid gevonden het onderhoud van het terrein op zich te nemen. ‘En waar het kan, helpen we natuurlijk bij de aanleg een handje om de kosten binnen de perken te houden’, verklaart Maaike.

‘Het heeft best lang geduurd, zegt Maaike. ‘Gelukkig hebben we hulp gehad van wijkregisseur Elly van Schaik van de gemeente Tiel, van de Tielse Uitdaging en van Sportfriends. Het is fantastisch dat de provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland het project financieel ondersteunen, net als de gemeente Tiel uit het wijkbudget en het bedrijf Harteman.’

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights