Tiel op 15 september in teken van monumenten

Naast Appelpop en het fruitcorso kent Tiel deze maand nog een derde evenement. Voor het tweede jaar op rij organiseren een aantal organisaties de Open Monumentendag. Een evenement dat in 2018 trok maar liefst 2500 bezoekers trok. De Tielenaar sprak met Martin van der Mark en Marjon de Lange, van de Oudheidkamer over de organisatie van dit evenement en over wat er dit jaar allemaal te doen is.

Martin is voorzitter van de Oudheidkamer en Marjon de Lange speelt een belangrijke rol binnen het communicatiebeleid van de vereniging. Beiden zijn betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag. Martin vertelt hoe de revival van dit evenement in 2018 tot stand kwam. “Tot zo’n jaar of vijf geleden organiseerde de gemeente de open Monumentendag in Tiel. In heel Nederland wordt Open Monumentendag gehouden in het tweede weekeinde van september. In Tiel gaf dat destijds problemen omdat dat weekeinde samenviel met het fruitcorso. Daardoor werd de dag in Tiel een week later georganiseerd. Daardoor miste je wel een stuk landelijke publiciteit en belangstelling. Mede daarom stopte de gemeente met de organisatie.

In 2017 organiseerde de Oudheidkamer een erfgoedsymposium met als doel vooral bij politiek en bestuur meer belangstelling, aandacht en betrokkenheid te ontwikkelen voor het rijke Tielse erfgoed. Dat symposium was ook een zoektocht naar wat wij als vereniging onder meer kunnen doen om ons erfgoed meer belangstelling te geven. We werden daarbij geïnspireerd door mooie voorbeelden uit Culemborg en Deventer. De gemeente is rijk aan monumenten. We tellen binnen de gemeente maar liefst 149 gemeentelijke monumenten en op de rijksmonumentenlijst komen we Tiel 93 keer tegen.. Een van de resultaten van dit symposium was het idee om de Open Monumenten dag nieuw leven in te blazen. We vonden Waardevol Tiel, de Stichting Stadsherstel Tiel, de stichting Ter Navolging, Tiel Bijzonder Verleden en de stichting Behoud traditie van de Tielsche Kermiskoek direct bereid om mede de schouders te zetten onder de organisatie. Die eerste keer werd een enorm succes. Geïnteresseerden konden een kijkje nemen in bijzondere panden en deelnemen aan een aantal activiteiten rond het thema erfgoed. We kregen erg lovende reacties en hebben met de deelnemende organisaties besloten door te gaan. Fijn is het ook dat de gemeente Tiel steun geeft in de vorm van een bijdrage in de kosten.”

Het programma

Marjon de Lange vertelt meer over het programma en de organisatie: “Op zondag 15 september zijn er 16 monumenten te bezichtigen. Nieuw is het varend monument, de Neeltje Jantje, dat in de jachthaven aan de Echteldsedijk te bewonderen is. Ook dit jaar wordt er weer een Tielse kermiskoek bij opbod verkocht voor een goed doel. Dat doel is ditmaal de Waalschokker de Neeltje Jantje. De veiling vindt plaats in de bovenzaal van Bellevue. Het cafe-restaurant en vergadercentrum met het fraaie terras aan de Waal. Een mooie gelegenheid voor degenen die nog niet eerder de gast in dit historische pand waren om het fraaie gebouw van binnen te bekijken. Bellevue is vanaf 12.00 al open. De veiling begint om 13.00 uur. In Bellevue verzorgt om 15.00 uur het koor More than Fun een optreden. Maar er zijn meer muzikale optredens. Een tweede koor Fruitig Geflipt treedt op bij de Neeltje Jantje, het Tiels Madriagaal treedt op in de Sint Maartenskerk en de Sint Caeciliakapel. In de vroegere zusterkapel van het sint Hyacinthusklooster zingt Bel Canto. Tot slot brengt op Ter Navolging de Schola Cantorum passende zang, waaronder het mooie Gregoriaase Requiem ten gehore.

Op zowel Ter Navolging als op de Joodse Begraafplaats zijn er ’s middags meerdere rondleidingen.

IVN West-Betuwe organiseert een bomenwandeling. Die begint om 13.00 uur in de tuin achter het Ambtmanhuis aan de Ambtmanstraat 17.

Bij de Sint Maartenskerk is het rijdend museum ’t Gruijt Huijs te bewonderen. Het museum stelt een ouderwetse woning voor waar huishoudelijke en andere artikelen uit het verleden te bewonderen zijn.

Op verschillende plaatsen toont het creatief platform Tiel hun geschilderde blik op een aantal monumenten in opengestelde monumenten maar ook in het Flipje en streekmuseum. In de Grote Sociëteit die ook in het gebouw gevestigd is en waar normaal alleen leden toegang hebben kunt u de historische zaal bewonderen waar de sociëteitsleden iedere vrijdagmiddag samenkomen.

Onder leiding van rasverteller en kunsthistoricus Peter Schipper start om 16:00 uur een fietstocht langs panden in Tiel die in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd zijn. De tocht start in de Jacob Cremersstraat.

Tot slot wil ik nog graag de aandacht vestigen op de website van Ter Navolging. Daar vind je informatie over een wandeling door Joods Tiel van voor 1945. Je vindt er ook een fietstocht langs de historische begraafplaatsen die Tiel rijk is. (www.ternavolgingtiel.nl)

De Open Monumentendag wordt om 12.00 geopend met carillonspel.

Bij ieder opengesteld monument zullen beachflags de weg wijzen.

Alle activiteiten staan in een uitgebreid gidsje dat bij de veel opengestelde monumenten, bij Zinder en het museum gratis verkrijgbaar is. In het rijk geïllustreerde boekje vind je een korte beschrijving van de geschiedenis van Tiel en informatie over de deelnemende organisaties, de opgestelde monumenten en informatie over de gezelschappen die optreden. Leuk om te vertellen is dat we ook een placemat gemaakt hebben, die de lokale restaurant kunnen gebruiken om reclame voor deze bijzondere dag te maken, aldus een enthousiaste Marlon.”

Tot slot van dit artikel zetten we nog even alle te bezichtigen monumenten op een rij

Kerkstraat 30-32

Kiosk aan de Veemarkt

Het Ambtmanshuis met bijbehorende tuin, koetshuis en theekoepel

De begraafplaats Ter Navolging

De Joodse begraafplaats

De Rooms-Katholieke begraafplaats

De Caeciliakapel

Het Chasséhuis (nu helemaal te bezichtigen)

Het huis van de familie Hoogenboom

De Groote Sociëteit/ Flipje- en Streekmuseum

De Gerfkamer

De Dominicuskerk

De Rechtbank (niet open)

De Hyacinthuskapel

De Sint Maartenskerk

Het Slachthuis

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights