Indrukwekkende aftrap Fruitcorso 2019 deel 1

Met de traditionele presentatie-avond werd donderdag 25 april de aftrap gegeven voor het 59e Oogst- en fruitcorso. Naast de presentatie van de schaalmodellen en tekeningen van de mozaïeken, werd er met flitsende filmpjes en creatieve combinaties van zaalgebeurtenissen met toneelactiviteiten teruggekeken op het afgelopen jaar. Verder was er ruim aandacht voor het corso 2019, werd vertrekkend voorzitter Rian Verwoert warm uitgewuifd, hield de nieuwe voorzitter Laurens Verspuij zijn maidenspeech en was er de enthousiaste en wervende toespraak van de Hans Beenakker, burgemeester van Tiel en voorzitter van Fruitdelta Rivierenland, een van de hoofdsponsors van het jaarlijkse fruitfeest. Tot slot was er de spectaculaire introductie van de nieuwe spreekstalmeester tijdens het corso. Radio- en televisiepresentator, toneelspeler, zanger, schrijver en acteur Jochem van Gelder gaat de eerstvolgende drie corso’s het commentaar verzorgen.

video:

Heel knap gemaakt en in elkaar gezet, boeiend en inspirerend. Dat was bondig samengevat  niet alleen ons oordeel, maar ook het oordeel van de overige aanwezigen over de jaarlijkse presentatie- en inspiratieavond van het fruitcorso. De organisatoren waren gezien de paasvakantie tevreden met de ruim vierhonderd bezoekers die naar de Agnietenhof waren gekomen. Onder hen veel leden van de corsoclubs, raadsleden en bestuurders van de gemeenten uit Rivierenland. Voor de medewerkers van het corso was de bijeenkomst ook een soort reünie.

Afscheid van voorzitter Rian Verwoert

Rian Verwoert was 8 jaar voorzitter van het corso. Tijdens zijn voorzitterschap is de organisatie van het corso flink opgeschut. De meeste veranderingen pakten goed uit. Het opnieuw invoeren van entreegeld voor het corso in combinatie met het wijzigen van het parcours en een toegangsprijs voor de expositie bleek een gouden greep. De opbrengsten daarvan leveren voldoende geld op om de continuïteit te waarborgen en het corso verder uit te bouwen. Ook de keuze voor een Corso by Night pakte goed uit. Heel belangrijk is dat Verwoert er in geslaagd is om de afstand tussen het bestuur van de stichting Vierstromenland en de corsoverenigingen te verkleinen. Het corsobestuur is zich veel meer dienend en meer ondersteunend richting de lokale corsoverenigingen gaan opstellen. Dat wordt gewaardeerd. Verwoert heeft het corso ook minder van Tiel en meer van de regio gemaakt. Naast veel goodwill leverde dat de meerjarige steun van de regio via fruitdelta op. Verwoert mag tevreden terugkijken op zijn bestuursperiode en het corso mag blij zijn dat hij 8 jaar lang de corsokar heeft willen trekken. We zullen zijn openingstoespraak bij de presentatie-avond en zijn speech bij de afsluiting van het corso missen. Dat waren mooie creatieve voorbeelden van spelen met taal.

Laurens Verspuij nieuwe voorzitter

In Laurens Verspuij lijkt Vierstromenland een waardig opvolger te hebben gevonden. Laurens heeft met de voeten in de corsoklei gestaan door bij de corsoclub Tiel actief te zijn als voorlijmer, gazer, plakker, cateraar en ontwerper. Vanaf zijn zesde jaar tot even na het begin van zijn wethouderschap bij de gemeente was hij daar actief. Als wethouder van Tiel heeft hij het mede mogelijk gemaakt dat het Corso een moeilijke financiële periode doorkwam. Zijn opgebouwde bestuurlijke ervaring en contacten in Tiel en de regio zullen hem ongetwijfeld van pas komen bij de verdere uitbouw van het corso. De nieuwe secretaris en vice-voorzitter Tom van Oostrom, die als raadslid in Tiel naam maakte door creativiteit te combineren met degelijkheid en haalbaarheid, zal hem daarbij ongetwijfeld tot steun zijn. Met de benoeming van André te Bogt heeft het corsobestuur een man in huis gehaald met veel praktische ervaring met de organisatie van bloemencorso’s. André gaat zich bezighouden met inkoop, de organisatie van mozaïeken, stoetopbouw, parcours voorzieningen en dergelijke.

Het corso 2019

Zoals verwacht verdwijnt de wielerronde uit het programma. Het Corso by night wordt een blijvertje. Dat was vorig jaar een groot succes. Ontwerpers verwerkten de ervaringen van vorig jaar in hun ontwerpen voor dit jaar en daardoor zullen de wagens nog meer schitteren. De Albert Heijn winkels in de regio gaan een handje helpen om de tribunes tijdens het Corso by Night vol te krijgen met een spaaractie die korting geeft op de tribunekaarten voor de avondrondgang. Een werkgroep gaat bestuderen hoe het corso duurzamer gemaakt kan worden. De werkgroepleden kunnen daarbij gebruik maken van voorwerk dat verricht is door leerlingen van het Lingecollege.

Het aantal deelnemers aan het kindercorso liep vorig jaar wat terug. Wim van Oort en Lia van Bruchem, die het kindercorso mede organiseren rekenen dit jaar op meer inschrijvingen.

Aan het corso doen dit jaar 6 jeugdwagens en 12 grote wagens mee. De ontwerpen zijn heel divers en veelbelovend. Langs de gracht zullen 21 mozaïeken gelegd worden.

Hoewel het corso uit de directe financiële gevarenzone is, blijven extra inkomsten erg welkom. Iedereen die aan de vriendenloterij meedoet of gaat doen kan een handje helpen door het fruitcorso als begunstigde op te geven. 50 % van de lotprijs maakt de vriendenloterij dan over naar het corso. Prijzen gaan uiteraard ongekort naar de deelnemer. “Maar”, zo grapte de voorzitter “we hebben er natuurlijk geen bezwaar wanneer u ook daarvan de helft aan het corso wilt schenken”.

Verrassend was de introductie van Jochem van Gelder als presentator van het corso gedurende de eerstkomende drie jaar. Jochem zorgde voor de nodige hilariteit door te vertellen dat hij Tielenaar was. Hij was namelijk in het St. Andreas Ziekenhuis ter wereld gekomen en dus stond Tiel in zijn paspoort als plaats van geboorte. Hij heeft het corso pas een keer gezien maar gaat zich er flink in verdiepen. Dat doet hij onder andere door het bezoeken van iedere bouwlocatie en daar op zoek te gaan naar het geheim van iedere wagen.

De presentatieavond werd prima aan elkaar gepraat door de pr-man van Vierstromenland, Fred Eggink.

Linken naar een aantal films uit de presentatie onder de foto’s volgen zsm.

Zie ook deel 2 van deze avond:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/04/presentatieavond-fruitcorso-2019-deel-2/

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights