Namaak Gulden Vlies ontmaskerd in Flipje en Streekmuseum Tiel

Persbijeenkomst in het Flipje en Streekmuseum

Flipje en streekmuseum Tiel ontmaskert internationaal bekend collectiestuk.

Directeur Alexandra van Steen van het Flipje en Streekmuseum heeft een internationaal bekend collectiestuk ontmaskerd. Het gaat om het zogeheten Gulden Vlies, een soort hanger, dat in 1559 uitgereikt is aan Claes Vijgh (1505-1581), ambtman van Tiel. Het F&S museum heeft het collectiestuk in bruikleen van een Amerikaanse verzamelaar en is daar sinds 2014 te zien. Uit onderzoek blijkt nu dat het stuk niet van goud is. Het is ook niet gemaakt in de Middeleeuwen.

video:

“Tijdens een inspectieronde viel het mij op dat er aanslag zat op het Gulden Vlies. Dat kan helemaal niet op een edelmetaal als goud,” zegt Van Steen. Zij schakelde experts van ArcheoCare in om het Gulden Vlies te onderzoeken. Die komen er al snel achter dat het Gulden Vlies niet van goud is. Het gewicht is te laag. De Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed onderzoekt met speciale apparatuur de samenstelling van de hanger. Van Steen: “Het resultaat is verbluffend. Het Gulden Vlies is van messing met een laagje goudverf dat je in iedere hobbywinkel kunt kopen. Door verder speurwerk weten we nu dat het een slecht gegoten kopie is van een Gulden Vlies uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Het is gemaakt door Bijouterie Du Spectacle in Parijs voor de film- en toneelwereld.”

Historie

Het verhaal was dat een student van Warmonderhof in 1970 dit voorwerp mogelijk gevonden heeft in de grond bij kasteelhoeve Aldenhaag bij Zoelen. De student is ondertussen overleden dus navraag niet meer mogelijk.

Te zien in het museum
Het Gulden Vlies hangt nog steeds in het museum. Tot en met eind maart is ook het Gulden Vlies van Bijouterie Du Spectacle te bekijken in het museum. Van Steen: “Het Gulden Vlies is zeker een prachtig stuk. Met een mooi verhaal. Maar het is beslist geen Gulden Vlies uit de Middeleeuwen. Het is niet van goud en het is zeker niet uitgereikt aan Claes Vijgh in 1559. We hebben het stuk ontmaskerd. Of het echte Gulden Vlies van Vijgh nog bestaat en waar het is, dat is nog een raadsel.”

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights