Nieuws van, over en uit de gemeente Tiel, editie 9 november

In deze nieuwsbrief onder meer aandacht voor: Plannen om van het gas af te komen, strenger optreden tegen drugshandel en drugs gerelateerde overtredingen, kritiek op Tielse kermis 2018 en hoger beroep tegen te kort schietende zorgverlener.

Tiel van het aardgas af

Heel Nederland moet in 2050 van het gas af. Dan moet onze energievoorzienig geheel duurzaam zijn. Dat kan niet in een keer tegelijk. Vanaf 1 juli 2018 zijn woningbouwers als eerste stap niet meer verplicht om woningen op het aardgasnet aan te sluiten. Huizen zonder aardgas zullen uitstekend geïsoleerd worden, koken en verwarmen zal met behulp van elektriciteit en – warmtewisselaars of energie van een centrale wijk- of buurtvoorziening plaats moeten vinden. Alle gemeenten moeten voor deze zogenaamde energietransitie een plan maken om bestaande woningen geleidelijk van het gas af te sluiten. Ook de gemeente Tiel is daar met hulp van deskundigen druk mee bezig. Volgens de planning zal het eerste concept voor deze geleidelijke transitie in het najaar van 2019 gereed zijn. Nadat wijken en buurten hun mening gegeven hebben, zal de gemeenteraad begin 2020 een besluit nemen over het plan van aanpak.

Strenger optreden tegen drugshandel, drugscriminaliteit criminaliteit en hennepteelt

Vanaf 1 december zijn er ruimere wettelijke mogelijkheden om strenger op te treden tegen ongeoorloofde drugshandel en criminaliteit die daar mee samenhangt. Zo kan bij het vinden van een hennepkwekerij in een woning of ander pand, dit direct zonder voorafgaande waarschuwing gesloten worden. De autoriteiten in Tiel gaan gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden.

Tiel staat garant voor hypotheek watersportvereniging

Watersportvereniging De Waal wil zijn clubhuis verbouwen. Om daarvoor een hypotheek te kunnen afsluiten moet de gemeente garant staan voor de tijdige betaling van rente en aflossing. Het college heeft deze garantie voor de duur van twintig jaar gegeven.

Burgemeester en wethouder Melissen gaan voor files en veiligheid op A15 naar Den Haag

Minister Cora van Nieuwenhuizen weet dat de fileproblemen op de A15 langzamerhand schrikbarende vormen aannemen. Verdere toeneming wordt verwacht. Zij heeft echter tot 2030 geen geld om een structurele oplossing zoals het aanleggen van een extra rijbaan te betalen. “Maatregelen kunnen en mogen zolang niet duren”, vindt het Tielse college. Daarom stappen burgemeester Beenakker en wethouder Melissen naar Den Haag. Daar zullen zij proberen de leden van de vaste Kamercommissies voor Verkeer en Waterstaat te overtuigen van het feit dat sneller maatregelen nodig zijn om files en de verkeersonveiligheid te verminderen.

Gemeenten in hoger beroep tegen zorgverlener Job Lanceer

De gemeenten Tiel, Buren en Neder-Betuwe hebben in oktober 2017 besloten de zorgovereenkomst met Job Lanceer voor het opvangen en begeleiden van jongeren met een beperking naar regulier werk te verbreken. Reden was de constatering dat volgens de gemeenten de zorgondernemer, die tevens een brommer- en motorenbedrijf exploiteert, niet de gewenste zorg leverde die cliënten nodig hadden en afgesproken was. Daarom werd ook 1,3 miljoen aan betaald geld via de rechter teruggevorderd.

Tot een uitspraak kwam het niet. Job lanceer diende een claim richting de gemeente in.  De reintegratietak van het bedrijf van eigenaar en bestuurder Cok van den Heuvel ging failliet. Omdat de gemeenten van mening zijn dat de eigenaar van de motorzaak en het zorgbedrijf persoonlijk aansprakelijk is, hebben zij besloten in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in eerste aanleg.

´Kermis moet aantrekkelijker worden´

De kermis stelde dit jaar in Tiel weinig voor. ´Op de site oud Tiel in Beeld´ plaatse Emile Smit zonder enige bijbedoeling ter gelegenheid van de kermis een nostalgisch plaatje van een vroegere kermis. Het riep een stroom van berichten op waar bezoekers van de site hun teleurstelling uitten over het aantal attracties , de sfeer en de soms absurd hoge prijzen. Voor raadslid Yvonne Son-Stolk was dat aanleiding om de verantwoordelijke wethouder met deze en andere negatieve uitingen over de kermis 2018 te confronteren. Zij had gehoord dat verschillende gemeenten de staangelden voor attracties de laatste jaren verlaagd hebben. Daar tegenover stelt de gemeenten dan eisen voor de prijsstelling voor onder meer kinderen. Dat maakt de kermis aantrekkelijker voor de exploitanten, waardoor er meer attracties komen en bezoekers. Het college gaat naar aanleiding hiervan onderzoek doen en komt er op terug. Als er door de tariefsverlaging inderdaad meer attracties komen hoeft dat de gemeente niet eens geld te kosten.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights