Eerste vrijwilligersoorkonde voor Greet Overbeek

´Koken, dat leerde je toen toch thuis, wáár´

BUREN – Eén van de belangrijkste vrijwilligers van Tiel-Oost is de 85-jarige Greet Overbeek. Bij de pannenkoekenbakker in Buren kreeg zij de oorkonde voor de vrijwilliger van het jaar. De andere 28 vrijwilligers waren er ook present.

Een van de vele dingen die Greet doet is eens in de maand in wijkcentrum Oosthonk koken. Hollandse pot, of beter gezegd de Betuwse pot. ´Dat leerden we thuis, wáár! We waren met z´n tienen. De meisjes kookten, de jongens gingen in militaire dienst…´

Er wordt nogal eens gelachen op het terras in Buren als ze het hebben over die verknochtheid van Greet aan de Betuwse pot. Knoflook nee, sambal nee, enzovoort. ´Soms een beetje.´ Ze wijst dan naar de Turkse en Marokkaanse vrouwen om haar heen en zegt ´eens in de zoveel maanden maken zij de maaltijden klaar´. En wat doet zíj dan? ´Dan kom ik niet´ en opnieuw klinkt er een lachsalvo op. Greet, duidelijk 85 jaren jóng. Samen met 28 andere vrijwilligers kreeg ze gistermiddag in Buren een pannekoekenmaaltijd en ijs na aangeboden. Voor Greet alleen was er die oorkonde, behorend bij de uitverkiezing tot vrijwilliger van het jaar. Zowel de maaltijd als de oorkonde zijn een nieuwtje voor de vrijwilligers, het zal elk jaar plaatsvinden. Dat zegt Frederik Bennis (62), de man die met zijn organisatie ´OuderenGelderland´ tal van plezierige dingen voor ouderen regelt, begonnen in Tiel maar allang ook in andere plaatsen in het Rivierenland, en zelfs daar buiten. Bennis zegt dat de maaltijden en andere activiteiten in het Oosthonk niet plaatsvinden omdat hij met zijn organisatie onder dat wijkcentrum ressorteert. ´Nee, ik huur gewoon het Oosthonk, zoals ik ook elders gelegenheden huur´.

Contributie hoeft er door de gebruikers niet betaald te worden. Wel natuurlijk de maaltijden en bepaalde spullen. Bennis zegt dat hij bijna al het benodigde geld bijeen krijgt uit sponsoring. Daar moet je voor in de wieg gelegd zijn. ´En dat ben ik, durf ik te zeggen´. Bijzondere man die Frederik Bennis. Laat hem eens vertellen wat hij allemaal voor ouderen op touw zet en je hoofd gaat duizelen van de waslijst. Wat heeft hij met ouderen? ´Het zal wel genetisch bepaald zijn en dan vooral van moederskant. Ik kom uit een PvdA-familie. Feminisme was ook altijd wel aanwezig bij ons´.

´Het isolement waarin ouderen verkeren is een steeds groter schrikbeeld aan het worden. Vijf jaar geleden werd ik arbeidsongeschikt verklaard wegens hartproblemen. ´ Maar met die hele rits aan aktiviteiten moet hij zo onderhand meer uren maken dan toen hij nog ´werkte´. Niemand wil een hartpatient hebben, zegt hij. ´Dat heb ik altijd wel als onrechtvaardig gezien. Terwijl ik barst van de energie. Ja inderdaad, soms draai ik door, dan lig ik een tijdje voor pampus op de bank´. Uiteindelijk gaat het dan wel weer.

Na een enerverend eettentje bij de pannekoekenbakker gaat het Tielse gezelschap weer huiswaarts. Greet Overbeek trots met de oorkonde onder de arm richting Tiel-Oost. ´Ik ben een echte van oost. Geboren in de Ooijstraat, later met gezin naar de Grotebrugse Grintweg en weer later naar de Medelsestraat. We hadden een melkzaak thuis. Als kind moest je met een bakfiets heel Tiel door. De klantjes bezoeken. Als ik ga tellen hoeveel melkboeren er toen waren, dan kom ik wel tot tien.´

zie ook:  https://ouderengelderland.nl/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights