Open kersendagen trekken steeds meer publiek

Zeven en acht juli werden in boomgaard De Kerkewaerdt in Wadenoijen voor de tweede maal de Open Kersendagen gehouden. Op de eerste dag, zaterdag 7 juli kwamen waren er 17.00 uur ’s middags al meer dan 2500 bezoekers geteld en zondag waren er zeker niet minder bezoekers.

Zaterdagochtend werd het kersenfestijn feestelijk geopend door burgemeester Hans Beenakker, wethouder Carla Kreuk en foodblogger Annemiek Verweij. Uiteraard vergezeld door Flipje en de kersenprinses.

Op beide dagen waren er diverse muzikale optredens van o.a. zangkoor De Zeesterren, De Glasbloasers, volkszanger Frans Duijts en Ronald Berkt en Monique Smit. Met twee fruittreintje konden de bezoekers een rit maken door de enorme Boogaard. Daarbij wordt onderweg kort gestopt om zelf kersen te plukken. Verder was er een uitgebreide markt met voorlichting en verkoop van fruit- en natuurgerelateerde producten en demonstraties van oude ambachten. Ook voor kinderen waren er diverse activiteiten. Zaterdag zorgde Tielse volkszanger Frans Duijts voor een absoluut hoogtepunt.

Piet Paulusma deed zijn weersvoorspelling op SBS 6 op zaterdagavond vanuit boomgaard De Kerkewaerdt. Voordat hij hieraan begon liet hij zich uitgebreid en geduldig fotograferen met bezoekers.

Piet Paulusma bij Open Kersendagen in Wadenoijen

Van René van IJzendoorn ontvingen wij een foto van het gezelschap die bij de opening op zaterdag betrokken waren.

Foto René van IJzendoorn
Van links naar rechts zie u hierboven  Reint van Dijk (accordeonist),  Aart Blom (Fruitpartners Blom), Hans Beenakker (burgemeester gemeente Tiel), Annemiek Verweij (Foodblogger van het Jaar), Nynke Blom (kersenprinses), Carla Kreuk (wethouder gemeente Tiel), Flipje, Femke Idsinga.
De overige foto’s zijn gemaakt door Bert Leenders.

Aart Blom is de eigenaar van de kersen- en pruimenboomgaart De Kerkewaerdt en directeur van Fruitpartners Blom, een organisatie die al jaren actief is in de internationale fruithandel en fruitexport vanuit Deil. Zijn initiatief om de Betuwse Kers te promoten, wordt vanuit de regio breed gewaardeerd. Het past uitstekend in het streven van de streek om het Betuws fruit meer aandacht te geven en te benutten als toeristische trekpleister.

In de tijd dat de kersen enkele tientallen jaren geleden nog op hoogstammen geteeld werden kochten de Betuwnaren de kersen massaal in de boomgaard. Dat deed je aan de dis, een met een zeil overdekte sorteer- en verkooptafel, die vaak midden in de boomgaard stond, om de loopafstand voor de plukkers niet te lang te maken. Dan proefde je automatisch de sfeer rond de kersenoogst. Tegenwoordig kom je bij de meeste kersentelers de boomgaard niet meer in. Kersen verkopen zij aan huis of in een stalletje aan de straat. Aart Blom doet de oude tijden herleven en brengrt de kersenliefhebbers op een eigentijdse wijze met veel vermaak en informatie terug naar de boomgaard.

Het college van de gemeente Tiel steunt de kersendagen dit jaar met een waarderingssubsidie van 5000 euro.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights