Workshops in Medialab Bibliotheek Rivierenland

Het Medialab van Bibliotheek Rivierenland in Tiel heeft deze vakantie verschillende workshops georganiseerd voor kinderen. Door middel van spelend leren worden de kinderen wegwijs gemaakt met de nieuwste innovaties en technieken.

Op donderdagmiddag zit het Medialab in de hoek van de bibliotheek vol met groepjes kinderen die samen aan het bouwen zijn. De workshops Lego WeDo en Lego Boost zijn namelijk in volle gang bezig. In groepjes worden er auto’s en robots gebouwd die vervolgens aangestuurd worden met een iPad. Een vorm van programmeren dus, maar dan op een eenvoudige manier. Wieke Heikoop, projectleider van het Medialab, en vrijwilligster Anneke begeleiden de kinderen en helpen waar nodig. “De functie van de bibliotheek is eigenlijk verschoven van een huis met boeken naar een kenniscentrum waar ook digitalisering een erg grote rol speelt”, vertelt Wieke Heikoop. “Daarnaast heeft de bibliotheek een maatschappelijke functie. We moeten daarom steeds nieuwe mogelijkheden aanbieden en up-to-date blijven.”

Eerder deze week werd een grote Minecraft XL Bouwwedstrijd georganiseerd, waar ruim vijftig kinderen op afkwamen. Een succesvolle middag waarbij de kinderen in groepen creatieve bouwopdrachten moesten uitvoeren op de computer. Waar er tegenwoordig veel commentaar wordt gegeven op kinderen die achter een beeldscherm zitten, is Heikoop van mening dat digitalisering ook veel goede dingen met zich meebrengt. “Spelen met een iPad is natuurlijk heel anders dan spelen op een iPad”, legt ze uit. “Daarnaast is spelen op een iPad of een computer ook niet per definitie slecht, het ligt eraan wat ze doen. Bij spellen als Minecraft zie je bijvoorbeeld dat kinderen logisch leren nadenken, ruimtelijk inzicht ontwikkelen en leren samenwerken.”

Workshops en inloopmiddagen

Evenementen als de Minecraft Bouwwedstrijd en andere workshops worden meestal in vakanties georganiseerd. De rest van de weken is het Medialab op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag geopend. Kinderen kunnen dan vrij inlopen tussen 3 en 5 uur en lekker zelf of in groepjes spelen. “In het begin zat ik weleens zo’n hele middag alleen te wachten totdat er iemand kwam”, vertelt Heikoop lachend. “Maar op een gegeven moment kwamen er steeds vaker kinderen en inmiddels hebben we een aardig netwerk opgebouwd. Vorige week woensdag zaten we zelfs vol.”

Voor nu zijn de meeste activiteiten nog gratis, ook de workshops. De kinderen hoeven ook geen lid te zijn van de bibliotheek om langs te komen. “We willen het heel erg laagdrempelig houden, zodat iedereen uit de samenleving mee kan doen”, legt Heikoop uit. “Voor sommige dingen zoals de Minecraft wedstrijd moeten we wel een bijdrage vragen, maar ook deze proberen we zo laag mogelijk te houden.”

Voor kinderen én ouders

Ouders zijn erg enthousiast over het lab. Eén van de vaders die rustig de krant leest terwijl zijn zoontje bezig is, zegt het fantastisch te vinden. “Het is echt een soort proeftuin. De kinderen kunnen zo spelen met dingen die ze thuis niet hebben liggen. Verder kunnen ze eerst nieuwe dingen uitproberen en hoeven we het niet meteen zelf aan te schaffen.” Enthousiaste ouders kunnen zelf ook terecht in het Medialab volgens Heikoop. “Ik heb bijvoorbeeld al een informatieavond voor ouders gegeven en er zijn ook wel eens avondcursussen.”

Halverwege de middag gaat een deel van de groep naar huis om plaats te maken voor een nieuwe groep. Veel kinderen zeggen snel weer terug te komen in het lab om verder te bouwen en te spelen. De groepjes die overblijven laten trots zien wat ze tot nu toe hebben gebouwd. Zo staat er een robot op de grond die door aansturing vanaf de iPad kan lopen, kwispelen en een pijltje af kan schieten. Wel zijn het voornamelijk nog jongens die bezig zijn met de apparatuur. “Ik hoop inderdaad dat er nog wat meer meiden komen. We hebben er al een paar dus het zou leuk zijn als zij weer nieuwe meisjes kunnen motiveren. Programmeren en automatiseren is namelijk ook ontzettend leuk voor meiden”, aldus Heikoop.

Video:

Minecraft

Lego workshop

https://www.bibliotheekrivierenland.nl/medialab.html

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights