Video: Sociëteit krijgt bord terug

Door Jan Bouwhuis op vrijdag 18 december 2015, geplaatst in Nieuws, Historie, Video. TIEL Sociëteit krijgt bord terug. Iedereen kent de borden “Verlof A” of “Volledige vergunning”, die zich vroeger bevonden bij de ingang van een café of restaurant. Minder bekend is de “Sociëteitsvergunning”, die een vereniging het recht gaf om drank te schenken in een besloten gezelschap. De Groote Sociëteit in Tiel had zo’n vergunning en het bord bevond zich in de jaren vijftig naast de voordeur van het sociëteitsgebouw. Toen de vereniging in 1962 tijdelijk het gebouw uit moest vanwege de naderende restauratie, werden de bijeenkomsten verplaatst naar het Burgerweeshuis aan de Achterweg. De Sociëteitsvergunning werd dan ook daarheen overgeschreven. Omdat de restauratie langer duurde dan verwacht konden de sociëteitsleden pas in 1972 terugkeren naar hun oude onderkomen aan de Waal. Inmiddels was het vergunningsstelsel veranderd en niemand dacht kennelijk nog aan het bord, dat men in 1962 had verplaatst.Jarenlang bleef het bord onopgemerkt zitten aan de gevel van het weeshuis. Omdat de luiken altijd openstaan ging het schuil achter een luik. Pas bij de schilderswerkzaamheden in 2014 werden opgemerkt, dat het bord “Sociëteitsvergunning” er nog altijd was. In een goed contact tussen de besturen van het Burgerweeshuis en De Groote Sociëteit is besloten het bord terug te geven aan de voormalige eigenaar. Weliswaar is het door de lange tijd formeel eigendom van het weeshuis en heeft het bord geen juridische betekenis meer, toch is het voor de leden van de sociëteit een mooier aandenken dan voor het weeshuis. Daarom wordt het op vrijdag 18 december met een kleine plechtigheid terug gegeven. Voor foto’s zie:  http://detielenaar.nl/nieuws/societeit-krijgt-bord-terug

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights