Het zinderde zaterdag tijdens Open Huis Zinder Tiel

Door Bert Leenders op zondag 3 september 2017, geplaatst in Kunst & cultuur, Nieuws, Foto.

Na een jarenlange voorbereidingstijd en een indrukwekkende bouwperiode was het zaterdag 2 september zover. Iedere belangstellende kon het inwendige van het nieuwe Zindercomplex komen bekijken. Dat deden er zeer velen. Van 10.30-15.00 uur bezochten vele honderden mensen het nieuwe gebouw. Tevredenheid en bewondering vierden hoogtij.
De dag begon met de onthulling van het oogstrelende kunstwerk ‘De Bouwplaats’ van Coen Kaayk en de eerste aan hem gewijde kunstexpositie in het nieuwe gebouw. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door een donatie van de stichting Vrienden van Coen Kaayk, het Departement Tiel van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, notaris Kok, de stichting Jan Nieuwenhuizen en Kunsthuis Kaayk. De onthullingsceremonie werd een indrukwekkend eerbetoon aan deze bijzondere Tielse kunstenaar. Na de onthulling gonsde het in het hele gebouw van de demonstraties en andere activiteiten.
Een tweede hoogtepunt was de onthulling van een gedenksteen ter herinnering aan de musicus en componist John van Buren. Bij deze onthulling was onder meer de 97-jarige moeder van John aanwezig. Ook dochter Kilke had voor deze bijzondere gelegenheid haar serie optredens in Londen even onderbroken om in Tiel aanwezig te zijn. De onthulling van de gedenksteen op het nieuwe John van Burenplein werd eveneens voorafgegaan door een indrukwekkend programma met toespraken en optredens met muziek en zang van deze onvergetelijke Tielenaar. Tijdens het bouwproces hoorde je nog wel eens kritiek op het bouwen van de ondergrondse parkeergarage en het cultuurcomplex. Zaterdag was er vooral lof en waardering voor deze nieuwe en grootse aanwinst van Tiel. We citeren enkele bezoekers: Marius Diteweg: “Het heeft veel geld gekost, maar nu hebben we ook wat”. Gerard van Buren: “Het is fantastisch. Dit hoort er tegenwoordig bij”. Wim Veerman: “Wat een aanwinst voor stad en omgeving!”. Wanneer je het programma voor de eerstkomende maanden van Zinder bekijkt, kun je niet anders concluderen dat Tiel met het nieuwe cultuurcentrum een stuk aantrekkelijker wordt. De bibliotheek en het Zinder café met een fraai terras bieden aangename lees- en verblijfsplekken aan inwoners en bezoekers van de stad. Er is een indrukwekkend aanbod aan muziek-, dans-, en creatieve cursussen en workshops, kunstlezingen en exposities. Ook het nieuwe Zinderpodium, vooral bedoeld voor hedendaagse (Pop)muziek heeft twee keer per maand een aantrekkelijk programma.
De uitgebreide fotoreportage geeft een indruk van de gedenkwaardige open huis.

Voor de video impressie zie: http://detielenaar.nl/kunst-cultuur/video-open-huis-cultuurcentrum-zinde…

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights