Oude Bekenden 9: De man die naoorlogs Tiel mede een gezicht gaf

Sijtze van der Zee, geboren in 1925 in Groningen en in 2004 overleden, gaf met zijn ontwerpen voor een belangrijk deel vorm aan het naoorlogse Tiel. De architect ontwierp onder meer de nieuwbouw van verzorgingshuis Walstede uit 1973 en de AH op de hoek van het Molenstraatje.

Maar ook was hij nauw betrokken bij de bouw van het gemeenschapscentrum naast de Caeciliakapel, de openbare bibliotheek aan de Kloosterpoort en de verbouwing van De Plantage. Hij was in de jaren zestig onder meer projectleider van de bouw van het nieuwe Bethesdaziekenhuis, nu beter bekend als Ziekenhuis Rivierenland.

Van der Zee studerde in Groningen weg- en waterbouw en bouwkunde, waarna hij in Tilburg een architectenopleiding volgde. Voor de Amsterdamse architectengroep Duintjer en Istha kwam hij naar Tiel en de rest is geschiedenis.

Sijtze werd uitgenodigd voor vele besturen en commissies, juist omdat hij zo’n maatschappelijk betrokken mens was. Hij was voorzitter van de stichting Oudheidkamer, bestuurslid van de Openbare Bibliotheek. lid van de gemeentelijke monumentencommissie en vicevoorzitter van de stichting Stadsherstel Tiel. Daarvoor verzorgde hij onder meer de restauratie van de oude winkel van Lebbink aan de Weerstraat tot Wereldwinkel en die van het oude dijkmagazijn aan de Ophemertsedijk voor de stichting Stadsherstel. Hij stond mede aan de wieg van de Archeologische Werkgroep.

Velen zullen hem nog kennen van de benefietoptredens in de hele streek, en ook daarbuiten, die hij als lid van het orkest The Evergreens gaf ten bate van een stichting die hulphonden bekostigt. En als lid van het Tiels Kamerorkest. Sijtze was altviolist, een instrument dat zijn natuur moet hebben aangesproken. Het diende met gevoel te worden gespeeld, los van aardse zaken. Zijn zoon Sjoerd heeft dat talent geërfd, zij het dat hij gitaar speelt.

Van der Zee was geen zakelijk mens, voor die kant van zijn vak leunde hij op zijn echtgenote Clazien. Geld was geen doel, maar een middel. Er was ook iets waar hij niet tegen kon: doen alsof. Nep was hem vreemd, wie de bezieling die hij in dingen had gelegd wilde afnemen, kon op tegenstand rekenen. Hij deed veel en verwachtte dat ook van de ander.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights