In Memoriam

Door Huub van Heiningen op zondag 14 augustus 2016, geplaatst in Historie.

 In de voorbije week is op 96-jarige leeftijd een markant Tielenaar overleden – een van de weinigen overgeblevenen van hen die al voor de Tweede Wereldoorlog een actieve rol speelden in de politiek: Ben Schiltmans, in 1920 geboren aan de Dode Linge. Speelde al in zijn jeugdjaren een belangrijke rol bij de Kajotters – de katholieke arbeidersjeugd – symbool van de verzuilde gemeenschap.

 Ben is die eigenlijk zijn hele lange leven trouw gebleven. Na zijn leertijd bij de Kajotters en ‘de Jonge Werkman’ werd Ben,  zoals dat ging in die dagen bij het bereiken van zijn 21 jaren, lid van de KAB. In de oorlog werd Ben opgepakt en kwam hij via kamp Amersfoort in Duitsland terecht. Na de oorlog werd hij secretaris van de NKV, beheerde hij het St Jozefgebouw en deed hij veel moeite arbeiders in de gemeenteraad te krijgen. In 1963 werd hij een half jaar geschorst als lid van de KVP omdat hij met succes bij dertig leden een briefje had gebracht met het verzoek om bij de “groslijststemming” zodanig af te wijken van het bestuursadvies dat een vertegenwoordiger van de katholieke arbeiders in de gemeenteraad belandde.

 Na de befaamde Nacht van Schmelzer stapte hij uit de KVP om actief lid van de PPR te worden, waaruit GroenLinks is voortgekomen. Hij werd toen ook een zeer actief lid van de Milieuwerkgroep, nu Waardevol Tiel.

 Ben is tot op gevorderde leeftijd een even bescheiden als strijdbare man gebleven, de camera meed en anderzijds zolang de mogelijk was een actieve rol speelde bij de Carnavalsvereniging De Hotsjekkers.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights