‘De Tielse geschiedenis in Groen’ van Gert de Graaff wint de verkiezing van de muurschildering op de toneeltoren van de Agnietenhof

Het ontwerp van Gert de Graaff is door de Tielse bevolking uitgekozen om de muur aan de zijde van de Vlindertuin op te fleuren. De Graaff won de verkiezing op 7 april overtuigend. Hij kreeg maar liefst 662 stemmen van de in totaal uitgebrachte 1227 stemmen. Dat is 54 % van het totaal aan geldig uitgebrachte stemmen. Hij werd met verve winnaar, want niemand van de overige 12 deelnemers kwam in de buurt van zijn stemmenaantal. Woensdagochtend werd de winnaar bij de te beschilderen muur bekend gemaakt. Samen met cultuurwethouder Dave Verbeek onthulde Gert zijn winnende ontwerp en Gert ontving van Dave Verbeek een schilderskwast als startmoment.

Verbeek noemde de keuze voor een verkiezing door de inwoners een enorm succes. De opkomst was veel groter dan hij had durven dromen. Voor Gert was de keuze op zijn ontwerp niet helemaal verrassend. Naarmate het ontwerp meer gezicht kreeg, raakte hij er van overtuigd, dat hij wel eens hoge ogen kon gooien. Die verwachting werd bewaarheid.

Het ontwerp van Gert vult de muur aan de Bleekveld zijde van de toneeltoren. Die is maar liefst 23 meter hoog. Het ontwerp is in een soort lijst geplaatst met een doorkijk naar de openlucht. Het ontwerp zelf is een bloemcreatie, die goed aansluit bij de Vlindertuin. Het wordt zo geschilderd dat de muurschildering driedimensionaal overkomt. Op het ontwerp zien we verder een oud stroopblik van Mij. ‘De Betuwe’ en wat Betuws Fruit. Het Blik verwijst naar de historie, maar dat doen de bloemen ook. Al moet je daarvoor wel de toelichting van de ontwerper gehoord hebben. Gert: “Vrijwel ieder plant op de muurschildering had vroeger een functie. Zo is er in de creatie bijvoorbeeld griendhout verwerkt, die gebruikt werden in manden voor de fruitoogst. Een ander voorbeeld is de hopplant, onmisbaar om het bier dat vroeger in Tiel gemaakt werd, te produceren. En er zijn planten, die vroeger een medicinale functie hadden.

Het ontwerp zal uitgevoerd worden door Jan is de Man, pseudonien voor graffitikunstenaar en muurschilder Jan Heinsbroek. Hij is tot ver over de Nederlandse grens bekend om zijn enorme maar ook verrassende muurschilderingen en graffiticreaties. Op zijn website Janisdeman.com vindt u wat aansprekende voorbeelden van zijn kunnen.

Jan zal naar een ruwe schatting en mede afhankelijk van het weer ongeveer een maand op een hoogwerker aan de versiering van de toren werken. Of dat dit jaar nog gaat gebeuren is de vraag. Hij is een veelgevraagd kunstenaar en Tiel zal moeten aansluiten in de wachtrij. Daardoor kan het best volgend jaar worden voor de beschildering van de toneeltoren van de Agnietenhof aan de beurt is. Bij de uitvoering komt er eerst op de hele muur een basis laag, in schilder termen primer genoemd. Daarop komt de eigenlijke schildering. Die krijgt vervolgens een afdeklaag ter bescherming van de schildering tegen weersinvloeden. Want het is wel de bedoeling dat de schildering lang (10 jaar) mee kan en mooi blijft.

Video:

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights