Tiel is financieel gezond, groot begrotingsoverschot in 2024 en sluitende begroting voor 2025

De gemeente Tiel staat er in financieel opzicht goed voor. Zoals het er nu naar uitziet wordt 2024 afgesloten met een begrotingsoverschot van 5,5 miljoen euro. De conceptbegroting voor 2025 is met een batig saldo van 500.000 euro sluitend. Voor 2026, het in gemeentekringen ravijn jaar, dreigt er echter een korting van 5 miljoen op de rijksuitkeringen. Ook de jaren daarna zal er met deze korting rekening moeten worden gehouden. Dit jaar is er flink geïnvesteerd in de openbare ruimte. Ook op de andere beleidsterreinen is hard gewerkt. Halverwege de raadsperiode ligt de gemeente goed op koers om de ruim honderd doelen die in het coalitieakkoord staan uit te halen. 84 % daarvan ligt op schema en met slechts 1 % is nog niets gebeurd.

Een belangrijke inkomstenbron was de afgelopen jaren industrieterrein Medel. De grondverkopen daar brachten goed geld op. Ook de recente uitbreiding van het industrieterrein is op twee kavels na verkocht. Tiel gaat met de gemeente Neder-Betuwe en de regio praten of en hoe het terrein verder uitgebreid kan worden.

Ook het sociaal domein heeft bijgedragen aan de goede financiële positie. Wethouder Kreuk: “Door meer aandacht te geven aan preventie en vroege opsporing hebben we het aantal dure behandelingstrajecten van jongeren flink kunnen verlagen”.

Wethouder Dijkstra ligt nog niet wakker van de enorme korting op de rijksuitkeringen vanaf 2026. “We hebben eind 2024 ruim 33 miljoen in onze reservepot. Hiervan mag volgens de begrotingsregels zo nodig 21 miljoen gebruikt worden om de komende jaren tekorten te dekken. Maar al het gespaarde geld uitgeven is natuurlijk niet verstandig. Daarom gaan we volgend jaar bekijken hoe we kunnen besparen op de jeugdzorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, onderwijs, de Wet Sociale Werkvoorziening en de openbare orde en veiligheid. In totaal geven we hier 60 miljoen aan uit en het zijn taakvelden die de centrale overheid grotendeels financiert. Aan het korten op subsidies voor bijvoorbeeld verenigingen, culturele organisaties en op de gemeentelijke organisatie wordt niet gedacht.

Er is veel gedaan de afgelopen twee jaar. Maar wanneer we de begroting lezen dan is er nog veel te doen. De begroting staat bol van de vele – vaak heel concrete – plannen: Het gaat daarbij niet alleen om het aantrekkelijker maken van de stad voor bewoners, toekomstige bewoners, bezoekers en bedrijven. Ook de leefomgeving en de welzijnscomponent krijgen veel aandacht. Want er heerst in Tiel nog teveel armoe en laaggeletterdheid en als gevolg daarvan zijn er veel kansarme gezinnen en jongeren. Niet alles hoeft veel geld te kosten. In de inleiding van dit artikel zagen we al dat je door vroegtijdige signalering en preventiemaatregelen hoge kosten kunt besparen. Vaak kan het werk ook nog doelmatiger uitgevoerd worden en de tijd meer besteed worden ‘aan zaken die er echt toe doen’ om met de burgemeester te spreken.

Infrastructuur

Naarmate er meer gebouwd wordt in het verstedelijkt gebied, slipt de stad zeker in de spitsuren langzaam maar zeker dicht. Om dat proces te stoppen wordt de Nieuwe Tielseweg opnieuw ingericht. In 2025 en een flink deel van 2026 zal de herinrichting uitgevoerd worden. Dat zal ongetwijfeld met een zekere regelmaat voor extra verkeersdruk zorgen. Zeker nu ook de straten in de Wadenoijenlaan en omgeving aangepakt worden. In 2025 zal ook de Burense Poort, Veemarkt Burgemeester Hasselmanplein en het aangrenzende parkeerterrein opnieuw ingericht worden. Doel is deze belangrijke plek in het centrum aantrekkelijker en veiliger voor voetgangers te maken. Ook het verleggen van de Spoorstraat en het aanleggen van de rotonde waar Teisterbantlaan en Papesteeg elkaar raken staat op de agenda voor 2025.

Geen extra verhoging van gemeentelijke tarieven

De meeste tarieven die de gemeente aan inwoners en bedrijven in rekening brengt stijgen alleen trendmatig met het inflatiepercentage. Dat geldt ook voor de onroerende zaakbelasting voor woningen. Dit is 2,3 %. De parkeertarieven worden in 2025 en 2026 niet verhoogd. De parkeervergunningen worden wel iets duurder.

De verblijfsbelasting (toeristenbelasting) wijzigt niet.

Uit het overzicht van de gemeentelijke woonlasten van alle regiogemeente en de gemeenten Houten en Vijfherenlanden, blijkt deze lasten met 942 euro gemiddeld per jaar in 2024 voor een eenpersoonshuishouden en 1021 euro voor meerpersoonshuishoudens in de regio laag zijn. Landelijk gezien is Tiel wat duurder dan het gemiddelde van alle Nederlandse gemeenten. Tiel staat dan wat de lasten voor de inwoners betreft op plaats 209 van de in totaal 342 Nederlandse gemeenten.

De begroting wordt in november behandeld in de gemeenteraad.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights