Corry van Rhee-Oud Ammerveld “Mooie tijd in Tiel”

Door Bert Leenders op dinsdag 6 juni 2017, geplaatst in Politiek, Nieuws, Foto. april 2012: monumentenschildje op Vogeleilandjeapril 2012: monumentenschildje op Vogeleilandje

Wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld stopt er mee. Vanaf 19 juni wordt ze waarnemend burgemeester van West Maas en Waal. Donderdag 8 juni neemt ze in de Agnietenhof afscheid. Van 16.00 tot 18.00 uur is daar dan een afscheidsreceptie. Met Corry keken we terug op de jaren dat ze actief was in de politiek in Tiel en het bestuur van stad en streek. Bij dit artikel zijn een serie foto’s geplaatst die een beeld geven van haar werk als wethouder.

Corry van Rhee-Oud Ammerveld heeft niet bewust gezocht naar een carrière in het bestuur. Ze is in Dordrecht geboren en woonde vervolgens in Krimpen aan de IJssel en Rolde. Ze begon haar loopbaan bij de politie. Daar was ze surveillance-agent bij de gemeentepolitie en werkte ze bij de recherche. Na de geboorte van haar inmiddels volwassen drie kinderen stopte ze tijdelijk met werken. Werkverandering van haar man noodzaakte in 1993 om van het Drentse Rolde meer naar het midden van het land te verhuizen. Dat werd Tiel. “We vonden er een mooi huis en Tiel had alles wat we belangrijk vonden. Een mooie plaats, niet al te groot maar wel met alle voorzieningen zoals winkels, onderwijs- en sportmogelijkheden, een theater, een treinverbinding, een ziekenhuis en prachtig gelegen aan de Waal. In Tiel werd ik vrijwilliger bij de stichting Vluchtelingenwerk en kreeg daar al snel een betaalde baan. Vervolgens rolde ik in het advieswerk en werkte ik op verschillende plaatsen in het land bij gemeenten als interim-manager. In Tiel had ik via mijn werk voor vluchtelingenwerk en nieuwkomers regelmatig contact met de gemeente en de lokale politiek. Toen de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 naderden vroeg Ruud Vermeulen mij of ik belangstelling had om me verkiesbaar te stellen voor de VVD. Met Ruud zat ik in toen in een groep die de privatisering van het openbaar onderwijs voorbereidde. Willem Gradisen stelde dezelfde vraag maar dan voor de PvdA. Het werd natuurlijk de PvdA. Daar was ik al jaren lid van, maar tot dan toe niet echt actief. Ik kom niet zoals bij veel andere partijgenoten het geval is, uit een echt rood nest. Mijn ouders waren overtuigde KVP-ers en later CDA-aanhangers. Ik trad tot hun spijt niet in hun voetsporen. Ik werd gekozen en was bijna acht jaar raadslid, waarvan de laatste vier jaar als fractievoorzitter.”
Wethouder
“Toen wethouder Gradisen in 2009 koos voor een andere loopbaanstap, werd mij tot mijn verrassing gevraagd hem voorlopig tot de verkiezingen als wethouder op te volgen.” Corry werd meteen in het diepe gegooid. Ze moest alle portefeuilles en veel regionale functies van Gradisen overnemen. Dat waren er nog al wat en zeker geen onbelangrijke: ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling en grondbedrijf; economische en middenstandszaken; coördinatie binnenstad; waterbeleid en integratie, participatie en emancipatie. Op haar takenlijstje stonden ook projecten als Fluvia Tiel (klimaatdijk) en de ontwikkeling van buurt 7 in Passewaaij. In de regio was ze voorzitter van Industrieschap Medel, voorzitter van LANDER en later Werkzaak en lid van verschillende commissies en werkgroepen op het gebied van de waterveiligheid.” Hoe lukte dat allemaal? Corry: “Ik maak best veel uren. Werkweken van veel meer dan veertig uur waren regel. Ik begin ’s ochtends doorgaans niet voor 9.30 uur. Dan heb je in ieder geval een moment voor jezelf en maakt het minder uit hoe laat het ’s avonds wordt. Belangrijk voor mij is daarbij dat je in een prettig team werkt en er voldoende ruimte voor eigen initiatief is. En dat was het geval. Als wethouder heb ik altijd heel plezierig kunnen werken. We hadden uitstekende collegiale verhoudingen in het college en de samenwerking tussen de verschillende raadsfracties en het overleg tussen raad en college was altijd heel constructief. Ook beschikken we over een deskundig en goed ambtenarenteam.
Waar is ze terugkijkend trots op: “Dat ben ik op de ontwikkelingen in de binnenstad. Ondernemers werken daar steeds beter samen en er bestaan concrete en voor een deel al uitgevoerde plannen om het centrum nog aantrekkelijker te maken. Mooi is dat Medel uitgebreid kon worden en dat de regio Rivierenland nu vierde staat op de lijst van beste logistieke hotspots. De vorming van Werkzaak waardoor de werkgelegenheid van vele honderden mensen met een beperking in de regio behouden kon blijven, vind ik ook iets waar stad en streek trots op kunnen zijn. De bevriezing van de WSW heeft op tal van plaatsen veel negatiever uitgepakt dan in onze regio het geval is. Maar al die punten zijn natuurlijk niet alleen mijn verdienste. Veel anderen hebben daar ook belangrijke bijdragen aan geleverd. Jammer voor de gemeente, maar ook de omwonenden en de exploitant is dat onze plannen met het Vijverterrein in Tiel (nog) niet helemaal uitgevoerd kunnen worden. ” Met Corry vertrekt de enige vrouw uit het college. Waarschijnlijk horen we deze week wie haar opvolger wordt. Dat zou best eens een man kunnen zijn. Corry: “Ik betreur dat er vrouwen in topposities op achterstand staan. Binnen het gemeentelijk domein valt dat nog wel mee, hoewel mannen in de colleges toch nog vaak domineren. Storend vind ik bijvoorbeeld een recente krantenkop van een regionaal dagblad: ‘Vrouw wordt waarnemend burgemeester van West Maas en Waal ’. Wanneer een man benoemd zou zijn, had er waarschijnlijk niet gestaan: Man wordt etc..”

Naar West Maas en Waal

“Ik had al eerder aangegeven dat ik na afloop van de huidige raadsperiode niet opnieuw voor de raad of een wethouderspost beschikbaar was. Ik vond het tijd worden voor iets anders. De mogelijkheid om waarnemend burgemeester te worden in West Maas en Waal kwam wat eerder, maar kon ik niet laten lopen. West Maas en Waal is een mooie gemeente en ligt lekker dicht bij Tiel. Daar wil ik blijven wonen. Nadat een opvolger benoemd is, zie ik wel weer wat ik dan ga doen. Er is in het openbaar bestuur in de wijde regio nog genoeg te doen. Er zal zeker weer iets op mijn pad komen. Ondertussen kijk ik met veel voldoening terug op mijn bestuursperiode in Tiel.

januari 2002: kandidaten PvdAjanuari 2002: kandidaten PvdAjanuari 2003: raadsfractie PvdAjanuari 2003: raadsfractie PvdAnovember 2005: Viering 100 jaar PvdAnovember 2005: Viering 100 jaar PvdAmei 2006: Raadsfractiemei 2006: Raadsfractiemei 2009: Raadsfractiemei 2009: Raadsfractiejanuari 2010: kandidaten PvdAjanuari 2010: kandidaten PvdAapril 2010: laatste college vergaderingapril 2010: laatste college vergaderingapril 2010: nieuwe college van B&Wapril 2010: nieuwe college van B&Wmei 2010: 1ste paal gemeentewerfmei 2010: 1ste paal gemeentewerfmei 2010: op Latensteinmei 2010: op Latensteinmei 2011: huldiging PvdA jubilarissenmei 2011: huldiging PvdA jubilarissenjanuari 2012: installatie burgemeester Beenakkerjanuari 2012: installatie burgemeester Beenakkerapril 2012: start aanleg glasvezel Kellenapril 2012: start aanleg glasvezel Kellenseptember 2012: 1ste paal Molenhoekseptember 2012: 1ste paal Molenhoekjuli 2013: op Echteldsedijk bij Kleine Willemspolderjuli 2013: op Echteldsedijk bij Kleine Willemspolderjuni 2014: start kwaliteitsverbetering Kellenjuni 2014: start kwaliteitsverbetering Kellenoktober 2014: OCT ondernemersprijsoktober 2014: OCT ondernemersprijsnovember 2015: bestuur Landernovember 2015: bestuur Landerdecember 2015: opnamen RTL over Medeldecember 2015: opnamen RTL over Medeloktober 2016: dorpsplan Kapel Avezaathoktober 2016: dorpsplan Kapel Avezaathnovember 2016: college van B&Wnovember 2016: college van B&Wnovember 2016: overeenkomst Fluvianovember 2016: overeenkomst Fluviadecember 2016: onthullen tegels Woorden in de Tijddecember 2016: onthullen tegels Woorden in de Tijdmaart 2017: presentatie vondsten bij opgraving Medelmaart 2017: presentatie vondsten bij opgraving Medeljuni 2017: laatste optreden als wethouder bij Flipje goes Fashionjuni 2017: laatste optreden als wethouder bij Flipje goes Fashion

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights