Mustafa Aliskan breekt met raadsfractie ProTiel

Door Bert Leenders op woensdag 5 april 2017, geplaatst in Politiek, Nieuws.

Mustafa Al??kan is met ingang van 3 april uit de fractie van ProTiel gestapt. Hij geeft zijn raadszetel niet terug aan de partij. Daardoor heeft de Tielse gemeente raad er twee eenmansfracties bij, dat het totaal op vijf eenmansfracties brengt. De raad telt daardoor vanaf heden maar liefst elf fracties.

Al??kan motiveert in een kort persbericht zijn besluit als volgt: ”Ik heb met een aantal leden niet langer een gedeelde visie op samenwerking binnen de fractie van ProTiel. Dankzij het vertrouwen en de steun van de inwoners die op mij hebben gestemd, ben ik met voorkeursstemmen in de raad gekomen. Daarom behoud ik mijn raadszetel en ga ik verder als eenmansfractie. Op deze wijze vertrouw ik er op dat ik mijn achterban beter kan vertegenwoordigen in de gemeenteraad van Tiel. Mijn werkwijze verandert niet. Ik blijf mijn best doen voor alle inwoners van onze mooie gemeente.”

Al??kan stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 zevende op de lijst van ProTiel.  Hij werd met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Mustafa Al??kan is assistent-accountant en bestuurslid van de Ahmet Yesevi Moskee in Tiel. Deze moskee is aangesloten bij Diyanet, de grootste koepel van Turkse moskeeën in Nederland, die binding heeft met de Turkse overheid.

Voor ProTiel is het vertrek van Al??kan een nieuwe klap. De partij zorgde door van niets in een klap acht zetels in de gemeenteraad te halen voor een landelijke primeur. Sindsdien is het de partij snel bergafwaarts gegaan. Nu resteert nog slechts een raadszetel.  

Het bekend worden van het breken van Al??kan met zijn vroegere raadsfractie gebeurt op de dag dat de Partij voor de Vrijheid komt met een lijst van gemeenten waarin ze volgend jaar mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Samen met de regiogemeenten Maasdriel, Buren, Geldermalsen en Neerijnen staat Tiel op dit overzicht. Wanneer dit gaat gebeuren, zal de samenstelling van de Tielse gemeenteraad hierdoor en door de nagalm van de verkiezingen voor de tweede kamer grondig wijzigen. DE PVV haalde in Tiel 17,2% van de stemmen. Die zouden goed kunnen zijn voor vier zetels.  Eerder werd al bekend dat DENK ook serieus overweegt in Tiel aan de verkiezingen mee te doen. DENK haalde in Tiel tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer meer dan voldoende stemmen voor één zetel.  

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights