Politiek Tiel buigt zich over het evenementenbeleid

Door Bert Leenders op zaterdag 4 februari 2017, geplaatst in Politiek, Nieuws.

In 2013 is het evenementenbeleid voor het laatst vastgesteld. Tijd dus om te bekijken of het beleid in de praktijk werkt, goed uitgevoerd wordt en of de organisatoren tevreden zijn over de medewerking van de stad. De evaluatie, die heeft plaatsgevonden,  moet bouwstenen opleveren voor het eventueel aanpassen van het beleid. Wethouder Melissen is niet ontevreden over het resultaat van deze  evaluatie. “Er is gesproken met de organisatoren van evenementen, omwonenden van de evenementterreinen en andere belanghebbenden. Gekeken is daarbij naar de klantvriendelijkheid van de gemeente, de sociaal maatschappelijke effecten, veiligheid en de economische en promotionele effecten. Schokkende resultaten levert de evaluatie niet op. maar er zijn wel flink wat wat kanttekeningen en suggesties. Zo vinden de organisatoren de leges voor de vergunning te hoog en  vindt met het een heel gedoe om iedere jaar dezelfde vergunning aan te vragen waarvoor een heel stapeltje formulieren moet worden ingevuld. Over de klantvriendelijkheid en behulpzaamheid van de gemeente is men wel tevreden. Ook al zijn daar kanttekeningen over de bereikbaarheid van ambtenaren tijdens de evenementen. De horeca-ondernemers op Het Plein willen meer vrijheid om de terrasruimte tijdens evenementen te vergroten en meer inbreng bij het bepalen van de plaats van de podia. Zij pleiten ook voor langere openingstijden tijdens de avonduren bij evenementen. Dat verlangen staat haaks  op de wensen van veel bewoners in de binnenstad. Die willen minder overlast van harde muziek en nachtelijk geschreeuw van feestgangers. Geluiden van dit negatieve aspect van een aantal evenementen worden de laatste jaren steeds harder. De gemeente krijgt regelmatig klachten. Ook het omgaan met de hinderscore is niet altijd gemakkelijk. Door bijvoorbeeld de enorme geluidsproductie van Appelpop is er geen ruimte voor evenementen die een stuk geluidsvriendelijker zijn.  Sommige winkeliers zijn ook niet blij met sommige evenementen. De drukte en het beslag op parkeerplaatsen is slecht voor hun omzet. Bekend is de uitspraak van de directeur van de grootste modezaak in Tiel: “Het Appelpopweekeinde is voor ons het slechtse weekeinde van het jaar. Maar ondanks de vele en vaak tegenstrijdige kritiekpunten is de conclusie van de evaluatie positief. Veel mensen beleven plezier aan de evenementen, het kan leiden tot vervolgbezoeken aan de stad. Voor veel ondernemers is het ook lucratief al concludeert de nota dat het economisch belang moeilijk te duiden is. Het is er wel maar valt moeilijk te kwantificeren. Het college gaat de conclusies met de commissie samenleving bespreken en vervolgens aan de slag met een herijking van het beleid. Dat wordt geen eenvoudige klus. Want uit het bovenstaande blijkt dat wat goed is voor de een wordt nog al eens door de ander als een nadeel  ervaren.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights