Geld op de plank

Door Huub van Heiningen op dinsdag 9 augustus 2016, geplaatst in Politiek, Nieuws.

 De Consumentenbond heeft een onderzoek verricht waaruit blijkt dat er bij 36 gemeenten, waaronder Tiel, miljoenen euro’s op de plank zijn blijven liggen, die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld voor huishoudelijke hulp. In menig geval is dat geld voor heel andere doeleinden gebruikt dan waarvoor het bestemd is, aldus de Bond.

Voor 2015 en 2016 is door het Rijk in totaal aan bijna alle gemeenten € 241 miljoen beschikbaar gesteld voor huishoudelijke hulp. “Toch zitten veel mensen die kunnen profiteren van zo’n toelage nog met lege handen: het geld is nog lang niet op. 85% van de gemeenten heeft niet het volledige budget van 2015 benut en heeft zelfs nog 70% over. Aanvankelijk ging het om een tijdelijke maatregel, maar vanaf 2017 krijgen gemeenten structureel extra geld: in totaal € 40 miljoen in 2017, oplopend tot € 100 miljoen per jaar na 2021. De kans is levensgroot dat ook dit geld niet terechtkomt bij mensen voor wie het is bestemd”.

De Consumentenbond komt na het onderzoek ook tot de conclusie dat veel gemeenten de inwoners hierover slecht of helemaal niet informeren. Er worden op de site van de Bond tips gegeven voor het informeren bij de gemeente over deze materie en over het zoeken op de gemeentelijke sites. Mensen die niet behoorlijk geholpen worden krijgen het advies een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights