Nieuws uit Tiel, editie 4 april 2025
In deze editie:
– Nieuwe buslijnen
– 20 nieuwe woningen Neerijnenlaan
– Gemeente Tiel verder rookvrij
– Aanpak verzamelwoede
Openbaar bus vervoer wordt beter en Tiel krijgt nieuwe buslijnen
Arriva blijft de komende 10 jaar het trein en busvervoer in Rivierenland uitvoeren. Van de drie gegadigden kwam Arriva met het meest aantrekkelijke aanbod. De provincie betaalt het bedrijf voor de concessie in Rivierenland en de Achterhoek 2 miljard euro. Arriva gaat een groot deel van de busvloot vervangen door nieuwe elektrische bussen. De treinen krijgen allemaal toiletten, een nieuw interieur, schonere motoren en een nieuw treinaanwijssysteem.
De uitbreiding van Medel en de plannen van de gemeente Tiel voor een snelle groei van het aantal inwoners maakt een pendeldienst van Passewaaij via de rest van de stad en Latenstein naar Medel en de woonwijk Lingemeer mogelijk. Dat wordt in december de nieuw lijn 48. Ook de bestaande lijnen 44 (naar Rhenen) en 45 (naar Wageningen) gaan gewijzigde routes rijden. Daardoor wordt heel Tiel beter bereikbaar met de bus. Lijn 44 gaat ook via Kellen rijden terwijl lijn 45 Medel aandoet. Lijn 46 wordt aangepast, waardoor je vanuit Tiel rechtstreeks naar Buren en Culemborg kunt rijden. Arriva gaat ook vaker met kleine achtpersoons busjes rijden. Tiel wordt ook beter per bus bereikbaar vanuit Geldermalsen, Culemborg en Vianen. Buiten Tiel krijgt Erichem zijn bus weer terug. Dat wordt wel een zogenaamde belbus. Die komt er mogelijk ook voor (een deel van) de busdienst Geldermalsen – Tiel vv. De nieuwe dienstregeling, waarbij de bussen nauw aansluiten op de treinen gaat 14 december in. De kosten van de nieuwe opstapplaatsen die nodig zijn moet de gemeente Tiel betalen. Hoeveel dat gaat kosten is nog niet bekend. “Maar” zegt wedhouder Dijkstra “Het zal een flink bedrag zijn”. Waar de nieuwe haltes precies komen moet nog bepaald worden. Naast extra haltes in de stad krijgt Latenstein waarschijnlijk twee haltes en Medel acht. De plaats van deze haltes zullen in overleg met het Industrieel Contact Tiel bepaald worden. Helemaal zeker is het allemaal nog niet. Er moet nog veel besproken en afgewogen worden. Wijzigingen zijn daardoor niet uitgesloten.
Arriva is een Brits bedrijf en een van de grootste aanbieders van personenvervoer in Europa. Arriva is actief in 10 landen.
Tiel lobbyt ondertussen nog altijd voor een kwartierdienst tussen Tiel en Utrecht per trein. Honorering kan echter betekenen dat reizigers van en naar Tiel in Geldermalsen moeten overstappen. Een treinstop in Medel staat op het lobbyprogramma van de regio.
20 nieuwe woningen aan de Neerijnenlaan
Alba Heros BV gaat aan de Neerijnenlaan in vijf blokjes van vier, twintig nieuwe grondgebonden woningen bouwen. Die komen op het braakliggende terrein schuin tegenover het voormalige winkelcentrum Kwadrant aan de overzijde van de Nieuwe Tielseweg.
Op dat terrein stond vroeger een school. De inwoners van het eerste appartementencomplex ergeren zich al jaren aan de grote puinhopen, die hun uitzicht ontsiert. Daar komt hopelijk volgend jaar een einde aan. Het puin zal dan gebruikt worden om de aan te leggen weg op het terrein te verharden. De ontwikkelaar zal binnenkort de omwonenden informeren over de bouwplannen een begin maken met de planologische procedure. Wethouder Dijkstra schat voor de vuist weg dat de woningen op basis van de huidige prijzen rond de vierhonderdduizend euro zullen gaan kosten.
Tiel gaat stappen zetten om de gemeente echt rookvrij te maken

Tiel heeft al eerder de ambitie uitgesproken om in 2040 een rookvrije gemeente te zijn. Een belangrijk doel is het zorgen dat dan geen kind meer rookt en het aantal volwassen rokers minder dan een op de twintig is. De laatste jaren is het aantal rokers wel gedaald maar nog te weinig om de gestelde doelen te bereiken. “Dus”, zegt wethouder Kreuk, ”gaan we er nog meer aandacht aan besteden.” Dit en volgend jaar zal op de scholen extra aandacht zijn voor de gezondheidsrisico’s van het vapen en roken. De gemeente zal met een brede aanpak proberen om het aantal volwassenen en kinderen dat met roken begint sterk te verminderen. In de gemeente komen meer rookvrije ruimten, waaronder kinderspeelplaatsen, rookvrije sportterreinen en ook de stadhuiscampus zal rookvrij worden. Op alle scholen zal voorlichting gegeven worden en de gemeente gaat jongeren hulp bieden om van het roken en vapen af te komen. Daar maakt een aantrekkelijk beweegaanbod deel van uit. Ook de ouders worden daarbij betrokken. In Tiel roken zowel jongvolwassenen en ouderen meer dan het landelijk gemiddelde. Onder jongeren zijn de cijfers minder ongunstig. De kosten worden betaald uit een speciale rijkssubsidie.
Gemeente gaat ziekelijke verzamelwoede en ernstige vervuiling van woningen aanpakken
Je staat er niet bij stil, maar in Tiel waren er in 2023 meer dan twintig woningen waar bewoners nauwelijks plek hebben om zich te bewegen of die ernstig vervuild zijn. En dat zijn dan alleen de woningen waarvan de problemen bekend zijn. Bovendien lijkt dit probleem toe te nemen. Het komt voor dat het toilet niet meer bereikbaar is door de vele bewaarde spullen. Doorgaans gaat het om inwoners met een verzamelstoornis of andere psychische problematiek. Ernstige vervuiling en/of verzamelwoede leidt tot veel ongemak voor de bewoners, het kan gevaar voor brand opleveren, ongewenste dieren aantrekken en overlast in de buurt geven. Daarom heeft de gemeente werkafspraken gemaakt met een aantal maatschappelijke diensten om daar waar dit probleem zich voordoet, het huis weer bewoonbaar te maken en de bewoners daarna te begeleiden om herhaling te voorkomen.
Reacties zijn gesloten.