In deze editie:
– OKT-prijs voor Julian Korf
– Leerlingen PWA West adopteren De Krijger
– Vertelde historie als inspiratie
– Bioscoop nog niet in zicht
OKT-prijs voor Julian Korf
Na de ledenvergadering van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken werd op 15 april jl. de OKT-prijs uitgereikt aan Julian Korf, leerling van de zesde klas gymnasium van het Lingecollege Lyceum. Tegenwoordig maken leerlingen van vwo en havo als afronding van hun examendossier een profielwerkstuk. Sinds enkele jaren geeft de Vereniging Oudheidkamer voor het beste profielwerkstuk de OKT-prijs. De keuze wordt gemaakt door een jury die bestaat uit vier oud-docenten van het Lingecollege.
Julian heeft een werkstuk gemaakt in het Engels met de titel Prosthetic hand on a budget. Uiteraard deed hij zijn presentatie in het Nederlands. Hij legde uit dat een handprothese meestal rond de 30.000 euro kost en hij wilde nagaan, of dat niet goedkoper kon. Na grondig onderzoek van de handfuncties maakte hij een prothese. Het daarbij bestede bedrag aan materiaalkosten was slechts 160 euro. Julian legde een en ander uit aan de leden van de Oudheidkamer en demonstreerde ook de gemaakte prothese.
Na de presentatie ontving Julian de prijs uit handen van Willem Gradisen, de voorzitter van de Vereniging Oudheidkamer. De prijs bestaat uit een oorkonde, een museumjaarkaart en een geldbedrag. (ES)
Video:
Leerlingen PWA West adopteren De Krijger
Ook dit jaar adopteerden op 16 april leerlingen van een Tielse basisschool het monument ‘De Krijger’, ter nagedachtenis aan lokale slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit keer waren het de leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool, locatie West, die deze eervolle taak op zich namen.
In samenwerking met Avri zorgen zij ervoor dat het monument op het Kerkplein bij de Sint Maartenskerk er weer verzorgd uitziet in aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei. Een groepje kinderen ging samen met locoburgemeester Carla Kreuk met een hogedrukreiniger aan de slag onder leiding van Avri medewerker Wisse Smit die deze taak al jaren vervuld. De leerlingen spraken met Joke Sewalt, voorzitter van het 4 mei Comité, en locoburgemeester Carla Kreuk over het belang van herdenken. “Het is een waardevolle traditie,” zegt Kreuk. “Zo blijven we stilstaan bij het verleden en leren we jongeren over de betekenis van vrijheid en vrede.”
Over het monument
Het bronzen beeld ‘De Krijger’, dat een soldaat toont vlak voor hij dodelijk wordt getroffen, herdenkt 30 militairen, verzetsstrijders en gijzelaars uit Tiel. Het werd op 4 mei 1950, op wat nu de parkplaats Oude Haven is, onthuld door burgemeester Cambier van Nooten. Ook zijn er plaquettes geplaatst voor slachtoffers in Nederlands-Indië en Molukse KNIL-militairen.
Video:
Vertelde historie als inspiratie
Op woensdag 16 april presenteerden 35 leerlingen van vwo-5 van het Lingecollege Lyceum in gebouw Zinder werkstukken die het resultaat waren van de verhalen over oorlog en vluchten. Deze verhalen werden hun op 12 februari verteld door zeven vertellers. Het ging om verhalen over de Tweede Wereldoorlog en over de persoonlijke ervaringen van mensen die hebben moeten vluchten voor oorlogsgeweld of dictatuur.
Het project ‘Vrijheidsverhalen’ is georganiseerd door Zinder-educatie en Bibliotheek Rivierenland. Andrej Petrutoni en Renate Olthof begeleidden het. Vanuit het Lingecollege Lyceum werd het ondersteund door lerares CKV Geertje Lambermont. De leerlingen luisterden op 12 februari naar de vertellers en kregen het werkmateriaal digitaal. Met deze inspiratie maakten ze een werkstuk. Drie van de werkgroepen vertelden over hun werkstukken en over wat hun het meest had getroffen. Een persoonlijk vluchtverhaal van een meisje van 18 jaar maakte diepe indruk.
De resultaten liepen uiteen van schilderingen tot een film. Deze konden op 16 april in Zinder worden bekeken door de vertellers, medeleerlingen en ouders. Het is de bedoeling om een en ander in een boekje te zetten. Dat boekje wordt op 5 mei aan de bezoekers aangeboden. (ES)
Bioscoop nog niet in zicht
Na het aanbrengen van de muurschildering op de Agnietenhof en het gereedkomen van de woningen bij de Sint Maartenskerk is het Bleekveld bijna af. Het is in enkele jaren tijd een bijzonder mooi stukje Tiel geworden met veel mogelijkheden. Wat nog ontbreekt is de geplande bioscoop in de voormalige bibliotheek. De ontwikkelaar heeft tot twee maal toe een prachtig ontwerp gepresenteerd, maar tot nu toe is er niemand gevonden om het gebouw te exploiteren. De filmwereld mist al enkele jaren voldoende films die veel publiek trekken en met de tegenwoordige tv-toestellen is thuis een film kijken ook een belevenis. Streamingdiensten en filmhuizen blijken grote concurrenten. Vorig jaar kochten in Nederland 29,3 miljoen mensen een bioscoopkaartje. Dat is 7 % minder dan in 2023. Mogelijke exploitanten voor een bioscoop in Tiel haken af omdat zij betwijfelen of een mooi en dus duur bioscoopgebouw rendabel te maken is. Het college is er niettemin van overtuigd dat dat wel het geval is. Om dit hard te maken, wordt er een onderzoek uitgevoerd dat die verwachting moet bevestigen. Wellicht helpt dit om Tiel weer aan een eigentijdse bioscoop te helpen. Denkbaar is dat de gemeente de huurder nog wat extra faciliteiten biedt om een komst naar Tiel aantrekkelijk te maken. (BL)
Reacties zijn gesloten.