Buitenexpositie Keuze Vrijheid Tiel geopend

Op donderdag 10 april werd bij gebouw Zinder een permanente buitenexpositie over de Tweede Wereldoorlog geopend. De expositie met de naam ‘Keuze Vrijheid’ maakt deel uit van een groter regioproject dat is opgezet vanwege de herdenking van 80 jaar vrijheid. In Tiel is gekozen voor de plaats bij Zinder, omdat hier in de nabijheid de Tielse gevangenis stond die een trieste rol speelde in de oorlogsgeschiedenis van Tiel. De naam ‘Keuze Vrijheid’ is gekozen, omdat de personen van wie het verhaal wordt verteld, allen moesten omgaan met dilemma’s die door oorlog en bezetting waren veroorzaakt.

Voorafgaand aan de opening werden enkele betrokkenen geïnterviewd. Allereerst was dat de Tielse wethouder Dave Verbeek. Hij benadrukte dat het juist in deze tijd belangrijk is om stil te staan bij 80 jaar vrijheid, omdat die vrijheid lijkt te worden bedreigd. Bovendien is het belangrijk het verhaal van het rivierenland te vertellen, dat landelijk heel lang veel te weinig aandacht kreeg. Dit verdient een podium.

Museumdirecteur Jurriaan de Mol die het initiatief nam voor dit project was blij met het realiseren. De boodschap is eigenlijk wat strijdig met de naam, want er was juist geen vrijheid en maar een beperkte keuze. Hij prees de medewerkers van Kunstconstructie die de opstelling bij Zinder hebben gebouwd. Door het materiaalgebruik en de toepassing van klinknagels is er een link met de vliegtuigen die destijds hun routes over het gebied vlogen.

Marieke van Schijndel van het V-Fonds dat een belangrijke financiële bijdrage leverde, vertelde dat dit fonds honderden projecten ondersteunt. Bij dit project in het bijzondere dat is gekeken naar de vraag wat men vandaag kan doen om vrijheid te bevechten.

Arie Jansen is een van de nabestaanden. Hij vertelde over zijn neef Geurt van IJzendoorn, die noodgedwongen in het kader van de Arbeitseinsatz in Duitsland ging werken en zich daardoor zó schuldig voelde dat hij later in Nederlands Indië, Nieuw-Guinea en Korea mee ging vechten. Eigenlijk bepaalde dit verhaal diens hele leven. Ook Franca Zondag was als nabestaande betrokken. Haar vader Thonny Zondag bracht een deel van zijn jeugd door naast een Duitse bunker en hield daar als herinnering een Duitse verrekijker aan over. Bijzonder was de omgang met de Duitsers die enerzijds heel menselijk was, terwijl het toch de vijand was.

Het monument werd geopend door het doorknippen van een er omheen gespannen rood lint. Daarna konden de vele aanwezigen de verhalen lezen en de foto’s bekijken. De opstelling maakt deel uit van een groter project. Vergelijkbare opstellingen werden later op de dag geopend in Ommeren, Buren, Wamel, Elst en Bemmel.

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights