Op vrijdag 28 maart werd in het Flipje- en Streekmuseum in Tiel de afdeling Prehistorie en Romeinen officieel geopend. Daarmee nadert een enorme herinrichting van het museum zijn voltooiing.
“Wereldnieuws uit Tiel” – die uitdrukking viel meerdere malen. De bekendmaking van het feit dat zich op Medel ooit een heuvel met zonnekalender had bevonden, maakte op 21 juni 2023 veel los. Tot in Fiji en China kwam dit bericht in de media. Nu is veel van het gevonden materiaal te zien in het Flipje- en Streekmuseum. Dat is extra bijzonder, want er zijn vondsten van nationaal belang en vaak worden die dan geclaimd door prestigieuzer musea als Het Valkhof in Nijmegen of het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.
Fotoalbum onder de tekst
Museumdirecteur Jurriaan de Mol verwelkomde de gasten in het museum. Hij vertelde dat dit de volgende stap was in een herinrichting, waar eerder het WO2-infopunt, de archeohotspot, de afdeling Fruitstad Tiel (met Flipje) en de afdeling Handels- en Hanzestad Tiel van werden geopend. Zoals Jurriaan het uitdrukte: “We hebben de smaak te pakken!” Hij kon ook vertellen dat het aantal bezoekers toeneemt en de bezoekers gemiddeld twee uur in het museum blijven, wat als lang geldt.
Wethouder Frank Groen was degene die de inleiding op de opening mocht houden. Hij vertelde, dat hij op 21 juni 2023 ten onrechte onvoorbereid naar Medel ging om te horen wat daar was gevonden. Hij dacht wat oude potten te zien, maar stond op enig moment met een unieke glazen kraal in zijn hand, waarbij bij vooral dacht “niet laten vallen”. Het was een kraal die vierduizend jaar geleden vanuit Mesopotamië (het huidige Irak) naar Tiel is gekomen. Een uniek object, dat nu ook echt in Tiel is te zien. Dat er in Medel de verreweg oudste agrarische nederzetting van Midden-Nederland gevonden werd, was al heel bijzonder. Daarna kwam nog het beeld van een prehistorische zonnekalender in het landschap.
Museumcurator Jacoline Zilverschoon noemde het superfijn dat dit alles nu tot stand is gekomen. Haar grote taak was om al dat wereldnieuws te laten beleven door de bezoekers van het museum. Bezoekers willen weten, hoe de mensen destijds leefden. Marleen Bos en Wendy Rommers van Studio Marleen Bos tekenden voor de vormgeving en zij kozen voor een geheel duistere ruimte, waar de gedachte dat dit alles uit de grond komt, kan doordringen. Jacoline beloonde hun met bloemen en verraste ook Jurriaan de Mol met een mooie bos.
Aan het beeld van de expositie zijn ook personen toegevoegd. Een ervan, Sunna (vertolkt door stadsarcheoloog Meinou Remmig), een vrouw uit rond 2000 v.Chr. toonde zich in prehistorische kledij. De officiële opening vond plaats doordat wethouder Groen een vergrote versie van de Medelse kraal ten geschenke kreeg. Deze zal naar zijn zeggen een plaats krijgen op de collegetafel van B&W van Tiel.
Na de opening kon de museumruimte worden bezocht. Deze wordt beheerst door drie enorme afbeeldingen met een beeld uit de betreffende periode. Daarbij wordt steeds een sprong van ruim 2000 jaar door de tijd gemaakt. De eerste afbeelding is een agrarisch dorp uit 4300 v.Chr., de tweede de zonnekalender van 2000 v.Chr. en de derde een Romeinse weg met monumenten uit 150 n.Chr.
Vóór de betreffende afbeeldingen zijn de vondsten te zien en een aantal toelichtingen met geluid te vinden. Een verkleinde versie van de zonnekalender met de werking ervan is heel interessant. Opmerkelijk is het element geur. De bezoeker kan ruiken, hoe een aantal producten uit de Romeinse keuken roken. Hoogtepunt van de Romeinse afdeling is het Jupiterbeeld, dat vermoedelijk ooit op een zuil bij een heiligdom stond.
Alles bijeen is het een bijzondere plaats om te komen, niet alleen voor de Tielenaren, maar ook voor andere Nederlanders en buitenlandse gasten. In Tiel-Medel is de Nederlandse geschiedenis een stuk ouder en een stuk meer bijzonder geworden.
Fotoalbum
Reacties zijn gesloten.