Tiel kiest voor uitwerken van variant vijf voor derde ontsluitingsweg van Passewaaij
Met uitzondering van het Forum voor Democratie stemde de gemeenteraad van Tiel op 18 december voor variant vijf voor de derde ontsluitingsweg. Raadsleden herhaalden de eerder uitgesproken wensen om het voetbalterrein van vv Wadenoijen niet te doorsnijden, niet karig te zijn met het vergoeden van schade aan omwonenden, de sloop van woningen te vermijden en goed rekening te houden met wensen van omwonenden en nauw te overleggen en afstemmen met de gemeente West-Betuwe en de provincie.
Meekoppelkans voor West Betuwe
Om het voetbalpark van Wadenoijen niet te doorsnijden, is het benutten van een puntje grond van de gemeente West-Betuwe noodzakelijk. De gemeente West Betuwe heeft ook zo zijn verkeersproblemen. Die zouden deels opgelost kunnen worden door de nieuwbouwwijk De Plantage aan de Oostzijde te verbinden met de afslag Wadenoijen. Een stuk van die mogelijke uitvalsweg loopt over Tiels grondgebied. Wethouder Dijkstra hoopt dat gemeenten elkaar kunnen helpen om in Tiel de voetbalvelden te sparen en voor de gemeente West Betuwe een extra ontsluitingsweg voor de wijk De Plantage mogelijk te maken. Deze nieuwbouwwijk telt nu al meer dan 750 woningen en dat aantal moet volgens de planning in 2030 1500 gaan bedragen.
Teleurstellende brief
Een dag eerder had wethouder Dijkstra in een besloten bijeenkomst de raadsleden, commissieleden en het college van West-Betuwe geïnformeerd over nut en noodzaak van een derde ontsluitingsweg. De wethouder kwam daar met een redelijk goed gevoel van terug. De toehoorders kregen wat meer begrip voor de problemen van Tiel en ontdekten ook enkele meekoppelkansen.
Groot was de teleurstelling toen de wethouder de volgende dag op zijn bureau een brief van de gemeente vond, waarin de gemeente de bezwaren tegen de keuze voor variant vijf nogmaals onderstreepte. Er werd zelfs met juridische stappen gedreigd wanneer Tiel niet afzag van het nu gekozen tracé dat weliswaar over Tielse grond loopt maar wel vlak langs de grens met West Betuwe. De brief was wel voordat de informatiebijeenkomst plaatsvond op de post gedaan.
Doorsnijden stiltegebied
Onzekere factor voor de huidige keuze blijft nog of de provincie kan instemmen met een nieuwe weg door een stiltegebied. Tijdens een eerder door de gemeente Tiel georganiseerde busrit zagen leden van provinciale staten en betrokken ambtenaren van de provincie de wenselijkheid van een derde ontsluiting voor Tiel en inzonderheid de wijk Passewaaij in. Zij toonden ook begrip voor de mogelijke keuze van variant vijf. Op de vraag of de provincie kon instemmen met dit tracé liet men zich niet uit. “Maak eerst zelf maar eens een definitieve keuze” was de reactie. Die keuze is nu gemaakt maar is nog steeds niet definitief. De komende periode wordt de gekozen variant nader uitgewerkt en komt er zorgvuldig overleg en wellicht onderhandelingen met buurgemeente West-Betuwe, de provincie en omwonenden van de geplande weg.
Los van de nieuwe ontsluitingsweg ook reconstructie van de provinciale N 834 noodzakelijk
Tijdens de discussie over de ontsluiting van Passewaaij merkten enkele Tielse raadsleden op dat die ontsluitingsweg ook nodig was om de huidige verbindingswegen naar de A15 te ontlasten. In geval van een calamiteit of onderhoud aan een van deze twee uitvalswegen staat het verkeer in de stads in no-time muurvast. Los van de nieuwe ontsluitingsweg dient volgens meerdere raadsleden ook de N 834, de weg van Tiel-West naar Buren aangepast te worden. Deze is nodig door de sterke verkeersgroei door de bouw van honderden woningen binnen de bebouwde kom van Tiel.
Reacties zijn gesloten.